Jonáš Bartoš
5. května 2021 • 17:05

Momenty z Plzně. Boje s Bayernem, Barcelona či titul pro Čišovského

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední desetiletka znamenala naprosto výjimečnou éru. Viktoria Plzeň v ní mimo jiné získala pět ligových titulů, třikrát si zahrála v hlavní fázi Ligy mistrů. V tomto roce klub slaví 110. výročí od založení a připomíná si nejslavnější okamžiky. Fanoušci mohou vybírat mezi souboji s Barcelonou, Atlétikem Madrid, titulem pro Mariána Čišovského či historickými duely proti Bayernu nebo Juventusu. Klubový partner Gambrinus jim u té příležitosti nachystal speciální dárek!



Na západě Čech se sešla výjimečné generace, která se vyšvihla mezi absolutní českou špičku. Na jaře 2011 zvedl Pavel Horváth nad hlavu historicky první mistrovský titul a odstartoval naprosto mimořádnou éru prošpikovanou pěti tituly. Klub si nejslavnější okamžiky připomíná ve chvíli, kdy slaví 110 let od založení.

„Jako malý kluk jsem snil o tom, že si jednou zahraju proti Barceloně. A ono se mi to splnilo! Měl jsem štěstí, že jsem mohl nosit dres Viktorky, skvělého týmu, který tehdy překvapil fotbalovou Evropu a dodnes zažívá velké fotbalové momenty,“ říká Daniel Kolář, který byl na hřišti u většiny velkých úspěchů uplynulé dekády.

„Ve Viktorce vždy byla a je skvělá parta, která chce hrát dobrý fotbal a má za sebou podporu fanoušků. Společně jsme slavili tituly, sehráli bezpočet velkých zápasů a zažili i smutné chvíle. Věřím, že společně zažijeme další krásné momenty,“ dodává bývalý reprezentant, který v klubu aktuálně pracuje jako sportovní manažer mládeže.

Momenty z Plzně: boje s Bayernem, Barcelona i titul pro Čišovského
Video se připravuje ...

Velké úspěchy jsou spojené s nezapomenutelnými zážitky. Klub k významnému výročí ve spolupráci s dlouholetým partnerem, pivovarem Gambrinus, připravil speciální akci. Pro své příznivce nachystá speciální limitovanou edici plechovek Gambrinus Originál 10, na nichž budou vyobrazeny čtyři nejsilnější momenty klubové historie, na které všichni fotbaloví příznivci s láskou a hrdostí vzpomínají.

Na výběr je jedenáct momentů, které společně vybrali zástupci klubu, pivovaru a podíleli se na nich i pamětníci a klubový kronikář. Právě z nich nyní fanoušci vyberou čtyři nejsilnější a ty budou ztvárněny na originálních plechovkách. 

Na výběr jsou výjimečné zápasy v Lize mistrů, památné vítězství v Evropské lize nad Atlétikem Madrid (6. prosince 2012, Viktoria zvítězila po brance Václava Procházky 1:0), v pořadí čtvrtý titul pro Mariána Čišovského ze sezony 2014/2015 či srdnatý souboj Františka Plasse a spol. v Poháru vítězů pohárů s Bayernem. V nabídce je i historický duel z roku 1933 s Juventusem či symbolický zápas s vojáky americké armády v roce 1945.

Fanoušci mohou hlasovat ZDE až do 18. května. FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Pro jaké momenty lze hlasovat?

ZÁPAS S JUVENTUSEM 1935
První soutěžní duel klubu na evropské scéně byl obrovským svátkem. Do Luční ulice dorazilo 18 000 diváků! Hvězdný Juventus měl namále, duel Středoevropského poháru nakonec skončil senzační remízou 3:3. Trefil se například legendární Vladimír Bína, jenž se stal prvním střelcem Viktorie v pohárové Evropě.
PŘÁTELSKÝ ZÁPAS S VOJÁKY AMERICKÉ ARMÁDY 1945
Ikonický, symbolický zápas, který se nesmazatelně zapsal do klubových kronik. Fotbal a samotný výsledek zde byl vedlejší. Čistá radost a nadšení z osvobození a konce druhé světové války, to bylo to nejcennější.
ZÁPAS S BAYERNEM 1971
Na jedné straně hvězdný Bayern s Franzem Beckenbauerem či Gerdem Müllerem, na druhé straně „plzeňský Beckenbauer“ František Plass. A ve Štruncových sadech 30 000 diváků! Památný duel Poháru vítězů pohárů přinesl sice porážku tehdejší Škody, navždy však zůstane v srdcích fanoušků.
ZISK PRVNÍHO TITULU – ZÁPAS S BANÍKEM 2011
To památné odpoledne… a dál už to znáte. Výhra nad Baníkem Ostrava znamenala zisk historicky prvního mistrovského titulu v nejvyšší soutěži pro Viktorii Plzeň. Horváth a spol. splnili sen několika generací, a to všechno v době, kdy klub slavil 100. výročí svého založení.
PRVNÍ POSTUP DO SKUPINY LIGY MISTRŮ – ZÁPAS S KODANÍ 2011 Postoupit přes dánského favorita? Prvotřídní senzace! Viktoria zvládla už první zápas v Kodani, postup pak stvrdila v domácí odvetě. Vzpomínáte, jak se tehdy v Praze trefil Marek Bakoš s Michalem Ďurišem? To byla euforie, která přivála poprvé v historii základní skupinu Ligy mistrů s Barcelonou, AC Milán a BATE Borisov.
LEGENDÁRNÍ VÝJEZD NA ZÁPAS LIGY MISTRŮ PROTI AC MILÁN 2011
Historicky první výjezd na Ligu mistrů? Navíc do Milána? To byla povinnost pro každého západočeského fanouška! Natěšených příznivců se do Itálie vydalo přes čtyři tisíce. Již v den zápasu byly červenomodré barvy pořádně vidět i v ulicích města, večer pak fanoušci neúnavně povzbuzovali Viktorii po celých devadesát minut. Pro všechny jistě úžssný zážitek.
ZÁPAS PROTI BARCELONĚ 2011
To bylo něco! Na Viktorii se chystal v té době nejlepší tým světa – FC Barcelona. S Messim, Puyolem či Fábregasem v sestavě a Pepem Guardiolou na lavičce. Hvězdnějšího soupeře si plzeňský ani český divák nemohl představit.
VÍTĚZSTVÍ NAD ATLÉTIKEM MADRID 2012
Atlético Madrid, to je pojem! A v roce 2012 bylo zároveň aktuálním šampionem Evropské ligy. V Doosan Areně se však muselo sklonit před plzeňskou Viktorií. Rozhodující branku obstaral v mrazivém večeru stoper Václav Procházka. V prosinci bylo rázem ve Štruncových sadech pořádně veselo, klub vyhrál základní skupinu soutěže.
GÓL WÁGNERA PROTI CSKA MOSKVA – POSTUP Z LIGY MISTRŮ 2013
Gól Tomáše Wágnera do sítě CSKA Moskva znamenal postup ze skupiny Ligy mistrů. A sami fanoušci si jej nedávno zvolili jako největší klubový moment v rámci této prestižní soutěže. Prosadí se do TOP 4 i nyní?
TITUL PRO ČIŠU 2015
Zde jsou slova zbytečná. Tenhle titul patří tobě, Mariáne…
GÓL PATRIKA HROŠOVSKÉHO NA STADIONU REALU 2018
Nápřah, švih a míč se po střele Patrika Hrošovského třepotá v síti slavného Realu Madrid. Kouzelná chvíle, po níž i slavný soupeř znejistěl a do posledního hvizdu se bál o výsledek. Viktoria se v Madridu předvedla ve výborném světle, kopačky slovenského záložníka z památného utkání jsou vystavené v klubové síni slávy.

Speciální edice plechovek chystaná k 110. výročí od založení klubu Viktorie Plzeň
Speciální edice plechovek chystaná k 110. výročí od založení klubu Viktorie Plzeň

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud