MUDr. Ivan Kučera: Je to paradox, ale abychom mohli rozvolnit, musíme dodržovat jistá pravidla

5. květen 2021

Koronavirová epidemie se v České republice postupně uklidňuje, čísla nakažených klesají. Jak je na tom konkrétně Královéhradecký kraj? A je zapotřebí stále dodržovat určitá nařízení a pravidla?

Ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje MUDr. Ivan Kučera hovoří v naší radioporadně.

Čtěte také

„Situace je nyní skutečně velice příznivá. Jen pro představu, na podobných číslech jsme se nacházeli 7. či 9. září 2020. To znamená, že jsme na tom byli 8 měsíců podstatně hůř. Tedy ta vlna v Královéhradeckém kraji trvala nepřetržitě skutečně osm měsíců."

„Chtěl bych hlavně využít této příležitosti k tomu, abych poděkoval všem u nás v kraji, kteří dodržovali pravidla, dodržují je a ještě budou dodržovat. Protože preventivní opatření jsou právě proto, abychom mohli rozvolňovat. On je to takový paradox."

Pokud chceme rozvolňování, což si jistě všichni přejeme, tak musíme dodržovat určitá pravidla.
MUDr. Ivan Kučera, ředitel Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje

„Ten, kdo pravidla nedodržuje, tak umožňuje další šíření viru. A při opětovném zhoršení situace se budou muset opět opatření zpřísnit."

Nálada lidí už je lepší a lidé se na rozvolňování už velmi těší. Radíte ale ještě vydržet, i když jsou už aspoň o něco lepší vyhlídky?

„Vyhlídky jsou lepší, ale uvědomte si, že tak dobrá situace jako v našem kraji zatím není v celé republice. Jsou regiony, kde jsou na tom i pětkrát hůř. Tedy cestování a potkávání se, i v rámci zaměstnání nebo rodiny, s lidmi z jiných regionů, představuje stále určité riziko."

Čtěte také

„Rád bych znovu připomněl základní pravidla, která pořád platí. Chraňme si dýchací cesty rouškou nebo ještě lépe respirátorem, dodržujme rozestupy mezi lidmi a pečujme o hygienu rukou. A k tomu určitě ještě přidejme používání rozumu."

„Na to bych velice apeloval zejména v současní době, aby všichni chápali, v čem ten náš rozum spočívá. Uplatnění rozumu vychází z toho, že víme, jak se nákaza šíří. Tedy když víme o rizikových situacích, které mohou nastat, tak se podle toho chováme. Berme prostě rozum do hrsti a buďme opatrní."

Otevřely se některé služby a kulturní instituce, v pondělí budou otevřeny i obchody. Pokud budeme stále ostražití, jaké podle vás máme vyhlídky?

„Buďme rozumní. V pondělí se uvolňuje nošení respirátorů ve venkovních prostorách. Ale to je přesně situace o které jsme se bavili. Pokud půjdu dovnitř, do obchodu nebo pojedu MHD, tak si samozřejmě respirátor nasadím. Je to úplně logické a rozumné."

MUDr. Ivan Kučera, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

„Já jsem optimista s tím, že ale musíme situaci všichni rozumně chápat a chovat se podle doporučení."

Celou radioporadnu s MUDr. Ivanem Kučerou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související