„Chceme mít budoucnost,“ volaly stovky zaměstnanců Liberty Ostrava na protestním mítinku

Přes šest set demonstrantů se sešlo před hlavním vchodem Liberty Ostrava. Zaměstnanci i odboráři se obávají, že se současný majitel Sanjeev Gupta snaží z hutě vyvádět zisky.

„Už se na nás směje Bakala ze Švýcarska a teď ještě, aby se na nás smál pan Gupta z Indie? No, to snad nemyslí vážně,“ hřímala předsedkyně odborové organizace Ostravská huť Alena Sobolová na protestním mítinku před hlavním vchodem areálu Liberty Ostrava. Ocelářská huť s tradicí, která sahá až do poválečného období, je už poněkolikáté ve své polistopadové historii v ohrožení. Majitel huti, indický podnikatel Sanjeev Gupta, je totiž součástí mezinárodního finančního skandálu kolem pádu finančnické firmy Greensill Capital a jeho evropské ocelářské impérium je momentálně ve velkých problémech – Greensill Capital je totiž v insolvenci a britská vláda odmítá finančníkovi poskytnout státní pomoc.

„Dokud budeme pro pana Guptu zlatý kohoutek, ze kterého tečou peníze, tak nás nenechá,“ vysvětlují odboráři.

Problémy dopadají i na českou huť, kterou Gupta koupil před pár lety s příslibem, že nebude odprodávat emisní povolenky. Tento mnohokrát zopakovaný slib však poslední dubnový den porušil a povolenky, které firma uchovávala za účelem budoucí ekologické renovace podniku, prodal do sesterské hutě v Rumunsku. Tamní huť totiž povolenky už vyčerpala a nemohla pokračovat ve výrobě. Chování nadnárodního podnikatele označují mnozí jako zoufalé vytloukání klínu klínem: snaží se splácet své pohledávky a udržet obří impérium při životě za každou cenu. Situace je vážná – některé holdingové agentury už totiž podaly návrh na insolvenci.

Podle zástupců odborů se Gupta snaží manipulovat s finančními aktivy firmy. Cena povolenek na trhu totiž neustále roste – i proto, že představují budoucnost hutního průmyslu, který bude muset projít radikální obměnou, aby mohl plnit požadavky Evropské unie v souvislosti s nastupující klimatickou změnou. Navíc, jak uvedl Petr Slanina, předseda základní organizace OS Kovo Liberty, zástupci majitele dnes ani nedorazili na plánovanou schůzku dozorčí rady a minulý týden Gupta vyhodil členy představenstva, kteří se k prodeji povolenek vyjadřovali kriticky. Situací se opakovaně zabývala i vláda.

Zaměstnanci Liberty Ostrava. Foto Apolena Rychlíková

Liberty je jako rodina

V deštivém počasí se před vchodem Liberty Ostrava sešlo přes šest set lidí. Zaměstnanci a zaměstnankyně hutě se obávají, že majitel z firmy vyvádí zisky. Liberty Ostrava se totiž momentálně nachází v dobré ekonomické kondici, zatímco zadlužený majitel a jeho podnikatelské porfolio se takřka v každé další zemi, kde podniká, potápí ke dnu. „Nechceme, aby nás svým riskantním podnikáním Gupta stáhnul s sebou,“ říkají nervózně dva muži s helmami na hlavách, kteří v huti pracují dvě dekády. Za tu dobu se toho prý hodně změnilo – k horšímu. „Třicet let, to je už nějaká doba, Liberty je moje rodina,“ přikyvuje padesátnice, která hutnímu průmyslu obětovala celý dospělý život. Teď se bojí, že přijde o práci.

Na improvizovaném pódiu se během akce vystřídalo několik řečníků, převážně z odborů. Všichni akcentovali to hlavní: chceme huť Liberty (momentálně jednoho z klíčových znečišťovatelů v kraji) přebudovat na udržitelnější firmu, zachovat pracovní místa, modernizovat se a dál se rozvíjet. K tomu ale potřebujeme peníze i povolenky a také dobré vztahy s vedením. Jenže momentálně jsou vztahy mezi Guptou a lidmi pracujícími v Liberty Ostrava pod bodem mrazu. A stejně tak se to má s českou vládou, které indický finančník jasně slíbil, že povolenky neprodá. Nestalo se a jen jediný zástupce vlády – ministr kultury Lubomír Zaorálek – uvedl, že bude nutné další kroky Sanjeeva Gupty bedlivě sledovat. Ve hře je totiž šest tisíc pracovních míst přímo v Liberty Ostrava plus řetězec dalších tisíců pracovních pozic, které jsou na ocelářský průmysl napojené. Na protestní akci opakovaně zaznívala jména podniků jako OKD, Poldi Kladno nebo Vítkovice.

Josef Středula. Foto Apolena Rychlíková

Peníze za povolenky už z části došly na účet

Kromě Zaorálka, který ve svém projevu zdůrazňoval i nutnost větších pravomocí zaměstnanců, poslala svou zdravici také Jana Maláčová. Oba zástupci vlády se zaměstnance snažili ujistit, že vládu jejich problém zajímá a nenechají je na holičkách. Pravomoci státu jsou však v tomto případě omezené. Odboráři se momentálně přesvědčují pracující, aby se snažili maximálně ochromit provoz, a to legální cestou při dodržování zákoníku práce. „Dokud budeme pro pana Guptu zlatý kohoutek, ze kterého tečou peníze, tak nás nenechá,“ vysvětlují. „To vy jste ty peníze, vaše přesčasy, vaše práce, vaše směny,“ hřímali odboráři. Svou podporu jim přijel vyslovit i Josef Středula, předseda ČMKOS, který vyjádřil dík všem zaměstnancům a ocenil jejich každodenní těžkou dřinu. „Kdo nikdy nepracoval v huti, neví, co taková práce znamená. My, co jsme to zažili, víme. Zasloužíte si uznání,“ energicky hlásal Středula. Dodal také, že je nutné žádat neustálé zvyšování minimální mzdy a mezd obecně, aby se práce v Česku lidem vyplácela.

Ačkoliv je situace v Liberty Ostrava momentálně kritická, na účet podniku už dorazila většina slibované částky za emisní povolenky a do pátku by měl dorazit zbytek. Firma už zaměstnancům oznámila, že jim na účtech přistane více než desetitisícová prémie. Mnozí z protestujících to vnímají jako „držhubné“, nicméně podle Středuly nemá smysl se těch peněz zříkat, ale ani je vnímat jako důvod pro umenšení kritiky. Jak se situace kolem Liberty Ostrava i celého konglomerátu GFG Alliance bude vyvíjet, ukáží následující dny. Ve hře je i dvoumiliardový úvěr, za který se zaručila státní pojišťovna EGAP a který Gupta slíbil investovat právě do ostravských hutí. Kde se peníze momentálně nacházejí, by se vláda měla dozvědět v pátek. Odboráři jsou nicméně připravení protestovat i nadále. Solidární podporu jim vyjádřili i jiné odborové svazy – třeba zástupci nedalekých Třineckých železáren.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Čtěte dále