25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Pane Paroubku...

6.5.2021

... když Věru Jourovou zatkli, hovořil jste jinak

Kauza, možná pseudokauza „Hamáčekgate“ má několik rovin. Zastavme se nyní u reakce na tuto „bombu“, kterou publikoval na blogu iDNES expremiér Jiří Paroubek („Neuvěřitelná kontinuita lží v podání J. Kroupy“/4. 5. 2021).

Jelikož v celé záležitosti figuruje investigativní novinář Janek Kroupa, nemohl se Jiří Paroubek nevrátit v čase a nevzpomenout jeden z problematických momentů v Kroupově novinářském životopise – kauzu Budišov z roku 2006.

O ní Jiří Paroubek dnes píše:

Celá věc byla prefabrikovaná a vrcholem všeho bylo zatčení mé bývalé náměstkyně na ministerstvu pro místní rozvoj, dnešní eurokomisařky V. Jourové a její falešné obvinění. To ovšem nespáchal J. Kroupa, ale jeho kámošové z tzv. elitního policejního útvaru. Z tohoto Kubiceho útvaru Kroupa jen čerpal bohaté prefabrikované informace. Tedy spiknutí jako hrom. Policejní konfident – falsa vytvářející policejní útvar – a ochotný novinář či novináři.

Jak to skončilo? Všichni „obvinění“ včetně teatrálně zatčené V. Jourové byli nejen po krátkém čase propuštěni z vazby. A ti obžalovaní byli v soudním procesu všichni zproštěni viny.

Nutno ovšem připomenout, že v roce 2006 se Jiří Paroubek vyjadřoval poněkud jinak. Zde je screenshot části článku „Policie zadržela exnáměstkyni ministerstva pro místní rozvoj“, který vyšel na serveru Novinky.cz 13. října 2006, tedy v den zatčení Věry Jourové:

par

Z tohoto vyjádření jsem tenkrát nenabyl dojmu, že by se jí Jiří Paroubek – proti Kroupovi a Kubicemu – veřejně zastal. Nikoli: ochotně naletěl tehdejším investigativcům z Novy a lidem z Kubiceho ÚOOZ a od Věry Jourové se distancoval.

Když už tedy Jiří Paroubek připomíná – a oprávněně, to nerozporuji – kauzu Budišov, pak je fér oprášit také jeho tehdejší vyjádření týkající se Věry Jourové.

Převzato z blogu autora s jeho svolením.