Koupelny rovnou z továrny. V Praze vznikne první bytový projekt pomocí prefabrikátů

Projekty  Suomi a navazující Lappi Hloubětín, ve kterém YIT použije prefabrikáty.

Projekty Suomi a navazující Lappi Hloubětín, ve kterém YIT použije prefabrikáty. Zdroj: YIT

První prefabrikovanou koupelnu už  developer YIT vsadil do vzorového bytu v projektu Suomi Hloubětín.
Prefa koupelny se už hotové přivážejí kamiony rovnou na stavbu.
Skanska vyvinula společně s Ikeou koncept dostupného bydlení BoKlok.
Modulový koncept Boklok, používaný ve Skandinávii a v Británii.
Koncept dostupného bydlení BoKlok.
8
Fotogalerie

Výstavba bytů vstupuje do nové éry. Developer s finskými kořeny YIT začne jako první na tuzemském trhu využívat prefabrikáty. Do bytů v novém projektu Lappi Hloubětín v Praze 9 bude montovat už hotové koupelny vyrobené v továrně na Slovensku. V Česku se podobným směrem vydávají i další firmy, cílem je mimo jiné nabízet bydlení dostupné i lidem s průměrnou pražskou mzdou.

„Moduly se začnou vyrábět letos v létě. Osazování do prvních domů v Lappi Hloubětín předpokládáme od půlky září přímo z kamionů,“ vysvětluje výrobní ředitel YIT Petr Altmann. Vzhledem k instalaci pomocí jeřábů se prefabrikované koupelny montují v raných fázích výstavby dřív, než se dělají stropy. Dodavatelem takzvaných prefa koupelen bude společnost Stavex Nitra, která je exportuje i na další evropské trhy.

Modulární výstavba je rozšířená hlavně ve Skandinávii, odkud proniká do Česka. Kromě YIT teď chystá první rezidenční projekty s prefabrikovanými prvky také tuzemská větev švédské Skansky. Hlavními výhodami prefabrikátů jsou kratší doba a zlevnění výstavby.

Modul včetně sauny

„Zkrácení realizace průměrného projektu by díky instalaci koupelen mohlo být o šest týdnů až dva měsíce, byť u staveb s monolitickou konstrukcí prefa koupelny znamenají v prvním sledu mírné prodloužení výstavby nosného systému, protože se vkládají dřív, než se zastropuje celé patro. V dalším průběhu se ale zkrátí doba finalizací rozvodů a povrchů, protože koupelny jsou už kompletně hotové z továrny,“ popisuje Altmann.

Výhodou je i větší rozměrová přesnost prefabrikátů oproti standardní výstavbě.  „Dalšímu zkrácení výstavby by napomohlo rozšíření prefabrikace i na část nosné konstrukce domu. V tomto směru připravujeme pilotní projekt,“ dodal Altmann.

Video: Byty v Praze prudce zdražují:

Video placeholde
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze. • Mall.tv

YIT čerpá ze zkušeností ve Finsku. „Mají bezpočet typů prefa modulů pro malé i velké byty, leckteré moduly vyrábějí dokonce včetně sauny. I materiálové řešení je různorodější. Kromě modulů z betonu, které používáme u nás, pracují také s vylehčenými verzemi s nosnou konstrukcí z tenkostěnných plechových profilů s deskovými plášti na bázi SDK,“ doplnil Altmann.

První Livo v Loděnici

Projekty své mateřské firmy se inspiruje také developer Skanska Reality. Švédská společnost vyvinula společně s nábytkářským gigantem IKEA koncept BoKlok. Jedná se o cenově dostupnější bydlení založené na systému buňkových domů, tedy na podobném principu jako Lego. S BoKlokem už Skanska expandovala do ostatních severských zemí i do Británie. Pro český trh ovšem chystá vlastní koncept Livo.

Prohlédněte si fotogalerii:

„Chceme nabízet moderní udržitelné bydlení, které si může dovolit člověk s průměrným pražským platem. Jedná se o bytové nebo řadové domy vystavěné formou takzvaného hybridbau, tedy pomocí prefabrikovaných konstrukcí,“ přibližuje Petr Michálek, ředitel Skanska Reality. Vzhledem k cenové dostupnosti mají projekty Livo vyrůstat v brownfieldech, na okrajích Prahy a v obcích s dobrou dopravní dostupností. „První Livo projekt už vyvíjíme v Loděnici u Prahy,“ upřesnil Michálek.

Tlak na ceny bytů

Nevýhodou domů složených z prefabrikátů mohou být omezené klientské změny. „Ze strany klienta je nezbytné akceptovat určitá zjednodušení. Opakováním dispozic u bytových nebo řadových domů ale klesají náklady spojené s projekčními a architektonickými pracemi. Cenu pozitivně ovlivňuje také optimalizace subdodavatelského řetězce,“ vysvětluje Michálek.

Skandinávské firmy si pochvalují, že prefabrikáty na stavbě odbourávají nepřesnosti způsobené „lidským faktorem“. Na druhou stranu je nutné počítat s vyššími prvotními náklady na projektování a rovněž na přepravu materiálu.

S tím se zatím potýkají developeři, kteří se nemohou opřít o zkušenosti zahraničních matek nebo stavějí komornější projekty pro náročnější klientelu. Podle jednoho z tuzemských developerů jsou ruce zdejších dělníků pořád ještě levnější.

„V Česku zatím stále vítězí proklientský přístup, umožňování klientských změn a výběrů standardů, zatímco systém prefabrikované výstavby tlačí na rychlý prodej nebo uzavření změn krátce po zahájení stavby,“ uvedl pod podmínkou anonymity developer, který zatím čeká na ohlas novinek u svých skandinávských konkurentů. Zároveň však přiznává, že doba prefabrikátů přijde nejpozději v okamžiku, kdy na trhu nastane tlak na snižování cen nových bytů.

Jak přežít drahé byty? - Nový Magazín E15 >>>

Video placeholde
Jak přežít drahé byty • E15