Proč je dobré mít po čtyřicítce pár kilo navíc. Může vám to zachránit i život | Foto: iStock

Foto: iStock

Proč je dobré mít po čtyřicítce pár kilo navíc. Může vám to zachránit i život

Snažíte se za každou cenu zhubnout těch pět kilogramů, které vám vadí? Říkáte si, že bez nich byste byla hezčí, zdravější a přitažlivější? Možné to je, ale věřte, že pár kilo navíc, zvláště po čtyřicítce, vůbec nevadí. A to dokonce ani podle názorů odborníků.

Nejde o kila

Pro spoustu žen je číslo na váze důležité, mnohem důležitější než cokoli jiného. Jak říká zakladatelka STOBu Iva Málková, ženy obvykle přicházejí do kurzů hubnutí s cílem zhubnout. Ovšem podle ní by cílem měla být především změna životního stylu. „Naučit se tvořivě sestavit jídelníček, pochopit, že pohyb je lék na spoustu nemocí a že přispívá k udržení váhových úbytků a k větší radosti ze života a že váhové úbytky jsou vedlejším produktem těchto důležitějších změn. Že nejde jen o číslo na váze,“ vysvětluje odbornice na výživu. Přesto je pro spoustu žen hlavním cílem menší číslo na váze. „Kvůli dysfunkčnímu myšlení někdy až tak, že ten, kdo váží třeba 90 kg, si dá nereálný cíl, že váha musí začínat šestkou. Úžasně zhubne na 70 kg, ale protože nedosáhl na vysněných 69 kg, je nespokojený a kila postupně zase nabere,“ dodává.

Jak si doma zacvičit na břicho? Podívejte se na video: 

Pokračování 2 / 3

Pár kilo navíc nevadí

Ať chcete nebo ne, po čtyřicítce se začne metabolismus u žen zpomalovat. Spousta žen najednou přibere pár kilo a vlastně si ani toho není vědoma. Když pak najednou touží shodit to, co nabraly, jde to hůře a jsou z toho nešťastné. Přitom nejdůležitější by neměla být pouhá ztráta tuku, ale především kvalita života a to, jak se ve svém těle budeme cítit. „V naší společnosti se štíhlost spojuje s úspěchem a držení diet je důkazem schopnosti sebekontroly. Krása jedinečnosti se potlačuje módními vzory, které mohou být zjednodušeně vyjádřeny v kilogramech váhy nebo tvarem postavy. Přitom bylo prokázáno, že pár kilo navíc neškodí zdraví, ale škodí duši,“ varuje odbornice Iva Málková. Cílem by mělo být, aby se žena cítila ve svém těle dobře. Zdravá váha se bohužel stále určuje podle tabulek, ale měla by se určovat podle toho, jaká hmotnost je ideální pro daného člověka, a to jak z hlediska těla, tak duše.

Pokračování 3 / 3

Paradox obezity

Samozřejmě, že těžká obezita život ohrožuje, je totiž spojená se závažnými zdravotními problémy. Ovšem mít 5, dokonce i 10 kilogramů navíc, pokud jste jinak fyzicky aktivní a neválíte se na gauči, zdravotně většinou nevadí. Jak potvrzuje Iva Málková, je prokázáno, že je naprosto normální s věkem nabírat (zvyšuje se množství tuku, proti čemuž je vhodné se bránit pohybem), ale pro ženy středního věku je zdravější, když je BMI v pásmu mírné nadváhy než v normě. „Mluví se o paradoxu obezity. I když je obezita jasným rizikovým faktorem pro mnoho kardiovaskulárních, plicních a dalších onemocnění, je vyšší BMI u stejných onemocnění (zejména při jejich dekompenzaci) spojen s lepším přežitím.

Nadváha a v některých případech i mírná obezita může tedy u těchto vážných onemocnění znamenat, že máte větší šanci na uzdravení. I po pečlivém posouzení zkreslujících faktorů mají pacienti s nadváhou lepší výsledky než nemocní v normálním rozmezí BMI. Tyto situace nepochybně vyžadují další výzkumy. S narůstajícím věkem zřejmě rizikovost nadváhy klesá,“ říká Iva Málková. Dalším argumentem pro tzv. Fit and Fat (fit a tlustý) je ten, že je lepší sportující s kily navíc než hubený nepohyblivý. 

Doporučujeme

Články odjinud