I doma vám může kvůli radonu hrozit problém s radioaktivitou

01_radon

Pokud je pro vás pojem radioaktivita jen něčím, co si vybavíte pouze ve spojení se seriálem Černobyl, pak je možná na čase zbystřit a trochu svůj přístup přehodnotit. Radioaktivita je všude kolem nás a je přirozenou součástí životního prostředí. V některých specifických případech nám však může působit problémy, možná trochu překvapivě i u nás doma. Zodpovědný je za to především chemický prvek radon.

Co je radon a proč se o něj starat?

Radon je prvek, který se běžně vyskytuje v ovzduší, do kterého se dostává z horninového podloží, v němž vzniká po rozpadu přírodního uranu. Sám o sobě je radioaktivní a rozpadá se na další radioaktivní prvky, resp, izotopy prvků jako je polonium, olovo a bismut. Ty se mohou při vdechnutí zachytit v plicích a dlouhou dobu je „ozařovat“ zevnitř.

V případě vyšších koncentrací radonu a jeho dlouhodobého působení (např. na úrovni 20 let), může stát na konci tohoto neviditelného problému i rakovina. Nulové koncentrace radonu nelze dosáhnout nikdy, do interiéru se vždy nějaký dostane. Je ale možné posoudit, zda již není jeho koncentrace nebezpečná a případně provést takové úpravy konstrukce domu, které jeho koncentraci minimalizují. Stačí k tomu malý plastový detektor.

02_radon

Foto: Pixabay

Jak zjistit, jestli mi hrozí nebezpečí?

Radon samozřejmě nelze vidět, je ale možné změřit jeho koncentraci. Toto měření lze pro svůj byt objednat u Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), resp. firmy, která má od něj povolení měření provádět (jejich seznam je na webu SÚJB). Toto měření je v rámci státního programu bezplatné, provádí se většinou v topné sezoně a trvá dva měsíce, po které je v interiéru umístěn nenápadný detektor, který obyvatele bytu samozřejmě nikterak neomezuje. V případě, že je zjištěna hladina přesahující normou dané limity pro koncentraci radonu, jsou zvažovány stavební úpravy.

S radonem je dobré počítat již při stavbě. Česká geologická služba má jednak na svých stránkách mapu tzv. radonového indexu v jednotlivých obcích, a také lze změřit radonový index konkrétního stavebního pozemku. Podle toho lze některá opatření zakomponovat přímo do stavebního projektu.

Zdroj informací: https://www.suro.cz/cz/faq/radon-v-dome

Náhledové foto: Pixabay

 

 

 

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.