Jurečka: Hamáčkovi se neomluvím. Cestu do Moskvy nevysvětlil, je tam řada otazníků

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka nevidí důvod omlouvat se vicepremiérovi a ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) za slova o velezradě. Šéf lidovců to uvedl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS. Hamáček podle něj avizovanou cestu do Moskvy kvůli Vrběticím, která údajně měla být zastíracím manévrem, dostatečně nevysvětlil.

„Nevidím důvod,“ řekl Jurečka na výzvu Hamáčka, aby se mu omluvil za slova o velezradě kvůli vicepremiérovu údajnému plánu vycestovat do Moskvy za účelem ututlání kauzy Vrbětice za dodávku vakcíny Sputnik V, o čemž informoval web Seznam Zprávy. Podle Jurečky kauza nese známky vlastizrady, pokud se skutečně potvrdí, že se tak stalo.

Kauza Hamáčkova plánovaného letu do Moskvy je navíc podle slov šéfa lidovců stále nedořešená. „Je tam řada otazníků. Jak je možné, že byl obejit ministr zahraničí (bývalý šéf resortu Tomáš Petříček – pozn. red.), když jím ještě byl, a proč se vicepremiér chtěl setkat se šéfem Dumy (ruského parlamentu – pozn. red.), který je na sankčním seznamu Evropské unie,“ zmínil některé nesrovnalosti.

Oproti tomu předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD) tvrdí, že Hamáček cestu do Moskvy řádně vysvětlil coby zastírací manévr při odhalení vrbětické kauzy, kdy za výbuchem muničního skladu v roce 2014 stáli právě Rusové. „Že tomu pan Jurečka a další lidé nevěří, je jejich právo, ale bylo to vysvětleno,“ řekl Veselý, připustil ovšem, že lidé po Hamáčkově vysvětlení mohou mít pochyby.

Vrbětice jsme zvládli skvěle, říká Veselý

Veselý kromě toho vyzdvihl Hamáčka za to, že stál v čele akce, kdy bylo z Česka vyhoštěno 18 ruských zaměstnanců ambasády. Výzvy opozice, aby Hamáček na svůj post rezignoval, tudíž za svého stranického šéfa odmítá.

Jurečka reagoval slovy, že vyhoštění 18 Rusů z Česka kvitoval a zredukování počtu pracovníků ruské ambasády rovněž. Vadí mu ovšem další pokračování kauzy, kdy prezident Miloš Zeman hovoří o dvou verzích vyšetřování, v čemž ho následně podpořila i ministryně spravedlnosti Marie Benešová a chválí ho za to i šéf resortu obrany Lubomír Metnar (oba za ANO). „To z nás dělá jako ČR nedůvěryhodného partnera. Premiér by měl vystoupit a všechny srovnat do latě,“ zdůraznil předseda KDU-ČSL.

Hrozí konec šéfa BIS Koudelky?

V pořadu 360° Pavlíny Wolfové se propírala i budoucnost šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. „Prezident Zeman má dlouhodobě problém s panem Koudelkou, který nevychází vstříc jeho požadavkům,“ připomněl Jurečka a dodal, že se již měsíce hovoří o tom, že by šéf BIS měl být během srpna nahrazen.

To potvrdil i zástupce sociálních demokratů. „O budoucnost šéfa BIS jde dlouhodobě, nedával bych to do souvislosti s touto kauzou,“ řekl Veselý. Jeho ČSSD se plánuje zasadit o to, aby Koudelka ve své funkci pokračoval.

Tagy: