Babiš chystá onkoprevenci. Před volbami a za státní miliardy

Nové onkocentrum v nemocnici na Vinohradech bylo součástí dohod o příchodu Petra Arenbergera na ministerstvo zdravotnictví. Chystá se navíc kampaň na prevenci onkologických onemocnění.

Stará pravda říká, že stranám, které jsou zrovna u moci, se lépe dělá předvolební kampaň. Narozdíl od opozice mohou k uplácení voličů využít peníze, které jsou státní. Stačí vymyslet projekt, který vypadá nebo i je prospěšný pro společnost a rozjet ho právě v kampani.


Funkce ministra jako pěkná položka v CV Petra Arenbergera… Foto: Úřad vlády ČR

Přesně to se nyní chystá udělat hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Jeho tým a lidé z VZP připravují celostátní kampaň na podporu prevence onkologických onemocnění. A součástí má být i příprava projektu na vybudování nového onkocentra v pražské nemocnici na Vinohradech, odkud přišel nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Plán detailně popisujeme v květnovém časopise Neovlivní.cz.

O kampani na prevenci nádorových onemocnění, kterých kvůli epidemii covid a strachu lidí chodit k lékaři přibývá, přitom mluvil premiér Andrej Babiš už loni v létě. “Musíme – nechci říkat vystrašit – ale trochu vystrašit naše lidi, jak nás vystrašil ten vir. Ale je třeba je edukovat, aby lidé mysleli na prevenci. Jsem přesvědčen, že zachráníme tisíce životů, jako jsme zachránili od koronaviru,” vysvětloval svůj plán s kampaní loni v červnu.

Jenže pak se čísla nákazy zhoršila, premiér už nemohl říkat, že jsme Best in Covid, a kampaň šla k ledu. Reálné obrysy proto začala dostávat až letos.

A jedním z těch, kteří se na přípravě konceptu podílejí, je podle zjištění z časopisu Neovlivní.cz náměstek VZP David Šmehlík. Muž, který platí za Babišova člověka a nový ministr zdravotnictví je s ním jedna ruka. “Dokonce po svém jmenování přijel na VZP, vůbec nešel k řediteli Kabátkovi, s kterým jsou přitom dlouholetí přátelé, ale rovnou do kanceláře Šmehlíka,” popsal redakci vztah jeden z ministrových spolupracovníků.


ČTĚTE TAKÉ: Vláda schválila další volební dárečky. Má na ně 77 miliard


Sám Šmehlík už se v minulosti k onkoprevenci přihlásil. “Je potřeba lidi edukovat, ale i inovovat metody,” citovala jej Česká televize.

S léčbou nádorových onemocnění si přitom Arenbergerovi vládní kolegové dávají do souvislosti i samotnou jeho účast ve vládním kabinetu. Andrej Babiš totiž slíbil, že postaví v Arenbergerově mateřské vinohradské nemocnici onkocentrum za sedm miliard korun.

„To, že za této situace kývl na tenhle post, je ve vládě vnímáno tak, že prostě chce mít v CV kolonku ministr. A informaci, že se zasloužil o onkoncentrum na Vinohradech. Jinak jeho účast ve vládě nedává smysl a on se také podle toho chová,“ uvedl jeden z ministrů.

Detaily o fungování nového ministra Petra Arenbergera přinášíme v květnovém časopise Neovlivní.cz.

Zdroj náhledové foto: Úřad vlády ČR

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email