Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Kontext Zprávy

    Pospíšil zahraje online z Kaštanu

    Luboš Pospíšil trio, doplněné netradičně Ondřejem Klímkem, podpoří výstavu o skupině C&K Vocal. Zahraje v online streamu z kulturního centra Kaštan v pondělí 10. 5. od 20 hodin. Výstava C&K Vocal. Příběh (nejen) jedné generace už byla nainstalována vloni na podzim, kdy bylo připomenuto několik výročí najednou – 50 let od prvních vystoupení tohoto unikátního českého vokálního souboru, nedožité pětasedmdesátiny a pět let od úmrtí jednoho z jeho zakladatelů Ladislava Kantora a v neposlední řadě i sedmdesátiny Luboše Pospíšila a Jiřího „Šlupky“ Svěráka.

    Pokud jste ještě neviděli výstavu o skupině C&K Vocal a chtěli byste, můžete ji shlédnout nyní v reinstalaci do 18. 5. V obnovených  otevíracích hodinách se těšíme na jednoho návštěvníka na 15 metrech čtverečních s dvoumetrovým rozestupem od eventuálního druhého. Příšlušníci rodiny rozestup mít nemusí, tuto výjimku udělujeme i milencům všeho druhu, láká na akce v Popmuseu Aleš Opekar. Výstavu o Vladimíru Mertovi jsme odinstalovali a hodláme ji oživit znovu v září, na kdy je též přeložen velký koncert písničkáře a jeho přátel v Divadle Archa. Na konec května již chystáme další překvapení – výstavu o českých stopách Boba Dylana. Současnou výstavu podpoříme online koncertem v pondělí 10. května od 20 hodin, dodává.

    Výstava je v digitálním náhledu ke zhlédnutí v sekci výstavy na webu Popmusea, který právě prošel výraznou inovací. Ve výstavním prostoru v přízemí Kaštanu navíc na návštěvníky čekají i trojrozměrné exponáty, širší výběr dobových plakátů a v neposlední řadě též tematický audiovizuální sestřih. Luboš Pospíšil vystoupí s doprovodnou skupinou, sestavenou jen pro tento večer: Luboš Pospíšil – zpěv, akustická kytara, Ondřej Fencl – klávesy, akustická kytara, zpěv, foukací harmoniky, Michal Hnátek – perkuse, vokály a hostující Ondřej Klimek (Vltava, Kamil Střihavka…) – saxofon, příčná flétna.

    Luboš Pospíšil zahájil svou hudební pouť v roce 1969 v řadách populárního C&K Vocalu a brzy se stal jeho nejoblíbenějším členem. Zásadně se podílel např. na průlomovém CD Generace, zejména v druhé půlce sedmé dekády se ale stále častěji prosazoval s písněmi, které z tvorby mateřského souboru vybočovaly a paralelně jezdil po tuzemských sálech sám s kytarou.

    Jeho první sólová deska Tenhle vítr jsem měl rád (1983) byla přijata fanoušky i kritikou. Pospíšilův charakteristický rejstřík v kombinaci s poetickými texty básníka Pavla Šruta přinášel zcela unikátní styl, zpěvák se rázem postavil po bok interpretů typu Vladimíra Mišíka. S novou kapelou 5P, mezi jejímiž členy nechyběl Bohumil Zatloukal (ex-Jasná páka), David Koller nebo Michal Pavlík (dnes Čechomor), vyprodával v letech 1982-88 sály po celé republice. Dvě další řadová alba pokračovala v tradici úspěšného debutu, na sklonku osmdesátých let Pospíšil a Koller podpořili Radima Hladíka v na čas obnoveném Blue Effectu. Po roce 1990 Pospíšil vydal několik dalších alb, nejprve s členy Hudby Praha, později s kutnohorskými muzikanty (Martin Vajgl, Pavel J. Ryba) pod značkami Biograf a LPG. Čas na změnu nastal v létě 2007, kdy se Pospíšil obklopil o dvě až tři generace mladšími muzikanty a na prahu šedesátky se pustil do zásadní etapy pod obnovenou značkou 5P. Tři řadová alba korunovaná Soukromou elegií (2014) spustila novou vlnu zájmu.

    • Autor:
    • Publikováno: 6. května 2021

    Komentáře k článku: Pospíšil zahraje online z Kaštanu

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,