Články

Stopaři počas pandemie

20.04.2021 | Stopaři počas pandemie

Čím Stopaři nahradili schůzky a výlety? Jak se jim podařilo namotivovat děti, aby úkoly opravdu posílaly? Dozvíte se zde.

52. PS Slunovrat, oddíl Stopaři. Oddíl starající se o děti už od roku 1983 a od roku 1992 v Kohoutovicích.


Za běžných okolností pořádáme pravidelné schůzky 3x týdně a každý měsíc víkendové výpravy, jednodeňáky a sem tam nějakou akci pro veřejnost. To vše každý rok završujeme táborem (od roku 1987 stabilně na našem krásném tábořišti v Meziboří).
I přes pozastavení naší prezenční činnosti se oddílu stále naplno věnujeme. Tvoříme úkoly pro děti, tvrdě pracujeme na táboru a jeho celotáborové hře. Naštěstí nás náhlé přerušení prezenční činnosti nezaskočilo, jelikož ke sdílení informací a pro spolupráci na tvorbě programu a záznamu z porad již třetím rokem aktivně používáme služby Google a pro účely konání porad nově po vypuknutí pandemie Microsoft Teams jako spolehlivý zprostředkovatel pro online komunikaci v reálném čase.

Na online schůzi jsme se v kolektivu vedoucích oddílu shodli na distanční činnosti pro děti ve formě týdenních úkolů, kvízů a aktivit.
Naše začátky v tvorbě distanční aktivity pro děti byly krkolomné a do dnešního dne s její formou stále bojujeme. Nic to však nemění na skutečnosti, že odezva ze strany dětí a rodičů je valná a dětí aktivně plnících “domácí úkoly” je překvapivé množství.
Každý týden na sociální sítě a oddílový web zveřejňujeme zadání úkolu. Výsledek, ať už se jedná o výtvor, obrázek či vyluštěnou šifru nám děti a jejich rodiče vkládají pod článek úkolu na sociálních sítích nebo jej zasílají na oddílový e-mail.

Děti za splněné úkoly odměňujeme obálkou s osobním dopisem, každému dítěti psanému zvlášť na míru a něco málo sladkostí, abychom jim alespoň trochu osladily to trpké a nezasloužené domácí vězení.

Za oddíl Stopaři, Michael Alexa

Zpět