Nová prognóza ČNB jako indicie pro další vývoj koruny

Klíčové body

  • Koruna před dnešním zasedáním ČNB posilovala navzdory obavám z nové prognózy.
  • Analytická oddělení českých bank se v načasování a počtu zvýšení sazeb v letošním roce rozcházejí.
  • Tržní sazby potvrzují střízlivější očekávání ohledně růstu sazeb.
Zdroj: Depositphotos

Česká národní banka dnes představí aktualizovanou prognózu. Názory mezi analytiky ohledně načasování prvního post-koronavirového zvýšení úrokových sazeb se dost liší, spojuje je ale více holubičí postoj než pár měsíců nazpět. Koruna navzdory obavám o zhoršení výhledu české ekonomiky pro zbytek letošního roku posilovala k 25,80 EURCZK.

Včerejší den byl na devizovém trhu ve znamení nerozhodnosti a vyčkávání. Euro vůči dolaru koketovalo s důležitou psychologickou hranicí 1,2000 EURUSD bez většího pohybu jedním či druhým směrem. Zlotý měl tendenci oslabovat, forint po volatilní seanci ranní ztráty překlopil ve zpevnění, koruna odpoledne také posilovala.

Cenový vývoj domácí měny vůči euru je v posledních dvou týdnech velmi nepřehledný, a tak je na čase, aby obchodníci dostali pořádný fundamentální signál, o který se budou moci opřít. Tím by mohla být právě aktualizovaná makroekonomická prognóza, kterou dnes Česká národní banka zveřejní. Změna sazeb na dnešním měnověpolitickém zasedání na programu nebude, dozvíme se ale bližší informace ohledně možného zvyšování v průběhu letošního roku.

Názory analytických týmů předních bank na českém trhu se rozcházejí. Pro ilustraci, Komerční banka počítá s jedním zvýšením sazeb na listopadovém zasedání, Reiffeisenbank očekává úrokovou stabilitu v průběhu celého roku a hike až v roce 2022, zatímco Česká Spořitelna zaujímá více jestřábí postoj, když počítá s dvojím zvýšením sazeb v druhé polovině letošního roku, konkrétně na srpnovém a listopadovém zasedání. Dvojí zvýšení úrokových sazeb v letošním roce pak očekává také ING Bank. Všechny z těchto odhadů jsou umírněnější než únorová prognóza ČNB, která indikovala až 3 zvýšení sazeb do konce letošního roku.

Horší ekonomický vývoj na domácí scéně v průběhu posledních měsíců ale tento optimismus krotí. Na jednu stranu, je možné argumentovat tím, že tržní sazby po strmém únorovém růstu zůstávají na stejných hladinách, případně dále rostou. FRA sazba 3×6 od února osciluje mezi 0,40 a 0,45 %, sazba 6×9 má pak tendenci mírně růst. Ty by ale za čtvrtletní posun v čase měly růst i v případě, že se konsenzus ohledně počtu zvýšení sazeb a jejich načasování od února nezměnil. Pokud se tedy sazba 6×9 nachází níže, než se před třemi měsíci nacházela sazba 9×12, pak se očekávání trhu v otázce zvyšování sazeb zhoršilo. Touto optikou došlo za poslední tři měsíce ke snížení tříměsíční sazby očekávané v listopadu letošního roku o 12 bazických bodů. Z tohoto titulu by tedy koruna měla oslabovat, což je přesný opak cenového vývoje posledních týdnů.

Koruna v závěru včerejšího obchodování posílila pod 25,80 EURCZK a z pohledu technické analýzy má cestu k dalšímu zpevnění otevřenou. Oblast okolo výše zmíněné hranice oplývá mnoha hranicemi podpory. Naopak v pásmu 25,64 EURCZK, kde se nachází minimum tohoto páru od příchodu koronavirové krize a aktuálními hodnotami, je jejich koncentrace značně nižší. Pohledem fundamentů ale zastáváme názor, že výrazné posílení koruny není na pořadu dne, a proto je třeba sledovat i rezistence, které by mohly zbrzdit případné oslabení. Tou nejbližší je klesající trendová linie nacházející se poblíž hranice 25,90 za euro, případně kulatá „šestadvacítka“. Budoucí vývoj na tomto měnovém páru je tedy velmi těžce predikovatelný, po dnešním zasedání ČNB bychom ale měli mít dostatek indicií pro ucelenější pohled ohledně jeho směru v následujících týdnech.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,2024 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 91,23 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1967 do 1,2061 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,78 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,75 až 25,88 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 21,37 až 21,61 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. odpovědnost.

Newsletter