shutterstock 415655170

K hlasování o novém stavebním zákoně se Sněmovna nedostala

Sněmovna se ani po víc než tříhodinové středeční debatě nedostala k hlasování o schválení nového stavebního zákona. Vrátit se k němu může v pátek. Kvůli schvalování se pak má Sněmovna mimořádně sejít ještě příští středu, 12. května.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová v úvodním slově během závěrečného třetího čtení označila projednávaný návrh za nejzásadnější zákon, kterým se Sněmovna v tomto volebním období zabývá, a vyzvala k jeho podpoře. V rozpravě pak zněly hlavně kritické projevy opozičních poslanců, kterým se nelíbí jak vládou navržený hybridní model, tak i model čistě státní stavební správy, kterému dala Sněmovna přednost.

Opozice návrh zákona kritizuje

Například předseda Pirátů Ivan Bartoš tvrdí, že vládní návrh stavební řízení neurychlí. „My směřujeme ke stejnému cíli, ale návrh, který nyní budeme ve Sněmovně projednávat, předpokládá, že vezmu-li problém někde v obci a přesunu ho do jakéhosi megaúřadu, ten problém se vyřeší,“ prohlásil. Bartoš naopak vyzdvihoval výhody digitalizace stavebního řízení. Centralizaci stavebního řízení v nově navrženém Nejvyšším stavebním úřadu a jeho územních pracovištích pak kritizoval také Jan Čižinský (KDU-ČSL). Popsal mimo jiné, že se sousedé budou se stavebníky setkávat u soudu kvůli sporům o stavby.

Také místopředseda ODS Martin Kupka kritizoval navrhovanou centralizaci stavební správy. Poukazoval i na to, že nově navrhovaný Nejvyšší stavební úřad má mít kolem 13.000 úředníků. Pak podle něj nedává logiku řešit problém se stavebním řízením vytvořením nové struktury. Ministryně Dostálová ale sdělila Hospodářským novinám, že z nynějšího počtu 12.000 až 13.000 úředníků jich bude stát potřebovat jen asi 5.000 až 6.000.

Ve svém projevu Kupka dále varoval třeba před nedostatkem vhodných kancelářských prostor. Vláda v důvodové zprávě uvedla, že nepočítá se stavbou budov pro zaměstnance, ale jen s pronájmem jiných prostor, třeba od Správy železnic, která má k dispozici asi 1.200 nádražních budov. Ministryně Dostálová již dříve poslancům řekla, že se snaží jednat třeba se starosty o tom, aby úředníci mohli zůstat na svých dosavadních pracovištích. Ujistila již dříve, že stát nebude stavět nové budovy na zelené louce.

Samosprávám podle průzkumů věří víc občanů než státní správě, poznamenal Ivan Adamec (ODS). Upozorňoval na to, že zákon začne platit až za nové vlády, kdy se teprve ukáže, jak funguje. Adamec řekl, že žádný starosta nechce mít pod jednou střechou úředníky dvojího postavení, dokonce s definitivou. Kladl si otázky, například jak spolu budou vycházet, jak budou sdílet společné prostory nebo jak to bude se služebními auty. Chtěl by také vědět, kolik si změna vyžádá nákladů.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) varoval před pozměňovacím návrhem poslance ODS Jana Bauera, který předložil k související předloze, jež mění kromě jiného zákon o ochraně přírody a krajiny. Bauer v něm navrhuje, aby kompetence v ochraně přírody v národních parcích a chráněných krajinných oblastech přešly na stavební úřady. Jeho návrh vyvolal kritiku například ze strany představitelů národních parků. Bauer argumentuje například tím, že i stavební úřad bude při rozhodování vázán požadavky zákona o ochraně přírody a krajiny. Brabec řekl, že návrh považuje ve svých důsledcích za nebezpečný. Vyzval poslance, aby pro něj nehlasovali.

Mimořádná schůze sněmovny

Kvůli schvalování nového stavebního zákona se má Sněmovna mimořádně sejít ještě příští středu, 12. května. Sněmovna začala zákon v závěrečném třetím čtení projednávat ve středu 5. Května dopoledne, zatím ho ale nedokončila a k hlasování se poslanci nedostali. Stavebním zákonem by se mohli zabývat ještě v pátek 7. května, kdy je vyhrazený čas pro třetí čtení.

Stavební zákon se připravuje již řadu let a panují kolem něj spory. Vláda si od něj slibuje zrychlení a zjednodušení stavebního řízení. Ve Sněmovně panují spory mezi vládou a částí opozice hlavně o to, zda mají všechny stavební úřady spadat pod stát, nebo zda má část z nich zůstat pod obcemi. Poslanci k návrhu nového stavebního zákona podali osm desítek pozměňovacích návrhů. Další desítky předložili k související předloze, která kvůli novému zákonu mění ostatní platné zákony.

red
ZDROJ: ČTK