Hlavní obsah

Dostálová: Stavební povolení zrychlí

Tomáš Volf, Právo, Tomáš Volf

Pokud projde nový stavební zákon, skončí přes 400 menších stavebních odborů na obecních úřadech, řekla Právu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Stavebník potřebuje hlavně rychlou službu úředníka a jasné lhůty, ne co nejkratší dojížďku, argumentuje. Sněmovna zákon projednávala na středeční schůzi, k hlasování se však dosud nedostala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Klára Dostálová na jednání Poslanecké sněmovny 5. května 2021.

Článek

Poslanci přišli se skoro stovkou pozměňovacích návrhů. Neobáváte se, že může být schválen paskvil? Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyjádřil obavy, že stavební právo doslova havaruje. Přesvědčila jste ho, aby hlasoval pro?

Určitě. V rámci koalice jsme domluveni, že kde jsou problematické věci, tam budu při schvalování na mikrofon říkat, že zásadně nesouhlasím. Aby to byl jednoznačný apel na poslanecké kluby, aby se nesnažily přehlasovávat resorty včetně ministerstva kultury. Aby se ctilo jejich stanovisko hlavně u tzv. složkových zákonů – jednou se to týká lesního zákona, podruhé vodního zákona, ochrany přírody a krajiny, památkového zákona. Tam se ministr Zaorálek obával, aby nedocházelo k problémům a aby se tam nedostávaly věci, s nimiž resorty nesouhlasí.

Máte předjednanou politickou podporu?

Myslím, že tu podporu ve Sněmovně najdeme. Samozřejmě opozice s tím souhlasit nebude, i když v řadě věcí, třeba v apelačním principu, se návrhy neliší. Lišíme se hlavně v institucionálním modelu, tam s opozicí souhlasit nemohu.

Základem přece je, aby stát dodržoval lhůty. V tom jejich pojetí, kdy se to má zachovat jako dneska, jsou (obecní) úředníci nezastupitelní. Když jsou třeba tři a onemocní, tak jim ale nikdo nemůže přijet pomoct, na dveřích bude cedule Zavřeno pro nemoc. Zatímco ve státní sféře je to tak, že to může za ně dělat jiný úředník stavebního úřadu v ČR. To je přece základ, aby nečekal investor, stavebník, aby si stát poradil po své linii.

Předčasné ukončení stavebního či penzijního spoření se rozhodně nevyplatí

Finance

Hlavním cílem je zrychlení zdlouhavého stavebního řízení. Slibujete jedno razítko a povolení do roka. Co když půjde o bytový dům, tovární halu nebo dopravní stavby, i tam by to mělo být do roka?

Je to tak. Je úplně jedno, o jak velkou stavbu půjde a jestli půjde o drobného stavebníka nebo velkého investora. Povolení do roka je dokonce včetně případného odvolání proti rozhodnutí. Základem je však úplná žádost, doložení všech potřebných dokladů, a hlavně úplná a kvalitní projektová dokumentace. Díky jednoduššímu zákonu také ubude zhruba 40 procent agendy. Například místo současných dvou řízení (územní a stavební – pozn. red.) bude už jen jedno, bude zaveden apelační princip, takže odvolací úřady už nebudou pořád dokola vracet věc k rozhodnutí na nižší instanci.

Jsou tam pevné lhůty, že třeba jednoduchý rodinný domek by měl získat povolení do 90 dnů?

V případě rodinného domu je základní lhůta pro rozhodnutí stavebního úřadu 30 dní a tuto lhůtu může v odůvodněných případech stavební úřad prodloužit o dalších 30 až 60 dní. S rekodifikací stavebního práva přijde i důsledné dodržování lhůt. To je zcela klíčové.

Co konkrétně se pro lidi hlavně změní? To, že už nebudou chodit žádat na obecní stavební úřad, takže to nezřídka budou mít víc z ruky?

Stále dokola je nám předhazováno, že chceme od občana oddálit stavební řízení. Občané ale určitě upřednostní kvalitu, nestrannost při rozhodování, a hlavně dodržování lhůt před krátkou dojezdovou vzdáleností. Ruku na srdce, kolikrát za život jede občan na stavební úřad? Jednou, dvakrát? A co hlavně chce? Rychlou službu úředníka, ne co nejkratší dojížďku.

Přechodem úředníků stavebních úřadů rozhodně nedojde k nedostupnosti této služby. Počet stavebních úřadů na obcích se zredukuje ze 716 na o něco více než 300. Zůstanou hlavně na tzv. obcích s rozšířenou působností. Není možné, aby dál fungovaly jednohlavé úřady, a těch je 16 procent. Dostupnost zajistí hlavně elektronizace. Vždyť naším cílem je především to, aby občan na úřad vůbec nemusel. Děláme zákon pro 21. století, ne pro to minulé.

Předčasné volby by mohly být na začátku července, zní z opozice

Parlamentní volby

V čem bude lepší úředník na místní pobočce státního stavebního úřadu než ten zaměstnaný obcí?

Občan se nebude muset bát se pohádat se starostou. Úředníci stavebních úřadů, kteří přejdou pod stát, nebudou závislí na politickém vedení obcí, jako jsou dnes. Budou tedy moci rozhodovat nezávisle a bez strachu o svou kariéru nebo odměny.

Říkáte, že cílem je proces digitalizovat. Znamená to třeba, že se žadatel neobejde bez datové schránky či bude povinně skenovat dlouhé smlouvy? Půjde žádosti posílat papírově?

Digitalizace má za cíl vše ulehčit, ne zkomplikovat. Datová schránka nebude pro komunikaci potřeba. Pokud se někomu nebude chtít cokoliv převádět do digitální podoby, samozřejmě stále zde bude možnost využít poštovních služeb nebo osobní návštěvy.

Jak je naopak v případě ochrany kulturních památek, přírody, zdraví a dalších veřejných zájmů zajištěno, že neprojde, co by nemělo? Tady logicky požadavek na rychlost jde proti zájmům třeba ochrany přírody…

Veškeré veřejné zájmy budou ochráněny. Všichni se budou moci vyjádřit jako dnes. Ale pouze jednou. Specializovaný odvolací úřad rozhodnutí povolí, zamítne nebo změní. Nekonečnému odvolávání v každém dosavadním stupni řízení bude konec.

Ochranu přírody i kulturních památek bereme velmi vážně. Tzv. dotčené orgány, které chrání veřejné zájmy, budou integrovány do stavebních úřadů, kde se nad jednou dokumentací domluví, za jakých podmínek projekt povolit, nebo nepovolit. Jen zákon zabrání nekonečnému obstruování a zneužívání byrokratické legislativy ve vlastní prospěch tam, kde jsou naopak zájmy veřejnosti například na výstavbě obchvatů měst pošlapávány.

Schillerová: České úřady Agrofertu žádné dotace od září 2017 neposkytly

Domácí

Co černé stavby?

Černé stavby bude nově řešit stát. Když potřebujete odstranit černou stavbu, tak potřebujete sbor právníků a peníze. Obec dnes nemá ani jedno, ani druhé, proto se černé stavby neodstraňují. Věřte mi, že když stát do budoucna odstraní tři čtyři stavby takhle natvrdo, tak se kázeň investorů vrátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám