Jak na rekonstrukci ložnice?

Většina z nás (s výjimkou nespavců a těch, kteří raději spí, než aby den strávili jinak) prospí průměrně až 1/3 svého života. A i když ložnice patří mezi pokoje, v nichž „pouze“ spíme, neměli bychom zapomínat na to, že i tento prostor by měl vypadat hezky. Čeká vás rekonstrukce ložnice? V tom případě vám přinášíme rady a tipy, jak to provést.

Ložnice patří k místům, která velmi často zanedbáváme – alespoň co se rekonstrukce týče. Nyní však nastal čas, abychom věnovali jistou péči i tomuto pokoji. A nezáleží na tom, jaký důvod vás k rekonstrukci přivedl. Omrzel vás design vaší současné ložnice? Nebo v ní máte zastaralé věci, kterých byste se rádi zbavili? Máte dost nábytku ve stylu, co kdo dal? V tom případě jste na správném místě. Na co všechno se musíte při rekonstrukci ložnice zaměřit?

Čtěte také: Vraťte vašim kuchyňským utěrkám jejich čistotu a bělost!

Sestavte si rozpočet pro rekonstrukci ložnice

Ze všeho nejdřív byste si měli promyslet, do jakých úprav se ve své ložnici vlastně chcete pouštět. Chcete to vzít od podlahy a vyměnit jak podlahu, tak i nábytek s tím, že i nově vymalujete? Nebo chcete pouze vylepšit současný vzhled vaší ložnice a bude vám stačit jen pár dekorací? Způsob, jakým budeme u rekonstrukce ložnice postupovat, bude značně hýbat s rozpočtem.

Zdroj: Freepik

Chcete kupovat dražší nábytek, nebo si raději koupíte starší, který renovujete, abyste ušetřili? Nezapomínejte ani na menší finanční rezervu. Ta nemusí být tak velká jako u rekonstrukce nákladnějších částí domu (například kuchyně), i tak by ale menší být měla. Nikdy nevíte, na jaké nečekané výdaje narazíte.

Vykliďte celý pokoj

Ať už se chystáte do rekonstrukce ložnice jakýchkoliv rozměrů, vždy byste měli jako první celý pokoj dokonale vyklidit. To znamená, že odstraníte veškerý nábytek, koberce, dekorace, textilie, závěsy apod. Ve chvíli, kdy budete mít prázdný pokoj, si jej pořádně prohlédněte. Je třeba opravit nějaké nedokonalosti na stěnách? Je vaše stávající podlaha opravdu vyhovující? Občas přijdete na to, že je třeba změnit víc, než jste předtím čekali.

Nepřehlédněte: Nebojte se barev! Tipy, jakou barvu zvolit pro fasádu a další části vašeho domu

Zdroj: Pxhere

Jako první přichází na řadu stěny a podlahy

Ještě předtím, než se pustíte do nové výmalby, opravte nedokonalosti na stěnách. jen tak zamezíte tomu, aby vám začala nová výmalba například opadávat. Tam, kde se drolí omítka, ji oškrabejte a naneste znovu. Nerovnosti vyrovnejte. Před malováním nezapomeňte oškrabat původní výmalbu. Díky tomu nová barva lépe přilne ke stěně. Ideální je případ, kdy pokoj vymalujeme bílou barvou, až poté tou, v níž chceme mít svoji ložnici.

Co se týče barev jako takových, do ložnice se obecně hodí spíše tlumené odstíny, kam patří zejména zelená, hnědá a modrá. Podlaha se pak řídí zejména naším vkusem, ale také tím, s čím ji budeme muset kombinovat. Ne každá dřevěná podlaha se dá kombinovat s jakýmkoliv nábytkem. Do Ložnic se nejčastěji používá plovoucí nebo vinylová podlaha. Velmi oblíbené jsou v současnosti opět i klasické parkety.

Základem každé ložnice je kvalitní postel

Vzhledem k tomu, kolik času trávíme během svého života v posteli, bychom měli být při jejím výběru pečliví. Nikdy nekupujte postel, kterou budete muset během dvou let měnit, protože se pod vámi začne rozpadat. Nezapomínejte se zamyslet ani nad samotnou velikostí svého lůžka. Velikost postele se neřídí jen našimi potřebami, ale také velikostí ložnice. Potřebujete se k posteli dostat z obou stran, nebo vám k ní stačí přistupovat z jedné strany? I toto jsou faktory ovlivňující její velikost.

Dále nesmíme zapomínat ani na kvalitní matraci. Velmi oblíbené jsou v současnosti matrace z paměťové pěny, ale také ortopedické matrace. Správná matrace by měla naši páteř podepírat a udržovat ji v přirozeném stavu. Díky otmu dojde k uvolnění zad, která nás ráno nebudou bolet – a my ráno budeme odpočatí.

Zdroj: Unsplash

Jaký nábytek do ložnice pořídit?

Kromě postele bychom neměli zapomínat na nutnost pořídit si do ložnice šatní skříně a noční stolky. Noční stolky pak slouží k odkládání drobností vedle postele, přičemž právě toto místo by mělo být lokálně osvětleno – například menší lampičkou. Mimo to by měl být pokoj osvětlen i jedním centrálním svítidlem (lustr), které osvětlí celý pokoj. U šatní skříně se zaměřte na praktičnost. Jestliže se vám do ložnice velká skříň nevleze, ale na chodbě máte místa více než dost, umístěte je tam.

Dále si můžete pořídit například komody, kvalitní ložní prádlo, toaletní stolek, ale třeba také pracovní stůl.

Zaměřte se na dekorace a styl ložnice

Již při vybavování pokoje nábytkem bychom měli mít promyšlený konečný design své ložnice. Styl, v něm ložnici zařídíme, se odvíjí zejména od našeho vkusu. Mezi velmi oblíbené styly, v nichž se zařizují ložnice, patří: provensálský styl, vintage, retro, skandinávský styl a rustikální styl. Fantazii se samozřejmě meze nekladou a je jen na nás, zda si vytvoříme minimalistickou ložnici bez zbytečných dekorací, nebo si vytvoříme pravý opak, kde bude dekorace na dekoraci – samozřejmě, všeho s mírou.

Autorský text

Autor: Nikola Zatloukalová
zavřít reklamu