USA chtějí uvolnit vakcinační patenty, EU to zvažuje. Dle firem tím naruší produkci

Události: USA zvažují uvolnění vakcinačních patentů (zdroj: ČT24)

Spojené státy v rámci boje proti pandemii covidu-19 podporují uvolnění patentů na vakcíny proti tomuto onemocnění. Iniciativu už podpořil prezident Joe Biden. Dle Bílého domu Washington podporuje ochranu duševního vlastnictví, globální pandemie ale žádá výjimečné kroky. Evropská unie je připravena o uvolnění patentů jednat, podporují ho francouzští, němečtí či jihoafričtí politici, proti jsou naopak farmaceutické firmy.

Spojené státy se hodlají zasazovat o vypracování dohody, která se bude týkat patentů, ve Světové obchodní organizaci (WTO). Cílem je dostat co nejvíce co nejbezpečnějších a nejúčinějších vakcín k co největšímu počtu lidí, vysvětlila postoj Bílého domu obchodní zmocněnkyně Katherina Tai. Připustila, že půjde o časově náročný proces, protože jde o složitou problematiku.

Pozastavit platnost patentů na vakcíny proti covidu-19 chce více než stovka členských zemí WTO, aby je mohly vyrábět firmy ve větším počtu států. Stále větší tlak na současnou americkou administrativu v této věci vytvářeli také demokraté.

Agentura DPA píše, že země, které jsou pro farmaceutický průmysl klíčové, doposud tuto iniciativu blokovaly. Mezi tyto státy doposud patřily i USA. Chudší země obviňují ty bohaté, že vykoupily vakcíny vyrobené v současnosti a zvýšení jejich produkce blokují pomocí ochranných patentů.

„Jde o velkolepý okamžik v boji proti covidu-19,“ reagoval na rozhodnutí Spojených států generální tajemník Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dokládá podle něho klíčovou roli, jakou USA hrají v otázkách globálního zdraví, a pomůže odstranit nerovnosti co do přístupu k vakcínám.

Uvolnění má podporu Německa, Francie či Jižní Afriky

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová avizovala, že EU je o uvolnění patentů rovněž připravena diskutovat. „Vyzýváme všechny země vyrábějící vakcíny, aby povolily vývoz a vyhnuly se všemu, co by mohlo narušit dodavatelské řetězce,“ nechala se slyšet von der Leyenová.

Ve hře je také možnost, že by EU podpořila zvýšení produkce vakcíny v Keni a Ugandě na základě spolupráce tamních úřadů a evropských firem, napsala agentura Reuters s odvoláním na unijní zdroje.

„Evropa je jediným demokratickým regionem na světě, který umožňuje vývoz ve velkém měřítku,“ dodala von den Leyenová. Doposud bylo do zbytku světa dodáno více než 200 milionů dávek covidové vakcíny, což je téměř tolik, co se použilo v zemích EU, připomněla agentura DPA a přirovnala Unii k „lékárně světa“.

Podporu uvolnění patentů vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron. Z krátkodobého hlediska je podle něj nejdůležitější dostat co nejvíce dávek mezi lidi a vyrábět je ve spolupráci s nejchudšími zeměmi. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn se nechal slyšet, že země „sdílí cíl amerického prezidenta“. „Zajištění vakcín pro celý svět je jedinou udržitelnou cestou z pandemie. Nebudeme v bezpečí, dokud všichni nebudou v bezpečí,“ prohlásil.

Rozhodnutí Bílého domu uvítali také představitelé Jihoafrické republiky, v níž vědci detekovali jednu z nebezpečných variant koronaviru. „Pro země, které v současné době nemají výrobní kapacitu pro jisté lékařské technologie, by výjimka zajistila více možností dodávek a země by nemusely být závislé jen na jednom či dvou dodavatelích. Tam, kde existují výrobní kapacity, by se mohly přetvořit na výrobu covidové vakcíny, a tím zajistit dostupnost všem národům,“ vzkázala jihoafrická vláda.

Uvolnění patentů naruší produkci, tvrdí firmy

Farmaceutické firmy však označují snahu o uvolnění patentů za špatnou odpověď na řešení komplexního problému se zajištěním dostatečných dodávek vakcín. „Uvolnění patentů na vakcíny proti covidu-19 nezvýší produkci ani neposkytne žádná praktická řešení potřebná k boji s touto globální zdravotnickou krizí. Pravděpodobně to naopak povede k narušení produkce,“ varuje Mezinárodní federace farmaceutického průmyslu.

Skutečné výzvy podle ní spočívají v obchodních bariérách, potížích v dodavatelském řetězci, nedostatku surovin a „ochotě bohatých zemí sdílet dávky vakcíny s chudými zeměmi“.

Obchodní experti navíc upozorňují, že dosažení dohody může trvat řadu měsíců. Podle bývalého obchodního činitele Bílého domu Cleta Willemse minimálně jeden až dva. Realističtější by bylo dokončení dohody do příští ministerské konference WTO, která se koná na přelomu listopadu a prosince, doplnil.