Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kváča: Pozvánka do reprezentace je odměna za celou sezonu

Na svém kontě nemá ani jeden reprezentační zápas, přesto není brankář Petr Kváča daleko od toho, aby se představil na blížícím se mistrovství světa v Rize. Trenéři národního týmu pozvali třiadvacetiletého gólmana po vydařeném play-off v dresu Liberce do přípravy národního týmu. Kváča je aktuálně jedním ze čtyř gólmanů ve výběru, z nichž by se tři měli v Lotyšsku představit. Pokud reprezentaci ještě nedoplní posila z NHL.

"Pozvánku beru jako odměnu za celou sezonu. Jsou to pro mě cenné zkušenosti, jen to, že tady mohu trénovat, je pro mě obrovská zkušenost a uvidíme, co bude dál. Je to pro mě třešnička na dortu. Jsem vděčný, že tady mohu být," řekl Kváča.

Plány na odpočinek po náročné sezoně mu telefonát od zástupců reprezentace nenarušil. "Určitě ne. Jsme profíci. Pár dní si oddechnete a pak, když přijde taková možnost, tak ta se neodmítá," řekl rodák z Brandýsa nad Labem, jenž je jedním ze čtyř hráčů Liberce, kteří dostali po neúspěchu v extraligovém finále pozvánku do reprezentace.

Co jej čeká, dobře věděl od Radana Lence, vedle kterého sedí v kabině Bílých Tygrů a který na akce národního týmu v sezoně pravidelně jezdil. "Bavili jsme se o tom spolu. Něco člověk ví i z mládežnických reprezentací," uvedl Kváča.

Nijak se ale nezabývá tím, zda má šanci dostat se do týmu pro MS. "To je na trenérech. My to můžeme ovlivnit jen tím, co odvedeme na ledě. Rozhoduje aktuální forma a na koho trenéři ukážou, tak to bude. To je hokejový svět. Stejná situace je i v sezoně v klubech," podotkl.

Kváča strávil v základní části i v play-off na ledě nejvíce minut ze všech extraligových brankářů, na únavu si ale nestěžuje. "Člověk musí během sezony koukat na své tělo, trošku ho pozorovat a tohle patří k profesionálnímu hokeji. Musíte například vědět, kdy ubrat v posilovně, protože sezona byla hodně specifická. Hrálo se hodně zápasů za sebou," uvedl Kváča.

Jeho devízou byla výborná letní příprava. Velkou zásluhu na tom měli kondiční trenéři Dominik Kodras a Aleš Pařez. "Únava k tomu taky patří a je jen na vás, jak se s ní vypořádáte," řekl.

Premiérový start za reprezentaci by si teoreticky mohl připsal v pátečním zápase proti Slovensku, v čtvrtečním duelu proti stejnému soupeři se trenéři rozhodli vsadit na Romana Willa, kterému bude krýt záda Jan Růžička. K výběru už se také připojil šampion KHL Šimon Hrubec.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články