Jan Denemark
3. května 2021 • 13:00

Petr o čtvrtfinále: Poraženecké články se budou přepisovat. Pomohl i Hemský

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vše k tomu směřovalo od prvního dne. Jak z pohledu hráčů, tak i trenérů „Asi jsme tak nějak všichni tušili, že bychom měli porazit Německo a pak se s největší pravděpodobností setkat s Kanadou ve čtvrtfinále,“ přikývl den před zápasem o postup trenér Jakub Petr. Jeho úkol? Dostat hráčům z hlavy poslední vysokou prohru proti Rusku a napumpovat je sebedůvěrou. Pomoci k tomu má i Aleš Hemský, který mladíkům, i díky deníku Sport, radil již dříve.



Bavil se. Podle svých slov byl doslova nadšený z výkonů české osmnáctky ve skupině. „Poslední roky se u nás píše a říká, v čem všem zaostáváme za světovou špičkou. Nemohu úplně soudit, žiji v Americe, ale tady a teď jsem nic takového nepozoroval. Bavil jsem se v hale i s řadou skautů klubů NHL a všichni potvrzovali, jak si naši vedou skvěle,“ smekl Aleš Hemský, bývalá hvězda NHL, který se dostal velice blízko k národnímu celku.

Nejdříve jako fanda v hledišti, protože žije nedaleko arény ve Friscu. A poté i jako týmový poradce a motivátor. Díky deníku Sport, jehož prostřednictvím Hemský vzkázal, že se na něj může realizační tým kdykoliv obrátit, se vytvořilo krátkodobé spojení mezi talentem, který roky bavil hokejové fanoušky a nastupující generací. „Bylo skvělé, že se to i díky vaším novinám podařilo zprostředkovat,“ liboval si trenér Petr.

„Zastavil se tu se synem. K hráčům mluvil skvěle, měl s nimi i individuální pohovory. Rádi bychom tuhle možnost využili i před čtvrtfinále, ale je to samozřejmě těžké, jsme tu v bublině a domluva je složitá,“ popsal trenér výpomoc od finalisty Stanley Cupu z roku 2006. Právě bonusová injekce důvěry v sebe sama může být klíčovým rozdílem pro čtvrtfinále.

Trenér české "18" Jakub Petr po zápase s Finskem
Trenér české "18" Jakub Petr po zápase s Finskem

Kanada = favorit. To je realita. Nic to však nemění na tom, že tenhle český tým už se proti favoritům utkal a jak s Finskem, tak s Amerikou ukázal, že dokáže silné celky přehrát. V obou kláních sahal po vítězství, proti Finsku ho ztratil jen svou vlastní vinou. „Chceme zajistit, že poraženecké články, které jsou ve všech novinách napsané dopředu, se budou muset přepisovat. Protože zítra nastoupí dvacet odhodlaných hráčů, kteří překvapí celý svět,“ burcoval v neděli odhodlaně trenér.

Porážka 1:11 z předchozího dne se vyříkala, bez toho by to nešlo. „Padlo hodně, hodně ostrých slov. Už po zápase. Nehodí se je říkat veřejně, měla by zůstat v kabině,“ potvrdil forvard Martin Ryšavý. „Nejtěžší den v mé trenérské kariéře. Měl jsem bezesnou noc. Ale řekli jsme si, že od půlnoci je další den. Co bylo, bylo,“ doplnil trenér Petr.

Jako znamení respektu před bojem o medaile se může jevit i fakt, že kanadský realizační tým se všemi prostředky snaží nashromáždit co nejvíce informací o české výpravě. „Před zápasem s Ruskem se okolo naší kabiny motal jejich fyzioterapeut, tak jsem se s ním rychle vypořádal. Já ty jejich fígle znám, tohle je přesně ono. Vědí o nás, vědí, že je můžeme porazit,“ popisoval šéf české střídačky zákulisní zážitky z posledních dní.

Pokus o napodobení národního týmu do osmnácti let, který před třemi lety javorové listy dokonale zaskočil, nastává. Jak z hlasu trenéra, ani z hlasů hráčů opravdu necítíte hranou bojovnost. Úspěchu věří, chtějí ho dosáhnout. „Věřím systému, věřím naší partě. Pět dozadu, pět dopředu, skvělý gólman. To bude základ úspěchu. Kluci pracují skvěle. Kdyby takhle poslouchali mé děti doma, tak jsem nejšťastnější otec,“ uzavřel Petr.

Góly

Domácí: 02:01. Johnston, 04:20. Roulette, 06:50. Bedard, 10:59. Stankoven, 21:09. Guenther, 36:14. Guenther, 46:54. Bedard, 47:09. Winterton, 49:46. Harrison, 53:17. Wright

Hosté: 08:31. Pajer, 23:57. Chmelař, 48:33. G. Szturc

Sestavy

Domácí: Gaudreau (Milic) – Clarke, Allan, Ceulemans, Del Mastro, Richard, Zellweger, Matier – Guenther, Wright (C), Othmann – Stankoven (A), McTavish (A), Bedard – Stillman, Johnston, Pinelli – Winterton, Harrison, Roulette – Zhilkin.

Hosté: Suchánek (7. Šatný) – D. Moravec, Šedivý (C), Svozil (A), Pinkas, Ticháček, Špaček – G. Szturc, Chmelař, Marcel – Brabenec, Kos, Marha – P. Moravec, Altrichter, Ryšavý (A) – Pajer, Slavíček, Skuhrovec – Šapovaliv, Kulich.

Rozhodčí

Fernandez, Rekucki – Davis (USA), Poljakov (BLR)

Stadion

Comerica Center, Frisco

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud