Dostatek vody, sněhu i mrazivých dní mohly zajistit podle mnohých nejlepší sezónu za posledních sedm let. Jejich očekávání se ovšem nenaplnila a kvůli nejednoznačným a na poslední chvíli se měnícím termínům otevření areály nadále pokračovaly v zasněžování. „Střediska byla prakticky po celou sezónu udržována v naději, že budou moct otevřít. Průměr zasněžovacích dnů byl 28, což stoprocentně odpovídá průměru běžné sezóny. Jen přímé náklady na zasněžování a přípravu tratí tak činily v součtu stovky milionů korun,“ řekl ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

Podle ředitele Skiareálu Ještěd Jakuba Hanuše trvaly ideální podmínky pro lyžování zhruba do poloviny dubna. Zbytky sněhu teď pomalu odtávají, proto se areál chystá na spuštění letního provozu. „Pevně věřím, že termín 10. května už zůstane ze strany české vlády neměnný a přivítáme první jarní turisty,“ uvedl Hanuš.

Přestože stále leží sníh i na sjezdovkách Sportovního areálu Harrachov (SAH), o zimní sezoně už v tuto chvíli nemůže být řeč. Ta letní v něm běžně začíná 1. května.

Grabštejn
FOTOGALERIE: Nejdříve filmaři, teď archeologové. Na Grabštejně to žije

„Neztratili jsme tedy jen zimní, ale i část letní sezóny. I po uvolnění opatření budeme pravděpodobně spouštět pouze víkendový provoz. V tuto chvíli je vše ještě v jednání. Momentálně ale v Harrachově chybí návštěvníci. Opravdová sezóna pro nás začne, až se spustí ubytovací služby, budou v provozu restaurace a bude povolena přeshraniční turistika,“ nastínil situaci Vlastislav Fejkl z SAH.

Nucené uzavření způsobilo střediskům obrovské finanční manko, které se vyšplhalo do desítek milionů korun. Na Ještědu se lyžovalo pouze jediný den mezi vánočními svátky, kdy pro veřejnost úplně poprvé otevřeli zbrusu novou sjezdovku Nová Skalka. „Státní kompenzace pochopitelně pomohly pokrýt alespoň část nevyhnutelných nákladů, ale ne zcela. Před námi je poměrně dlouhá letní sezóna, kdy je celkový provoz pravidelně ztrátový,“ upřesnil Hanuš s tím, že utržené peníze za zimu prostě chybí.

Ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu vznikl kompenzační program pro lyžařská střediska, který pokrýval 50 % nákladů z minulých let. Druhou polovinu financí museli ale podnikatelé získat z jiných zdrojů. „Dalším logickým dopadem aktuální finanční situace je odložení a znatelná redukce všech plánovaných investic,“ zdůraznil Jakub Hanuš.

Monika Říhová
Několikrát mě přepadl pocit zoufalství a beznaděje, říká dobrovolnice z Liberce

Vládní kompenzační programy na dorovnání mezd a nájmů čerpají i v Harrachově, aby nemuseli propouštět. „Na lyžaře v následující zimní sezóně ale i tak čeká řada novinek, které byly připraveny už loni. Návštěvníci se mohou těšit na on-line prodej skipasů a novou samoobslužnou úschovnu lyží,“ připomněl Fejkl s tím, že areál větší investiční akce musel v tuto chvíli odložit.

Ředitel skiareálu Spartak Rokytnice nad Jizerou Vít Pražák hodnotí počínání vlády jako chaotické. Podle něj stačilo udělat v zimě určitá omezení, které by byli schopni zajistit. „Pro nás rozhodnutí o otevření znamená uvolnění rukou pro nastartování letní sezóny,“ zmínil.

Skiareály v Libereckém kraji nezahálí a připravují se na léto. V příštích dnech proběhne úprava tratí v Ještěd Bikepark, který plánují otevřít v druhé polovině května. „Největší novinkou bude zavedení věrnostního programu GOPASS, díky kterému si zákazníci zakoupí vybrané produkty z letního ceníku za těch nejvýhodnějších podmínek, a to on-line z pohodlí domova,“ popsal Hanuš.

Jan Knop.
Možná tu máme příležitost posilovat se v pokoře, říká psychoterapeut Jan Knop

Na otevření se chystají i v rokytnickém areálu, kde provozují lanovku Horní Domky určenou pro turisty a cyklisty. „Rádi bychom otevřeli příští pátek. V květnu a červnu fungujeme v režimu víkendů a o prázdninách spouštíme každodenní provoz,“ upřesnil Pražák. Místní bikepark nabízí tři tratě, a to modrou, červenou a černou.

Sportovního areál Harrachov.Sportovního areál Harrachov.Zdroj: Sportovního areál Harrachov„V letní sezóně by už měla být připravena nová turistická aplikace a nový turistický web s řadou tipů na výlety, kalendářem akcí a dalšími zajímavostmi z Harrachova, které chystá Sdružení pro rozvoj cestovního ruchu v Harrachově. Sportovní areál je jeho členem,“ přiblížila novinky koordinátorka harrachovského sdružení Vladimíra Černá.

Letošní zima ukázala, jak velký zájem lidé o hory mají. I přes uzavření horských areálů byla návštěvnost hor relativně vysoká. Kvůli nemožnosti používání sjezdovek se proměnily aktivity, za kterými lidé v minulých letech jezdili. Na populárnosti více získal běh na lyžích nebo skialpinismus, oblíbená byla také turistika.