Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kontrola dočasně práce neschopného policisty

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

„… Proto Vás opětovně dle zákona č. 106/1999 Sb. žádám o sdělení kdo nařídil moje kontroly nemocných při běžném onemocnění v listopadu 2019, z jakého důvodu byla kontrola nařízena, v kolika případech byly kontroly nemocných při běžných onemocněních jako je chřipka (v těchto pozdních hodinách) za rok 2019 nařízeny v prvním dni nemoci (jako bylo v mém případě) na policistech Národní centrály proti organizovanému zločinu, v kolika případech byla opakovaně provedena kontrola nemocných policistů NCOZ při běžných onemocněních jako je chřipka či angína. Rovněž Vás žádám o zaslání interního aktu řízení (nařízení) Národní centrály proti organizovanému zločinu, který upravuje kontrolu nemocných.
Dále Vás dle zákona č. 106/1999 Sb. žádám o sdělení v jaké výši byly Národní centrále proti organizovanému zločinu z rozpočtu policie poukázány finanční prostředky na vyplácení stabilizačního příplatku na roky 2019, 2020 a 2021 (v roce 2019 jsem na daném útvaru pracoval). Rovněž Vás žádám o sdělní jak s těmito prostředky bylo naloženo, neboť nedostatek příslušníků, který problematizuje plnění úkolů bezpečnostních sborů, motivoval k zavedení stabilizačního příplatku, a to zákonem č. 163/2019 Sb., který nabyl účinnosti ke dni 1. července 2019.“

NCOZ se seznámila s obsahem žádosti a po jeho vyhodnocení sdělila žadateli následující informace:

Mezi běžné úkoly příslušníků oddělení vnitřní kontroly NCOZ patří i kontrola dodržování režimu práce neschopných podle  ustanovení § 64 odst. 1 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, podle pokynu vedoucí odboru personálního  PP ČR č. 1/2014 a č. 2/2014, k organizaci provádění kontroly dodržování režimu dočasně služby (práce) neschopných příslušníků (zaměstnanců) Policie České republiky zařazených na PP ČR a na útvarech s celostátní působností.

Oddělení vnitřní kontroly NCOZ (dále jen „OVK NCOZ“) v průběhu zájmového roku 2019 obdrželo vždy jednou měsíčně seznam dočasně práce neschopných občanských zaměstnanců a příslušníků útvaru od Policejního prezidia ČR. Poté na základě namátkového výběru vedoucího OVK NCOZ došlo k ustanovení několika osob, které by měly být zkontrolovány, zda dodržují režim práce neschopných. Seznam těchto osob i s  daty plánované kontroly byl následně předložen řediteli útvaru k seznámení a ke schválení. 
V roce 2019 bylo provedeno 22 kontrol práce neschopných. Přičemž jedna osoba byla opakovaně kontrolována pracovníky OVK NCOZ v průběhu jednoho dne a jedna osoba byla kontrolována v průběhu dlouhodobé pracovní neschopnosti opakovaně s odstupem dvou měsíců.
Před každou kontrolou práce neschopných kontaktují pracovníci OVK NCOZ ošetřujícího lékaře dotyčného pracovníka, aby si ověřili následující skutečnosti:
- adresu, kterou dotyčný oznámil lékaři jako místo, kde bude po celou dobu pracovní neschopnosti
- datum, kdy nastala pracovní neschopnost
- datum domluvené lékařské kontroly
- časové období, kdy má dotyčný pracovník případně povolené vycházky.
Kontrolní pracovník není seznámen s diagnózou, pro kterou vznikla pracovní neschopnost.


S odkazem na ustanovení § 78 zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů, nemocenské pojištění příslušníků upravuje zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. U příslušníka je neschopnost ke službě omluvenou překážkou ve službě.
Neschopností ke službě se pro účely zákona o služebním poměru rozumí dočasná pracovní neschopnost uznaná podle zákona o nemocenském pojištění.
Danou problematiku (kontrolu dodržování režimu dočasně služby neschopného příslušníka útvaru) pak upravuje a souvisejícími prováděcími předpisy zákona
o nemocenském pojištění jsou:
Nařízení ministerstva vnitra č. 72/2008, o provádění nemocenského pojištění příslušníků Policie České republiky a Hasičského záchranného sboru České republiky,
závazný pokyn policejního prezidenta č. 221/2008, kterým se stanoví služební orgán, služební útvar a pověření pracovníci ve věcech nemocenského pojištění příslušníků Policie České republiky, pokyn vedoucí odboru personálního Policejního prezidia České republiky č. 1/2014, k organizaci provádění kontroly dodržování režimu dočasně služby neschopných příslušníků Policie České republiky a na útvarech policie s celostátní působností, s výjimkou Útvaru speciálních činností služby kriminální policie a vyšetřování.

Kontrola dodržování režimu dočasně služby neschopných příslušníků útvaru není upravena žádným interním aktem řízení ředitele NCOZ.
 
Stabilizační příplatky: K výše citované otázce sdělujeme, že stabilizační příplatek je příslušníkům policie vyplácen od srpna 2020. Pro rok 2020 ani 2021 nebyly NCOZ k tomuto účelu přiděleny žádné finanční prostředky.

pplk. Mgr. Iva Knolová

NCOZ SKPV

6.5.2021

vytisknout  e-mailem