Klíšťata jsou nejaktivnější v květnu. Letošní rok není výjimkou

6. květen 2021

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu největší riziko, že si z lesa přinesete klíště, je aktuálně na Přerovsku.

„Jako každý rok, se v následujících dnech očekává maximální aktivita klíšťat, protože klíšťata v průběhu zimy a předjaří dokončí vývoj. A jakmile se oteplí a jsou příznivé podmínky pro číhání na trávě, tak prostě všechna vylézají a snaží se chytit hostitele,“ říká expert z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Libor Mazánek. Aktivita klíšťat podle něj závisí na počasí „Musí být dostatečná vlhkost, dostatečná teplota, ale zase nesmí být mokrá tráva,“ dodává.

Napadení klíštětem ale hrozí prakticky v jakémkoliv vyšším porostu. A s ním i nákaza lymeskou boreliózou nebo nebezpečnou klíšťovou encefalitidou. „Místa výskytu klíšťové encefalitidy jsou vázaná na ohniska, která se nacházejí nad Olomoucí od Svatého Kopečku až k Šumperku, zatímco borelióza se vyskytuje prakticky všude, kde se vyskytují klíšťata,“ přibližuje.

Podle Libora Mazánka je při napadení klíštětem nejdůležitější jej co nejrychleji odstranit. U klíšťové encefalitidy je navíc možné se chránit očkováním. Lidé by si ale měli dát pozor na to, že by jej neměli kombinovat s dalšími vakcínami, jako je například ta proti koronaviru. „U očkování proti koronaviru se teď doporučuje alespoň čtrnáctidenní odstup před nebo po očkování proti klíšťové encefalitidě,“ pokračuje olomoucký praktický lékař Ondřej Němeček.

V loňském roce v Olomouckém kraji hygienici zaznamenali čtyři desítky případů onemocnění klíšťovou encefalitidou. To je zhruba o třetinu méně než obvykle. Důvodem by mohl být i menší pohyb lidí v souvislosti s pandemií koronaviru.

autor: bas
Spustit audio