V Protivíně by se mělo vylíhnout několik krokodýlů. Na mláďata už existuje pořadník zájemců

6. květen 2021

Krokodýlí ZOO v Protivíně je v očekávání. V květnu by se měla z jedenácti vajíček vylíhnout mláďata krokodýlů amerických. Zatím se to v zajetí nikomu nepodařilo.

Otcem je padesátiletý krokodýl Kuba. Samičce je pět let a pochází z ekvádorské populace.

Základem úspěchu odchovu mláďat je stálá teplota, vlhkost a dostatek světla. S vejci se nesmí hýbat. „Poutka ke žloutku jsou velmi slabá. Samice vejce naklade na jedno místo, navrství na ně rostliny a pak s nimi nehýbe. Kdyby se tak stalo, poutka se zničí a žloutek odejde,“ vysvětluje ředitel zoologické zahrady Miroslav Procházka.

Pohlaví mláďat ovlivňuje teplota. Pro chov samců je potřeba 32 stupňů Celsia, pro chov samiček o půl stupně víc.

Čtěte také

Někteří krokodýli se ozývají ještě před vylíhnutím z vajec. Když má chovatel dobrý sluch, může slyšet jejich kvákání. „Svolávají samičku, protože je hlídá první dny po vylíhnutí. Pomáhá jim z vajíček a odnáší je do vody ve volné přírodě,“ dodává Miroslav Procházka.

Pakliže se v Protivíně podaří mláďata krokodýlů amerických odchovat, určitě půjdou do světa. Už teď na ně existuje pořadník zájemců.

Kdy by se z vajíček krokodýlů amerických měla vylíhnout mláďata a co všechno je k tomu ještě zapotřebí, si poslechněte v magazínu Máme rádi zvířata. Dále pořad přináší informace o onemocnění papoušků a kanárků zvaném ornitóza a zajímavosti ze života divokých prasat.

Spustit audio

Související