Vláda schválila prodloužení kompenzačního bonusu, otevřou se další školy a obchody

Studio ČT24: Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Kompenzační bonus až tisíc korun denně pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky na dohodu zasažené opatřeními se bude vyplácet i za květen, schválila to vláda. Kabinet měl na programu také další uvolnění protiepidemických opatření. Školy ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině se v pondělí přidají ke zbývajícím krajům a otevřou se pro žáky. Přibudou k nim také obchody a trhy s veškerým zbožím. Vláda zároveň uvolnila od pondělí také pravidla pro sportování venku.

Šéfka resortu financí Alena Schillerová (za ANO) na Twitteru uvedla, že finanční správě nic nebrání začít zkraje příštího týdne přijímat žádosti o kompenzační bonus.

„Z našeho pohledu je velmi špatně nastavený systém souběhů, kompenzační bonus vylučuje některé souběhy především s programem COVID – Nepokryté náklady, což prostě nedává smysl,“ řekl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Podmínky zůstávají pro živnostníky stejné jako doteď. Kompenzační bonus vyplácí finanční správa na základě zákona, který zvýšil příspěvek z 500 na tisíc korun denně pro podnikatele nebo společníky malých firem. Pracovníkům na dohodu zůstává příspěvek 500 korun denně. Bonus již není navázaný na nouzový stav a podpora je zaměřená na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. 

Finanční správa teď přijímá žádosti za březen a duben. Zatím u nového kompenzačního bonusu vyplatila zhruba osm miliard korun.

Události: Prodloužení kompenzačního bonusu (zdroj: ČT24)

Výuka v rizikových krajích

Ministři zároveň uvolnili výuku ve Zlínském a Jihočeském kraji a na Vysočině, které jsou epidemií nejvíce postižené. Týká se to druhých stupňů základních škol, nižších ročníků víceletých gymnázií a taky praktické výuky na vysokých školách. Do mateřských škol se pak vrátí všechny děti.

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) vláda nakonec uznala, že okresy jsou velmi malé jednotky a mobilitu významně nezvýší. Nakonec proto schválila, že školy, obchody, trhy s veškerým sortimentem a další služby se od pondělí otevřou v celém Česku.

Konec střídání tříd je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) prioritou. A co nejdříve by se podle něj měli vrátit do lavic i středoškoláci. Ti teď mohou docházet jen na praktické hodiny. „Já jsem dneska řekl jasně ministrům zdravotnictví a školství, že si přeju, aby udělali maximum pro to, aby 17. května všichni studenti a školáci šli do školy bezrotačně,“ uvedl Babiš při interpelacích ve sněmovně.

Ministr zdravotnictví o situaci jedná s epidemiology. „Určitě uděláme ve spolupráci s nimi veškeré predikce k tomu, aby se nám to podařilo. Protože naše priorita jsou skutečně děti ve škole a ideálně mimo rotační systém,“ řekl Arenberger České televizi.

Události: Plán dalšího uvolňování opatření (zdroj: ČT24)

Nová pravidla pro sport a kdy nosit roušku

Kabinet zároveň na svém čtvrtečním jednání uvolnil pravidla pro sportování. „Venku může současně sportovat třicet osob, uvnitř dvě osoby do 18 let,“ upřesnil Arenberger.

Jiná budou od pondělí také pravidla pro nošení roušek. Lidé je na veřejných místech nosí od března. Za porušení nařízení stále hrozí pokuta. Na takovýchto místech, kde se lidé pohybují v dostatečných rozestupech, už ochranu dýchacích cest nebudou muset mít. Naopak třeba na zastávkách hromadné dopravy nebo v centrech měst budou roušky dál povinné. I když i v těchto místech tohle opatření respektuje v současnosti jen část lidí.

Další změny jako třeba obnovení provozu hotelů nebo otevření zahrádek restaurací ministři schválí až ve chvíli, kdy se počet nových případů nákazy v posledních sedmi dnech sníží na hodnotu 75 na 100 tisíc obyvatel. K tomu by podle statistiků mohlo dojít na konci května, pokud reprodukční číslo zůstane stejné jako teď. V případě, že by kleslo, pak by Česko této hranice dosáhlo v polovině měsíce. O tom, kdy se zahrádky restaurací znovu otevřou, bude zřejmě vláda rozhodovat už v pondělí. 

Školy dostanou od státu 200 korun na PCR test

Vláda navíc rozhodla, že školám bude resort školství kompenzovat výdaje na přesnější PCR testy 200 korunami na test. Na podporu PCR testování dostalo ministerstvo celkem sto milionů korun. Testy žáků, studentů a zaměstnanců škol bude proplácet zpětně.

Krok podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) směřuje k většímu používání přesnější metody testování. Předpokládá, že cenu testů ovlivní i možnost laboratorní analýzy více vzorků dohromady. O nahrazení ve školách nyní používaných antigenních testů usilují některé kraje. Ministr zdravotnictví  uvedl, že o využití PCR testů kabinet uvažuje i při plánování pravidel pro konání letních táborů.

Dosavadní zásoby antigenních testů ve školách by podle Plagy měly vystačit do konce příštího týdne, v zásobách jsou pak testovací sady v krajských pobočkách pedagogického institutu. „Školy vědí, že se mají obracet na krajské pobočky Národního pedagogického institutu, pokud se dostanou do tísně,“ uvedl. Výsledky opakované státní zakázky očekává v pondělí. Výběrová komise pak výsledky tendru vyhodnotí v neděli, kdy je uzávěrka soutěže.

Lázně pro všechny samoplátce

Do lázní budou moci od 10. května podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) odjíždět nově všichni samoplátci, kteří mají indikovaný zdravotní problém. Prokážou se profesionálně provedeným PCR nebo antigenním testem, případně certifikátem o očkování proti covidu-19. Pacienti budou v lázních ubytovaní po jednom, s výjimkou členů jedné domácnosti.

Lázeňská zařízení nesměla přijímat samoplátce od začátku března. Prodloužení nad rámec nouzového stavu však podle jejich svazu nemá oporu v pandemickém zákoně, podle něhož se protiepidemická opatření v současné době řídí.

Výroba české vakcíny

Do června vláda rozhodne o tom, zda bude pokračovat v testování a výrobě české vakcíny proti covidu-19. Existují výrobní prostory i technologie, oznámil to po jednání vlády ministr zdravotnictví.

Na projektu tuzemské očkovací látky začali pracovat zhruba před rokem odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ), Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) a Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Vývoj v první fázi stál 4,3 milionu korun. Projekt si vysloužil i kritiku, podle některých odborníků nebudí důvěru a většina výrobců jde jinou cestou. 

Kdy se otevřou divadla?

Kabinet měl také řešit, zda by i v kultuře mohlo dojít k rozvolňování. Příští pondělí to ale podle ministra zdravotnictví ještě nebude. Předpokládá to až od 24. května, pokud se epidemiologická situace nezhorší. Pro vnitřní akce počítá ministerstvo s polovinou kapacity sedících diváků. „Čísla zatím nechci zveřejňovat, myslím, že jsou přijatelná pro všechny účastníky, “ uvedl Arenberger. Pravidla pro pořádání akcí v letních měsících by podle něj měla vláda oznámit zřejmě příští týden.

Zástupci různých odvětví na středečním jednání s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) navrhli, aby se od 17. května mohlo začít hrát divadlo nebo konat koncerty uvnitř. Kapacita by měla být využita na 50 procent s maximálním počtem 500 diváků a podmínkou absolvování antigenního testu.

Resort zdravotnictví přitom dosud předpokládal dražší PCR testy. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) po středečním jednání řekl, že podmínky by měly být jasné, jeho ministerstva průmyslu a obchodu se věc dotýká z pohledu podnikatelů v kultuře.

Od pondělí 10. května se pak otevřou muzea, galerie a památky i ve zbylých krajích České republiky, kde dosud nebyly přístupné veřejnosti.