NA VIMPERSKÉM DVORKU: Zpráva týdne – dobrá i špatná

NA VIMPERSKÉM DVORKU: Zpráva týdne – dobrá i špatná

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Zastupitelé rozhodli, že město nekoupí kulturní dům Cihelna. To je bezesporu vimperská zpráva číslo jedna pro tento týden. Dobrá či špatná? Obojí. Dobrá proto, že samospráva nesedla na lep současnému majiteli,  jenž za objekt a pozemky požaduje o deset milionů korun více, než činí znalecký odhad. V tomto směru se tedy zastupitelé zachovali jako správní hospodáři. Upřímně, nemohli ani jinak, pokud nechtěli dávat své osudy všanc případnému trestnímu stíhání za nesvědomité nakládání s veřejnými penězi.
Špatná je zpráva s ohledem na budoucnost vimperského společenského a kulturního života. Lze jen stěží předpokládat, že případný nový majitel objektu tam bude provozovat kulturu. Ve městě tak můžeme mít na lukrativním místě třeba sklad nábytku nebo asijskou tržnici a budeme si muset vystačit se zařízením, které vzniklo v devadesátých letech neuváženou přestavbou kina.  Dnes to není ani kino ani plnohodnotný kulturní dům. Stěží se tam budou, na stejné úrovni jako v Cihelně, konat třeba koncerty dechovky, velké plesy a jiné společenské akce. Dost možná je pořadatelé, jako po několik let v minulosti, opět přesunou do velkých sálů v okolí našeho města.
Vimperský společenský a kulturní život čekají bez Cihelny horší časy. Mnozí si to dnes ještě neuvědomují, prozření přijde, až nastane chvíle pro přípravu a konání v minulosti oblíbené akce velkého formátu. Kde a jak? Naděje, že by si město postavilo nový kulturák, je ještě více z říše snů, než stále oddalované dokončení výstavby plaveckého areálu.
Vyčkejme však dnů příštích. Třeba se nakonec žádný zájemce o koupi nenajde a majitel Cihelny přijde s novou nabídkou, která bude pro město přijatelná. To by byla dobrá zpráva. Vimperk opravdu kulturní dům s velkým sálem a odpovídajícím zázemím pro účinkující a diváky potřebuje.
Zdeněk JUNGVIRT

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře