Agentura pro podporu podnikání a investic

Centrála CzechInvestu
+420 727 850 330

Novinky

Lepidlo internetu za 100 milionů dolarů nebo centrum pro kybernetickou bezpečnost

Podívejte se na nejlepší české startupové exity podle CzechInvestu

06.05.2021
Lepidlo internetu za 100 milionů dolarů nebo centrum pro kybernetickou bezpečnost Zdroj: Integromat

Česká startupová scéna má z hlediska inovativního potenciálu rozhodně co nabídnout. Ačkoliv se dle tuzemské Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest na českém trhu pohybuje kolem osmi stovek startupových firem, jsou i pro zahraniční kupce vysoce perspektivní.

Dokládá to také například nejnovější European innovation scoreboard za rok 2020, který Česko řadí na 16. místo, tedy nejlépe ze všech zemí Visegrádské čtyřky. Žebříček Deloitte Technology Fast 500 EMEA 19 zase například označil české technologické firmy za nejrychleji rostoucí ve střední Evropě. V celoevropském srovnání se pak řadí na osmé místo.

Podívejte se na nejlepší startupové exity podle CzechInvestu:

Integromat
Technologický startup Integromat nabídl trhu nástroj pro automatizaci lidské práce. Firma sama svoji práci přirovnává k lepidlu internetu. Propojuje online aplikace a služby, jež spolu nekomunikují, a přenáší data mezi nimi. Integrace se přitom tvoří bez znalosti programování za naprostý zlomek ceny integračních řešení dělaných na míru. Integromat si díky svému řešení může na konto připsat jeden z největších exitů v historii českých startupů. První nabídku firma dostala již při svém pobytu ve Spojených státech, kde byla na tříměsíčním akceleračním programu CzechInvestu s názvem CzechAccelerator. Nakonec se v loňském roce dohodla s mnichovskou firmou Celonis. Akvizice měla hodnotu přes 100 milionů dolarů.

Cognitive Security
Americká společnost Cisco Systems dokončila finální fúzi s původně českým startupem Cognitive Security, který koupila počátkem roku 2013.  Firma se zaměřovala především na kybernetickou bezpečnost a obranu proti hackerským útokům. Na jejím základě vytvořila Cisco Systems v Praze výzkumné a vývojové centrum pro kybernetickou bezpečnosti a umělou inteligenci a rozjela výzkumnou spolupráci s jednou z nejvýznamnějších univerzit – Českým vysokým učením technickým. S CzechInvestem se startup, jako jeden z prvních, zúčastnil v roce 2010 akceleračního programu CzechAccelerator ve Spojených státech.

Be3D
Zakladatel startupu Be3D David Miklas vymyslel celozakrytou designovou 3D tiskárnu pro tisk modelů a prototypů. Firma se s CzechInvestem zúčastnila tříměsíčního akceleračního pobytu CzechAccelerator v San Franciscu. V roce 2017 startup odkoupila firma Ysoft v řádech několika milionů euro. David Miklas je dodnes jedním z nejoblíbenějších mentorů CzechInvestu, má za sebou také například projekt CovMask, což je ochranná maska proti covidu vyrobená ze šnorchlovací masky.

Netcope Technologies
Startup se zabýval vývojem vysokorychlostní programovatelné síťové karty, která řeší problém nedostatečného výkonu dnešních serverů v síťových aplikacích. S CzechInvestem se firma účastnila v roce 2018 akceleračního programu pro startupy CzechAccelerator v Silicon Valley. Část firmy odkoupil výrobce procesorů Intel. Druhou část pak v roce 2020 získal softwarový Kemp Technologies.

Státní agentura CzechInvest podporuje tuzemské startupy pomocí programů na podporu startupů, které zamýšlí zahraniční expanzi, a to tříměsíční akcelerační program CzechAccelerator, týdenní program CzechMatch a program CzechDemo, který zajišťuje účast na mezinárodních veletrzích. K tomu je v portfoliu CzechInvestu také program CzechStarter, který zájemcům nabízí mentoring v oblastech, jako jsou lidské zdroje, právo, marketing či finance nebo pomoc s ochranou duševního vlastnictví a se získáváním patentů.

Navíc vláda jako součást vládní strategie Czech Republic: The Country For the Future schválila projekt Technologická inkubace, ve kterém CzechInvest startupovým firmám ze sedmi klíčových oblastí rozdělí jednu miliardu korun. Mezi tyto oblasti patří mobilita budoucnosti, umělá inteligence a IT, kreativní průmysly, udržitelnost a ekoinovace, kosmické technologie, jaderná a částicová fyzika a chytrá řešení proti krizím.

K ukládání nastavení a správnému fungování využíváme soubory cookies. Používáním webu s jejich používáním souhlasíte. Více info o cookies
}