Zde může být vaše reklama.

Olomoučtí Odpadlíci radí, jak správně třídit odpad

Olomoučtí Odpadlíci radí, jak správně třídit odpad

foto: Olomouc.eu

06. 05. 2021 - 15:30

Vejde se krabice od televize se do modrého kontejneru celá? Je polystyren zkrystalizovaný papír? Patří klobása do bioodpadu? Otázky, na které Olomoučanům odpoví nové, nekolikaminutové spoty, které mají podpořit správné nakládání s odpady.

„Chtěli jsme občany oslovit způsobem, který je pobaví i poučí zároveň a nezabere jim víc, než pár minut. Spoty využívají absurdní nadsázku. Doufáme, že nikoho neurazí, ale spíše nasměrují na správnou cestu,“ uvedl náměstek primátora pro oblast odpadového hospodářství a městské zeleně Otakar Bačák.

 

Série se jmenuje tematicky Odpadlíci a popisuje nejčastější chyby, které lidé při třídění odpadů dělají. Mezi ty patří například odkládání objemných předmětů ke kontejnerům i ve volné přírodě, případně nesprávné třídění a také opomenutí zmenšit papírový a plastový odpad ještě před jeho vyhozením.

 „Lidé si velmi často myslí, že starý nábytek, vysloužilé elektrospotřebiče či rozbitý kočárek stačí postavit ke kontejnerům, odkud tyto předměty odvezou pracovníci technických služeb. Ti tak sice učiní, ale jedná se o náklady navíc, které musí zaplatit město. Občané, kteří se chovají takto neukázněně a nezodpovědně, riskují navíc nemalý finanční postih,“ vysvětlil pro web města náměstek primátora Bačák.

 

Do jednotlivých rolí fiktivní olomoucké rodinky se stylizovali umělci z hanácké metropole. V roli otce se představí šéf činohry Moravského divadla Roman Vencl, postavy jeho filmové manželky se ujala členka stejného souboru Jana Posníková. Do rolí syna a dcery obsadili tvůrci populárního olomouckého tanečníka Ivo Jambora a známou herečku Divadla Tramtarie Báru Šebestíkovou.

„Postavy příběhů řeší u kontejnerů nejčastější situace, se kterými se při třídění odpadů můžeme setkat. Dělají chyby, ale naštěstí je nablízku zkušená a informovaná ‘popelnicová víla‘ v kombinéze olomouckých technických služeb v podání moderátorky Zuzany Česákové,“ přibližuje obsah spotů náměstek primátora.

 

„Jejich natočení je součástí našich dlouhodobých informačních aktivit v oblasti odpovědného nakládání s využitelnými složkami komunálních odpadů. Na jejich vzniku se podílela také Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, která dlouhodobě finančně podporuje systém tříděného sběru v Olomouci,“ přiblížila vedoucí odboru odpadového hospodářství a městské zeleně Jana Matzenauerová.

Olomouc patří v rámci České republiky mezi lídry v oblasti popularizace třídění a nakládání s odpady. Ve spolupráci s centrem ekologických aktivit Sluňákov a dalšími partnery podporuje informovanost o problematice mezi dětmi a mládeží. Krajské město jako jedno z prvních v zemi mimo jiné začalo se separací nápojových kartonů, s roznosem barevných tašek na třídění odpadů do všech domácností či rozmístěním menších nádob na papír a plasty přímo do rodinné zástavby. Tuto skutečnost potvrzuje řada významných regionálních i celostátních ocenění, kterou Olomouc v minulosti za své aktivity získala.

Další články