Arenberger podle Seznamu nepřiznal miliony z klinických studií. Žádné jsem nevydělal, kontroval ministr

Ministr zdravotnictví a ředitel vinohradské fakultní nemocnice Petr Arenberger (za ANO) odmítl, že by v majetkových přiznáních zatajil miliony inkasované za klinické studie prováděné v jeho ordinaci. Že je nepřiznal, napsaly Seznam Zprávy. Ministr argumentoval tím, že s klinickými studiemi jsou kromě příjmů spojené vysoké náklady, v důsledku ze studií žádné příjmy neměl.

Podle Seznamu se nynější ministr zdravotnictví Petr Arenberger věnoval od roku 2001 ve své kožní ordinaci studiím a v posledních třech letech jejich počet výrazně vzrostl. Server upřesnil, že podle jeho zdrojů inkasovala Arenbergerova ordinace 150 až 200 tisíc korun na pacienta a zapojila se do 38 studií. Že by to znamenalo, že má miliony, které nepřiznal, však ministr odmítl.

„V uvedených letech jsem z této činnosti zisk negeneroval. Proto se také nemohl objevit v mém majetkovém přiznání,“ uvedl Arenberger. Ozřejmil, že klinický výzkum, který předchází schvalování nových léků, vyžaduje sběr a vyhodnocování velkého množství dat a konzultační činnost. „Tato činnost má nejen výnosy, ale i dost velké náklady. V rámci těchto projektů se platí spolupracovníci, studijní koordinátorky a řada dalších věcí,“ upozornil.

Aby situaci vysvětlil, vyzval Arenbergera před jednáním vlády také premiér Andrej Babiš (ANO), který ho do svého kabinetu dosadil.

Babiš ve své vládě vystřídal zatím čtyři ministry zdravotnictví. Do loňského září byl ve funkci právník Adam Vojtěch, který rezignoval a nahradil jej epidemiolog Roman Prymula. Babiš jej nechal odvolat poté, co bulvární tisk přinesl snímky, z nichž vyplývalo, že Prymula porušil epidemická nařížení, která sám prosadil.

Od konce loňského října do začátku letošního dubna byl ministrem zdravotnictví hematolog Jan Blatný. Postupně začaly vycházet najevo jeho neshody s premiérem, navíc jej kritizoval prezident Miloš Zeman. Babiš jej nakonec nechal odvolat a nahradil ho ředitelem vinohradské nemocnice.