Vyškov: SOS tlačítko. Město zvažuje zavedení služby tísňové péče

06.05.2021 17:57

Jednoduché tlačítko, které lze nosit na krku jako přívěšek nebo na ruce podobně jako hodinky. Je napojeno na kontaktní telefonní linku, na které je nepřetržitě přítomen zdravotnicky školený asistent.

Vyškov: SOS tlačítko. Město zvažuje zavedení služby tísňové péče
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Takzvaná tísňová péče je určena seniorům a osobám se zdravotním postižením a město Vyškov nyní zjišťuje, zdali je o ni ze strany obyvatel města zájem.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

Princip tísňové péče je velmi jednoduchý. Majitel tlačítka ho zmáčkne v případě fyzických či psychických potíží. Poté může jeho prostřednictvím komunikovat s asistentem, který vyhodnotí, jakou pomoc dotyčný potřebuje, popřípadě kontaktuje záchrannou službu, rodinu či blízké osoby. SOS tlačítko dokáže přivolat pomoc i samo – v případě pádu, nehybnosti či bezvědomí svého majitele.

Kromě těchto základních funkcí umožňuje nastavit i některé další, podle typu přístroje a poskytovatele služby. Například pouhé povídání si s asistentem, upozorňování na dobu užití léků nebo pravidelnou kontrolu psychické pohody majitele.

„Rádi bychom našim občanům z řad seniorů nebo zdravotně postižených osob tuto službu nabídli, nejde ale o úplně levnou záležitost, a v první fázi proto potřebujeme zjistit, jestli by o ni vůbec měli zájem a za jakých podmínek,“ vysvětluje místostarostka Karin Šulcová potřebu zjišťování poptávky po tísňové péči ve Vyškově.

Podm ínky, za jakých bude služba nakonec realizována, závisí na mnoha faktorech a je možné, že její zavedení bude vyžadovat i finanční spoluúčast uživatelů SOS tlačítka. „Je pro nás nyní velmi důležité, aby se případní zájemci ozvali. Podle jejich představy a možností pak lépe nastavíme podobu služby v našem městě,“ vyzývá obyvatele města sociální pracovnice Městského úřadu Vyškov Zuzana Machalová.

Realizace nové služby je jednou z priorit Komunitního plánu pro ORP Vyškov. Na tomto opatření pro cílovou skupinu seniorů a osob se zdravotním postižením se shodli zástupci zdejších poskytovatelů sociálních služeb, jejich uživatelů a vedení města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…