Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Česko

‚Mé daňové přiznání je v pořádku,‘ říká Arenberger a odmítá tvrzení, že nepřiznal milionové příjmy

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger foto:  Petr Topič, MAFRA

Praha - Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) odmítl tvrzení, že v jeho daňových přiznáních chybí milionové příjmy. Na dotaz tak reagoval na článek zpravodajského webu Seznam Zprávy, podle kterého nevykázal milionové příjmy za testování léků v klinických studiích. Vysvětlení podle serveru iDnes žádá po ministrovi, který nastoupil začátkem dubna, také premiér Andrej Babiš (ANO).
  18:25

Arenberger v přiznáních majetku údajně nevykázal miliony za klinické studie. Sám to popírá

„Mé daňové přiznání je v pořádku a rozhodně v něm nechybí žádné příjmy,“ sdělil ministr. Klinický výzkum, který předchází schvalování nových léků, vyžaduje podle něj sběr a vyhodnocování velkého množství dat a konzultační činnost. „Tato činnost má nejen výnosy, ale i dost velké náklady. V rámci těchto projektů se platí spolupracovníci, studijní koordinátorky a řada dalších věcí,“ dodal.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger.
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Dodal, že klinický výzkum je pro profesory lékařství vstupenkou do světové vědecké komunity. „V lékařském prostředí platí, že pokud neděláte vlastní, vědecký základní nebo klinický výzkum, tak přicházíte o možnost se účastnit mezinárodních vědeckých projektů, seminářů, konferencí a dalších odborných aktivit, které jsou nezbytné pro vysoce odbornou práci,“ uvedl.

Ve firmách a školách se bude testovat nejméně do konce května, řekl Arenberger

Podle serveru se Arenberger studiím ve své kožní ordinaci věnuje od roku 2001 a jejich počet výrazně vzrostl v posledních třech letech. „V uvedených letech jsem z této činnosti zisk negeneroval. Proto se také nemohl objevit v mém majetkovém přiznání,“ sdělil k tomu ministr. Stejné vysvětlení poskytl i poslancům na dotaz Petra Bendla (ODS) k ministrovým příjmům z podnikání.

Ministr k vysvětlení ve Sněmovně navíc uvedl, že jeho majetkové přiznání sestavuje jeho účetní a ve spolupráci s právním oddělením fakultní nemocnice. „Uvádí tam požadavky, které mají být splněny. Takže skutečně otázce nerozumím a nejsem si vědom porušení zákona o střetu zájmů,“ dodal.

Kdy se zbavíme respirátorů a jak to bude s rouškami? Ministr Arenberger nastínil, co čekat od léta

Arenberger je od 7. dubna letošního roku ministrem zdravotnictví, čtvrtým za dobu koronavirové epidemie. Ve funkci nahradil dětského hematologa Jana Blatného, před ním vedli ministerstvo epidemiolog Roman Prymula a poslanec a právník Adam Vojtěch.

Vojtěch skončil po kritice sám, jako důvod uvedl, že chtěl umožnit lepší řízení epidemie. Prymula, který byl dříve jeho náměstkem, skončil poté, co byly v Blesku publikované jeho fotografie, jak opouští restauraci, která měla být podle protiepidemických opatření zavřená. Blatný odešel po kritice premiéra a prezidenta, Babiš ho kritizoval za neaktivní přístup k novým lékům na covid a Miloš Zeman za odmítání očkování neschválenou ruskou vakcínou Sputnik V.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!