Hlavní obsah

Bizarní, kritizuje opozice záměr Benešové

Právo, tin

Opoziční politici jednání ministryně Marie Benešové, která chce podat kárnou žalobu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana kvůli kauze Vrbětice, odsoudili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Článek

„Pokládám to za něco neuvěřitelně bizarního. Vzhledem k tomu, že i premiér řekl, že ke kárné žalobě není důvod a že Zeman jednal na žádost vlády, tak je to rozpad vlády v přímém přenosu,“ řekl Právu poslanec ODS a předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda. „Pravá ruka neví, co dělá levá. Nejvyšší čas, aby tato vláda zmizela,“ uvedl.

Podobný názor má i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který se věnuje právním otázkám. Ten Právu řekl, že je jednáním ministryně spravedlnosti znepokojen.

Babiš: Ke kárné žalobě na Zemana není důvod. Jednal na žádost vlády

Domácí

„Varovali jsme, že vláda bude chtít zasahovat do nezávislosti státních zástupců. Místo aby paní ministryně předložila novelu zákona o státních zástupcích, tak vytváří tlaky na Nejvyšší státní zastupitelství,“ řekl Michálek s tím, že na příští středu svolal jednání podvýboru pro justici, kde by měl vystoupit i Zeman.

„Státní zástupci Zeman a Bradáčová se této garnituře nehodí do krámu, ale to je známo. Je třeba to sledovat, řešit to na politické úrovni,“ doplnil pro Právo předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Benešová podá kvůli Vrběticím kárnou žalobu na Pavla Zemana

Domácí

„Škoda že nelze vést kárné řízení proti ministryni, která vytváří dezinformace, jde proti tvrzení vlastní vlády, bezpečnosti a zájmům naší země,“ vyjádřil se na Twitteru předseda lidovců Marian Jurečka. „Normálně by takový člen vlády okamžitě odešel nebo druhý den letěl. To ale u této hradní vlády nehrozí,“ dodal.

Škoda, že nelze vést kárné řízení proti ministryni, která vytváří dezinformace, jde proti tvrzení vlastní vlády, bezpečnosti a zájmům naší země.

Za Benešovou se postavil předseda KSČM Vojtěch Filip. „Je to její oprávnění, já se jí nedivím. Jsem dlouhodobě nespokojen s fungováním Nejvyššího státního zastupitelství,“ řekl Právu.

„Podat kárnou žalobu je oprávněním paní ministryně. Věřím, že není motivována politicky, ale na základě právních argumentů. Já nicméně důvody pro podání kárné žaloby nevidím,“ řekl Právu předseda poslanců ČSSD a právník Jan Chvojka.

Reklama

Výběr článků

Načítám