Vytvořte si na zahradě oázu klidu pro dlouhé letní večery

Toužíte po příjemném letním obývacím pokoji, ve kterém si odpočinete po práci nebo užijete báječný večer s přáteli? Nenechte se odradit malým prostorem nebo zvědavými zraky sousedů za zahradním plotem. Chytře zvolený zahradní nábytek, doplňky a celkové uspořádání umějí každý prostor proměnit v místo, kde se dá příjemně relaxovat i vychutnat sklenka vína s přáteli.

femina.cz_titulka-1100x618.jpg Zdroj: Favi.cz

Stejně jako je pro lidské tělo důležitá jarní očista organismu i zahrada potřebuje na jaře dodat vzpruhu. Proto ještě, než se pustíte do proměny místa k sezení, prostříhejte keře, pohnojte trávník a osázejte záhony pestrobarevným kvítím. Pokud se s železnou pravidelností pouštíte do jarního detoxu, můžete si na zahradě zkusit vypěstovat také vlastní superpotraviny, jako je třeba černý bez, rakytník nebo třeba kanadskou borůvku.

Vytvořte pohodlné zákoutí pro relax i chvíle s přáteli

Kromě jídelního stolu a židlí, by vám na zahradě nemělo chybět ani venkovní sofa nebo lehátko. Rozhodněte se, zda chcete mít dřevěnou dlažbu, nebo dáte přednost trávě, a podle toho pak vybírejte i zahradní nábytek. Při výběru dejte přednost materiálům, které jsou odolné proti UV záření, vodě i rozmarům počasí. Skvělou variantou je například nábytek z ratanu, který vyžaduje minimální údržbu a sluší každé zahradě. Často ho navíc seženete rovnou v celém setu s jídelním stolem, pohovkami i úložnými prostory, takže máte na zahradě vše dokonale sladěné.

Tip: Stále tomu něco chybí? Zaměřte se na podlahu a zpestřete ji venkovními koberci. Jsou odolné proti slunečním paprskům i vlhkosti a prostor rázem zútulní.

Schovejte se pod pergolu

Víte, že rozjímání ve stínu pergoly si na zahradě užívali už staří Římané? A dodnes pergola umí proměnit zahradu nebo terasu na místo jako stvořené pro lenošení, rodinné oslavy i grilování s přáteli. Pokud v zahradě dáváte přednost dřevěným prvkům, vsaďte na klasické dřevěné pergoly. Na jižně situované zahrady a terasy se však více hodí ty hliníkové. Oproti dřevu má totiž hliník jednu nespornou výhodu, je odolný vůči větru, dešti i slunečnímu záření. Střecha hliníkových pergol je navíc tvořena polohovatelnými střešními lamelami, které vám umožní perfektně zastínit zahradu i terasu v jakémkoli ročním období.

POZOR: Nezapomeňte, že na montáž pergoly, jejíž plocha je větší než 25 m2, je nutné mít stavební povolení. 

Správné osvětlení pro výjimečnou atmosféru

Dobře vybrané osvětlení umí proměnit každé místo v útulný koutek. Zkuste si pohrát se světlem a ozdobte keře nebo malé stromky venkovními LED světly nebo solárními lampičkami. Vytvoříte tak příjemné venkovní posezení, kde můžete trávit společné chvíle s přáteli i dlouho poté, co zapadne slunce. Příjemnou atmosféru pak vždycky vykouzlí LED lampiony nahodile rozvěšené nad stolem.

Bambus sluší každé zahradě

Drobné dekorace celému zákoutí přidají na útulnosti. Vsaďte třeba na dřevěné a kameninové doplňky, které perfektně ladí s každou zahradou a propůjčí jí osobitý půvab.  Nezapomeňte, že místo k sezení by mělo být ideálně situováno co nejblíže k domu, abyste měli věci z kuchyně po ruce, ale zároveň dostatečně daleko od sousedů, které byste mohli rušit. Pokud máte sousedy z obou stran, oddělte místo na venkovní sezení květináči s bambusem. Ve větru příjemně ševelí, zahradu promění v oázu klidu a zároveň je nenáročný na péči. Tato rostlina je navíc zelená po celý rok a roste opravdu rychlým tempem.

6.5.2021 8:52| autor: Komerční prezentace
Více o tématu: osvětlení

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist