Radek Špryňar
6. května 2021 • 20:29

Libova porážka na druhou! Středočeský kraj získala Fevoluce

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední runda krajských voleb se odehrála ve středních Čechách. Porážky na druhou se dočkal Miroslav Liba, jeden ze symbolů minulého fotbalového režimu. Nejen, že pod tíhou okolností neobhajoval předsednickou pozici, kandidát z jeho tábora Josef Novák dostal na frak. Drtivým vítězem se stal - v poměru hlasů 82:37 - Tomáš Neumann, nominant Fevoluce. „Dostal jsem obrovsky silný mandát, budu se snažit nezklamat,“ pravil pro Sport krátce po svém triumfu.



Největší kraj v Česku měl ve fotbale vždycky silný hlas, byl výstavní skříní starých pořádků. Po včerejší valné hromadě se časy dramaticky změnily. Středočeský krajský fotbalový svaz ovládly proreformní síly. Novým předsedou je Tomáš Neumann, trenér futsalové reprezentace, ale především kandidát Fevoluce. Rozdíl v součtu hlasů překvapil. Zvítězil v poměru 82:37.

„Lidé cítí změnu, za což jsem rád. Jde o další kraj v Česku, který mění předsedu. Fotbal se může pomalu očišťovat,“ vyznal se Neumann.

Tak snadné to ale nebude. Vítěz má pravdu v tom, že hned v osmi ze čtrnácti krajů v Česku došlo k výměně stráží, jenže pro valnou hromadu FAČR, která se uskuteční 3. června, to neznamená příliš. Podívejme se právě na aktuální situaci ve středních Čechách.

Z celého kraje vyrazí na začátku příštího měsíce do Prahy po jednom delegátovi z každého z dvanácti okresů a nový krajský šéf Tomáš Neumann (plus zástupci klubů hrajících ČFL a divizi). Jenže to vůbec neznamená, že všichni do jednoho budou hlasovat proreformně. Ve Středočeském kraji dopadly volby de facto patem. Fevoluce se svými sympatizanty urvala šest okresů, v dalších šesti neuspěla. Bilance je 6:6. Když se přidá Neumann, pak 7:6. Vzkaz, potažmo signál, to je. Ale u toho zůstaňme. Každý kraj má své specifikum.

„Uvidíme, co ukáže budoucnost. Určitě budu pomáhat s kampaní Vláďovi Šmicerovi, jsem v jeho užším volebním týmu. Líbí se mi i myšlenky Petra Fouska. Tihle dva předsedničtí kandidáti jsou pro mě na prvním místě, chtějí fotbal posouvat směrem k očistě,“ prohlásil Tomáš Neumann.

Jistota je nyní pouze jedna: o vliv přišel Miroslav Liba, funkcionář úzce spjatý s nechvalně proslulou érou Romana Berbra. Obhajovat mandát se vůbec nepokusil. Cítil, že je bez šance. Místo něj do boje vyrukoval Josef Novák, staronový předseda OFS Praha-východ. Neuspěl. Delegáti usoudili, že v klíčovém kraji je potřeba razantní změna pořádků.

Seznam předsedů krajských fotbalových svazů

Praha: Dušan Svoboda (stávající)

Středočeský: Tomáš Neumann (nový)

Jihočeský: Tomáš Pintér (nový)

Plzeňský: Martin Drobný (nový)

Karlovarský: Tomáš Provazník (nový)

Ústecký: Martin Hrdlička (stávající)

Liberecký: Miroslav Pelta (stávající)

Královéhradecký: Václav Andrejs (stávající)

Pardubický: René Živný (nový)

Vysočina: Radek Zima (nový)

Jihomoravský: Vladimír Kristýn (stávající)

Olomoucký: Daniel Vitonský (nový)

Zlínský: František Hubáček (nový)

Moravskoslezský: Karel Kula (stávající)

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud