Bohemians Energy vzbuzuje otázky. Známe odpovědi

Češi podle internetových statistik masově hledají „Bohemians Energy“, taková společnost však v tuzemsku neexistuje, takže jde evidentně o překlep. Představíme vám všechny české dodavatele elektrické energie a zemního plynu, kteří mají podobná jména.


6. 5. 2021

Autor

Statistiky internetových vyhledávačů ukazují, jaké informace jsou v globální počítačové síti nejžádanější. Dostupná jsou také dílčí data pro jednotlivé státy, jazykové komunity nebo časové intervaly. Podle americké společnosti Google, která v této oblasti dominuje, Čechy zajímá například „Bohemians Energy“. Kolem tohoto sousloví se každý měsíc točí desetitisíce vyhledávacích dotazů!

Nejdříve vyjasněme, koho vlastně internetoví uživatelé shánějí. Jako „Bohemku“ známe především slavné pražské sportovní kluby, takže začněme pátrat tam.

Ještě před naším letopočtem sídlil ve střední Evropě keltský kmen, jehož členové se jmenovali Bójové. Starověcí historikové proto této oblasti říkali Boiohaemum.

Odvozením nebo zkomolením vznikla jména pro německé Bavorsko (Bayern) a také pro Čechy (Bohemia), respektive pro jejich obyvatele (Bohemians). Francouzi později uvěřili, že odsud odešli na západ nekonformní kočovníci, jejichž životnímu stylu proto začali říkat bohémský.

Moderní Češi však zřejmě hledají spíše spolehlivé dodávky elektrické energie a zemního plynu, když na internetu poptávají Bohemians Energy.

Osvětlený noční Karlův most, Bohemians Energy

Sportovci odkazují jinam

Ve Vršovicích sídlí fotbalový klub Bohemians Praha 1905, jehož hráči jsou také přezdívaní „klokani“. Sem však tajemné vyhledávací heslo nesměřuje. „Zcela určitě se jedná o záměnu s Bohemia Energy. My jako klub s distribucí energií nepracujeme,“ napsal nám Petr Koukal za Bohemians Praha 1905 a.s.

Pro jistotu ještě zajeďme do Strašnic. Tam sídlí Tělovýchovná jednota Bohemians Praha, která sdružuje atlety, basketbalisty, hokejisty, plavce, šachisty a další sportovce. Elektřinu ani zemní plyn zde však nekoupíme, takže tady odpověď na frekventovaný vyhledávací dotaz nenajdeme. „TJ Bohemians Praha je sportovní spolek, a s firmou Bohemia Energy (ani jinou podobnou) nemáme nic společného,“ potvrdil nám Richard Šach za svoji tělovýchovnou jednotu.

Opakovaně zaznělo jméno obchodní společnosti, která prodává elektřinu a zemní plyn. Zaměřme se tedy na energetiku, kde vyvstane poslední dilema.

Bohemians Energy, aneb zaměnitelné „Bohemky“

Energetický regulační úřad (ERÚ) udělil licence několika obchodním společnostem, jejichž názvy mají podobný základ (v závorkách uvedeme sídelní obce):

  • Bohemia Consulting CZ s.r.o. (Františkovy Lázně)
  • Bohemia transport cz s.r.o. (Topolná)
  • Bohemiatel s.r.o. (Praha)
  • Bohemia Interactive a.s. (Mníšek pod Brdy)
  • Bohemian S Stores s.r.o. (Český Krumlov)
  • Bohemiatex s.r.o. (Litomyšl)
  • Bohemia Energie Obchod s.r.o. (Říčany)
  • Bohemia Energy entity s.r.o. (Praha)
  • Bohemia Energie s.r.o. (Říčany)
  • Carbounion Bohemia spol. s r.o. (Praha)

Zužme výběr na společnosti, které mohou prodávat elektrickou energii a zemní plyn. A konečně ponechme pouze konkurentky, které mají podle Operátora trhu (OTE) alespoň 200 odběrných míst. Zbudou dvě: Bohemia Energy entity a Carbounion Bohemia. Jejich nabídky srovnáváme v kalkulačce. Tam vás také nasměrujeme, pokud hledáte Bohemians Energy.

Štítky: , , , ,

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *