Nula? Mistrovství mi nezajistí, ví Will. Už myslí na zítřejší trénink

Foto: Jan Beneš, Český hokej

6. května 2021, 21:23

Marek Hedbávný

Roman Will měl na čtvrteční výhře Česka nad Slovenskem nejzásadnější podíl – pochytal totiž všech 24 střel aktivních Slováků.

„Řekl si o nominaci. Určitě," potvrdil na pozápasové tiskové konferenci hlavní trenér Filip Pešán.

„Říká si o ní každý den v tréninku, tak jako spousta dalších hráčů. Rozhodně to není tak, že by tahle nula rozhodla, že by jel na mistrovství světa, ale odchytal velmi dobrý zápas. K té závěrečné nominaci udělal výrazný krok," dodal Pešán.

Jak vás tahle slova těší?
Tak... Samozřejmě mě to těší. Já ale nechci koukat dopředu. Cítím se dobře, věřím si a udělám všechno pro to, abych se tam dostal. A abych byl upřímný: nemyslím si, že mi dnešní nula zajistí místo na mistrovství světa. U mě je to o každodenní práci. Navíc u gólmana je to takové specifické: někdy se cítí dobře a přitom ten zápas prohraje, jindy se zase cítí nic moc a naopak vyhraje. Takže je pro mě hrozně těžké na tohle odpovídat, nechci nijak předbíhat. Opravdu chci jít zápas od zápasu, trénink po tréninku. Nechci se tímhle zápasem uspokojit. Ano, jsem za něj vděčný, kluci hráli výborně a pomohli mi, tak jak to má být, ale zítra je nový den a jede se dál.

Ta dnešní nula vám každopádně může pomoct.
Samozřejmě je to fajn. Na druhou stranu – já jsem prostě rád, že jsme vyhráli. Budu se opakovat: já se chci soustředit zítra na trénink a takhle jít postupně. Až přiletím do Rigy, ubytuju se tam a vybalím si výstroj, tak až potom budu vědět, že jsem se tam dostal. Je to pro mě samozřejmě obrovský cíl a udělám pro něj maximum. Ale nesnažím se přemýšlet dopředu, protože já to ovlivním jenom tím, jaký budu mít zítra ráno trénink. To je jediné, co pro to můžu udělat.

„Až přiletím do Rigy, ubytuju se tam a vybalím si výstroj, tak až potom budu vědět, že jsem se tam dostal."

Přijal byste i místo trojky?
Pro mě je reprezentace nejvíc, co člověk může dokázat. Dostat se na mistrovství světa je neskutečná pocta. Doufám, že tam pojedu. A věřím, že v nejlepší pozici, v jaké budu moct.

Měl jste 24 zákroků, to není až tak extrémní množství.
To jste mě překvapil, že to bylo 24 střel. Ale... Tam se furt něco dělo: byl to takový hokej nahoru a dolů. My jsme bojovali, oni byli také výborně připravení. Byl to skvělý zápas. Hrozně mě bavil, protože to bylo ve velkém tempu a v krásné O2 areně.

Byly pro vás nejtěžšími momenty dva nájezdy Juraje Slafkovského?
Já bych vypíchl spíš moment ze druhé třetiny, kdy jsme byli pod tlakem. Hanzi a spol. tam zblokovali snad tři střely za sebou. To podle mě bylo klíčové, kdy se ten zápas zlomil. I když to bylo pořád 0:0, tak právě tehdy se to, myslím, překlenulo na naší stranu.

Při prvním nájezdu ještě Slafkovský moc prostoru neměl, při tom druhém už ano.
Ve své podstatě je to prostě moje práce: v takovýchto zápasech vytáhnout dva, tři zákroky, které pomůžou týmu a udrží ho ve hře. Samozřejmě, že kdybych z toho dostal dva góly, tak ten zápas dopadne úplně jinak... Ale přesně, jak říkáte: u toho prvního nájezdu se výborně vracel Andrej Šustr a udělal mu to velmi těžké.

Šlo o správný test před mistrovstvím světa, když to utkání bylo takhle těsné? Pořád jste museli být v plné koncentraci.
Čím víc se mistrovství blíží, tím je důležitější, že zatím vždycky najdeme cestu, jak vyhrát. Samozřejmě že nám tyhle zápasy v budoucnu, ve vypjatých chvílích, můžou pomoct. A já věřím, že nám opravdu pomůžou. Jsme za tohle vítězství rádi: Slovensko hrálo výborný hokej, byli výborně připravení, rychlí... Pro nás výborný test.

Filip Pešán každopádně mluvil o tom, že je na týmu znát únava po dlouhém kempu. Vy jste na něm už od prvního tréninku.
Je to bohužel tím, že kluci, kteří ze své soutěže vypadnou dřív, tak prostě musí. Musí se do toho zase dostat. Není čas na nějaké dlouhé odpočívání. Možná, že pro kluky, kteří doteď hráli a připojili se k nám až teď, je to psychicky lehčí. Na druhou stranu si zase prošli těžkým play off. A kór v dnešní době, kdy se hraje hokej bez diváků, je to náročné. Já jsem prostě vděčný za to, že jsem tady: od prvního tréninku. A doufám, že tu budu do posledního zápasu téhle sezony.

„Jsem vděčný za to, že jsem tady: od prvního tréninku. A doufám, že tu budu do posledního zápasu."

Možná, že ten náročný kemp týmu pomůže, protože bude mít delší čas na přípravu.
Takhle je to nastavené, trenéři to udělali z nějakého důvodu. Já prvně zažívám, že takhle v květnu trénuju. Beru to pozitivně – tak, že mi to může pomoct do další sezony. Jsem na tom ledě furt a není tam tak velký výpadek. Já s tím nemám absolutně žádný problém. Okamžitě, od prvního srazu, jsem tam chtěl být. A nic víc mě nezajímalo.

Po pěti týdnech v kempu bojujete o další bublinu v Rize. Ale asi to stojí za to.
Jednoznačně. Já mám výhodu v tom, že mě moje manželka hrozně podporuje. Ona to věděla od začátku, že to takhle bude. Samozřejmě je to těžké, na druhou stranu mám ale práci, kterou miluju. Udělám pro to všechno. V životě bych nechtěl litovat, až skončím s hokejem, že jsem se někde omluvil a radši si odpočinul. Na to bude času dost po kariéře. Takhle to máme s manželkou nastavené a já si toho nesmírně vážím, že mám od ní takovou podporu. Je to potom pro mě o to snazší tady být a makat každý den.

Touhu reprezentovat ukázal i Jiří Sekáč, který až z Ruska přijel autem.
Víte co... Je to prostě nároďák. Nosit ten dres s tím lvíčkem je nejvíc. Jsem rád, že to takhle mají všichni kluci. 

Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz