19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Je Kroupův „sociální demokrat“ Tomáš Petříček?

7.5.2021

Server Seznam Zprávy přináší další „podpůrné informace“ o tom, jak se Jan Hamáček chystal „zradit“ Českou republiku. Zdrojem je blíže nejmenovaný „sociální demokrat“.

Vicepremiér Jan Hamáček se v polovině dubna chystal na cestu do Moskvy s plánem, že zajistí vakcíny Sputnik V, s jejich pomocí proočkuje Českou republiku a získá tím voliče pro sociální demokracii. Tak to aspoň svěřil spolustraníkovi, kterého si po předchozím víkendovém sjezdu pozval ve čtvrtek 15. dubna na desátou hodinu dopolední na Ministerstvo vnitra. Téhož dne později odpoledne se sešel na schůzce se šéfy tajných služeb a policie a konzultoval s nimi stejný plán. Bylo to v době, kdy Jan Hamáček už – přinejmenším více než týden – věděl, že za sedm let starými výbuchy zbrojního a muničního skladu ve Vrběticích stojí ruská vojenská rozvědka GRU, a přesto cestu do Moskvy plánoval.

Předpokládejme, že se tato další „schůzka“ uskutečnila. Je velmi důvodné předpokládat, že si ministr vnitra Jan Hamáček na schůzku nepozval okresního tajemníka z Horní Dolní nebo Dolní Horní. Jediný „sociální demokrat“, kterého si Hamáček snad mohl pozvat, mohl být Hamáčkem odvolaný ministr zahraničí Tomáš Petříček. Ten Petříček, který chtěl razantně ukončit účast ČSSD ve vládě s hnutím ANO. Svůj souboj o křeslo předsedy ČSSD ale prohrál a Hamáček ho poté odvolal.

Tento Kroupův „zdroj“ je údajně ochotný zopakovat svou výpověď před soudem a dokonce to prý takto sdělil i Hamáčkovi. Redakce jeho identitu zná, ale souhlasila ji v tuto chvíli celou nezveřejnit. Stejný postup ostatně Seznam Zprávy zvolily i v případě svých zdrojů, které popsaly další schůzku z 15. dubna. Jak už jsme uvedli v úterý, odehrála se večer v Hamáčkově ministerské kanceláři a vicepremiér na ní před řadou svědků sděloval stejné plány jako dopoledne stranickému kolegovi: že v Moskvě půjde o milion Sputniků a navíc o schůzku Biden–Putin, která se měla konat v Praze.

Nicméně ještě k „důkazu“ Janka Kroupy. Onen „sociální demokrat“ se jednání se šéfy bezpečnostních složek – ona „šestka“ co tam byla – neúčastnil. Nemůže proto potvrdit, že jednání, o kterém Kroupa informoval jako první, proběhlo tak, jak Kroupa píše. Logicky, můžeme sice „předpokládat“, že Hamáček té pozvané šestce sdělil to samé, co říkal „sociálnímu demokratovi“, ale důkaz to není. Argumentace mohla proběhnout jinak a onen „sociální demokrat“ zcela jistě nezažil údajné „zděšení“, které se mezi účastníky schůzky projevilo tak, jak píše Kroupa.

Proti teorii o Petříčkovi je časová souslednost. Petříček byl odvolán po online sjezdu ČSSD (9. -10. 4.). Novým ministrem zahraničí se měl stát Lubomír Zaorálek a novým ministrem kultury Jan Birke. Zaorálek to nakonec „nevzal“ a je možným dalším adeptem na onoho „sociálního demokrata“, co to „napráskal“ Kroupovi.

Ať tak či tak – ČSSD bylo Jankem Kroupou natolik „zavařeno“, že to vypadá na slušný volební propadák. Pokud totiž nejvýše postavení členové ČSSD spolupracují s investigativcem Kroupova formátu, nemůže to jinak než špatně skončit.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz