Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Bohumil Krejza – Příběhy z deníku krále E.

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Bohumil Krejza patří k nevšedním autorům, jejichž díla necharakterizují slova jako optimistický, veselý, dávající naději. A jestliže se podíváte na obálku Krejzovy nejnovější knihy, musí vám být jasné, že ani v Příbězích z deníku krále E. nenajdete šťastný příběh. Koneckonců svět, který nás obklopuje, umí být nemilosrdný a nic nám nedá zadarmo.


knihaPo zkušenosti s Krejzovou předchozí knihou Hormon štěstí (recenze >>zde<<) mi bylo jasné, že se ponořím mezi řádky plné syrovosti a nemilosrdnosti vůči postavám a jejich osudům. Spletla jsem se, dojem je tíživější.

Ve většině příběhů je čtenář přenesen do období 90. let, ve kterém se setkává s lidmi na okraji společnosti a kteří holdují alkoholu a drogám, setkávají se v klubech a putykách.
„Na umakartovém stole se jako drahokamy zatřpytily krystalky pervitinu. Mrzák si do jedné z nosních děr zastrčil brčko.“ (KREJZA, Bohumil, 2020. Příběhy z deníku krále E. Mělník: Captain& Marvin, s. 26. ISBN 978-80-270-8241-4.

Věčně opilým postavám není cizí ani násilí či protizákonné jednání, z dnešního pohledu spodina, v tehdejší době jistá známka punku. Jednotlivé příběhy jsou navzájem propojeny – někdy na sebe navazují, mají v sobě jasné odkazy na již proběhlé děje; jindy příběh působí jako samostatná povídka, ovšem i v takové lze nalézt nepatrný odkaz na něco, co už jste četli. Textem proplouvají fotografie (černobílé a mající nádech stáří), které odpovídají aktuálnímu dění. Jestliže vás napadlo, že jsou to možná snímky, jež vnáší do knihy špetku radosti, je nutné vás vyvést z omylu, nesou se v podobném duchu jako je obálka titulu.

Ať jsou příběhy jakkoli deprimující, jedno se Krejzovi musí nechat – skvěle pracuje s textem. Spisovný jazyk se mísí s hovorovým, vulgarismy jsou tam, kde být mají a do daného místa patří. Jakkoliv se mohou zdát nepříjemné přechody ve vypravování, při nichž vypravěč najednou opouští klasické vody podání příběhu (er forma) a využívá druhou osobu (tykání), historky tím získávají na autenticitě. Čeho je přehršel, jsou sexuální oplzlosti, narážky a ne příliš líbivé slovní obraty týkající se intimity. Nejen z tohoto důvodu není četba příběhů vhodná pro děti mladší 15 let.

Zkrátka a dobře – Příběhy z deníku krále E. jsou neotřelé, jsou jiné. A přesně proto stojí za přečtení.

„Přes to všechno je to pořád lepší, než jezdit do Kauflandu mezi ty požírače slev. Naposled tam viděl dědka o berlích chcát uprostřed parkoviště na přední pneumatiku červený felicie. Vážně si myslel, že ho nikdo nevidí? Mačkal si ten už nevratnej kousek jak jitrnici… pár kapek a dost… sleva už je zbytečná!“ (Tamtéž, s. 83.)

Název: Příběhy z deníku krále E.
Autor:        Bohumil Krejza
Nakladatelství: Captain& Marvin
Místo vydání:    Mělník
Rok vydání:    2020
Vydání:    1.
Počet stran:    136
ISBN:        978-80-270-8241-4
Ediční řada    -

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení