Obliba nákupu vín na internetu dál stoupá, zákazníci preferují vinné balíčky

Vinaři za uplynulý rok rekordně posílili online nabídku vín. Do prodeje stále častěji uvádějí také tematické balíčky a speciální kolekce vín. Právě o tyto produkty je podle vinařů největší zájem. Spolu s rostoucími prodeji vzrostla i důvěra spotřebitelů v tento způsob nákupu vín. Informace vyplývají z průzkumu mezi členy Vinařské unie ČR.

„Pandemie ukázala potenciál online prodeje u tak tradičního odvětví, jakým je vinařství. I vinaři, kteří internetové prodeje dlouho upozaďovali, do nich investují. Díky tomu je dnes pro spotřebitele na internetu dostupné pestré portfolio vín, ale i e-degustace nebo online návštěvy vinařství, které alespoň částečně umožňují udržovat kontakt se zákazníky,“ uvádí Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR, která sdružuje významná tuzemská vinařství.

Pandemie rovněž pomohla zvýšit důvěru spotřebitelů v nákup vín na internetu. Ten dlouhodobě doprovázely obavy spojené například s doručováním křehkého zboží. „Zákazníci se už stihli přesvědčit, že vína jsou doručena k nim domů v pořádku a získali k tomuto typu nákupu mnohem větší důvěru,” popisuje Iva Šantavá, ředitelka vinařství Víno Blatel.

Trendem jsou tematické balíčky

Na internetu roste zájem hlavně o unikátní produkty, které nejsou k dostání v maloobchodě. „V e-shopu Osobnivinoteka.cz evidujeme rekordní zájem o tematické balíčky poskládané zejména z různých druhů šumivých vín, které sestavují naši someliéři,“ říká Martin Fousek, marketingový ředitel společnosti BOHEMIA SEKT.„Zákazníci mají zájem především o řady vín Collection 1508 určené pro gastronomii, které nejsou běžně k dostání v maloobchodě,“ potvrzuje Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

Z internetových „pultů“ rychle mizí také novinky, se kterými pravidelně přichází většina vinařství. „Na novou tematickou kolekci se u nás zákazníci mohou těšit každý týden,“ popisuje Daniel Smola, ředitel vinařství LAHOFER. V těchto dnech plní nabídku e-shopů zejména růžová tichá, šumivá a perlivá vína, která jsou hitem jarních a letních měsíců. „Nakvěten jsme připravili speciální nabídku růžových vín a klaretů. Také pomalu chystáme vína ročníku 2020,“ potvrzuje Iva Šantavá, ředitelka vinařství Víno Blatel.

Druhé smutné jaro ve vinařstvích

Co však internet nedokáže nikdy zcela nahradit je přímý kontakt se zákazníkem. „Částečně jsme jej suplovali on-line degustacemi, na které máme velmi pozitivní ohlasy. Bohužel tyto nástroje neumí zprostředkovat návštěvu přímo ve sklepě,“ říká Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

Vinařství tak zažívají už druhé jaro bez návštěvníků. Doufají, že se situace změní co nejdříve a že alespoň v létě uspořádají plánované akce. „Věříme, že zvítězí zdravý rozum, lidé nebudou muset být zavřeni a společenské akce se v létě uskuteční. Máme naplánováno mnoho skvělých kulturních akcí spojených se špičkovým vínem přímo u nás v rodinném vinařství v rámci projektu „hudba na vinících”. Všechny srdečně zveme a věříme, že si to společně s námi užijí,“ dodáváDavid Šťastný, ředitel CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.

Více informací o Vinařské unii ČR:

Vinařská unie ČR, dříve známá jako Českomoravský svaz vinařských podniků, sdružuje nejvýznamnější tuzemská vinařství. Jejím cílem je podporovat rozvoj vinařské a vinohradnické kultury v České republice, napomáhat spolupráci mezi významnými vinaři, poskytovat profesní know-how a přiblížit fungování a prostředí výroby a distribuce českých a moravských vín široké veřejnosti. Vinařská unie v současné době zastupuje téměř třicet společností, které se dohromady podílejí na tuzemské produkci vína více než ze čtyřiceti procent a které přímo obhospodařují téměř pětinu vinic v Čechách i na Moravě.

Kontakt: Michaela Vrbová, vrbova@peprconsulting.cz, 737 755 094, www.vinarskaunie.cz

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info