MVP turnaje mladíků? Ruský zázrak, který jde na draft za dva roky

Foto: Chris Tanouye / HHOF-IIHF Images

7. května 2021, 6:35

Martin Voltr

Individuální trofej by každým coulem vyměnil za zlatou medaili, přesto: Senznačním představením na MS osmnáctek si ruský supertalent Matvej Mičkov vysloužil ocenění pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

Mičkova čeká draft NHL až v roce 2023, přesto na šampionátu v Texasu ohromil. V sedmi zápasech nastřílel dvanáct gólů a přidal čtyři nahrávky, bodování turnaje tak ovládl s dvoubodovým náskokem na Kanaďany Wrighta a Bedarda.

Šestnáctiletý bohatýr vyhrál z individuálního pohledu, co mohl. Novináři ho vyhlásili nejužitečnějším hráčem turnaje, své místo má i v All-Star týmu a stal se také nejlepším útočníkem podle direktoriátu turnaje.

Na pozici brankáře se funkcionáři a žurnalisté rozcházejí: Cenu od direktoriátu si vysloužil hrdina nových mistrů světa Benjamin Gaudreau, první muž gólmanských statistik s úspěšností zákroků 91,91 procenta a průměrem 2,20 inkasované branky na zápas.

Naopak do All-Star týmu nakoukl ruský brankář Sergej Ivanov, který byl v hlavní sledované metrice jen o kousek horší (91,26 %).

Nejlepším obráncem byl vyhlášen finský talent Aleksi Heimosalmi, jehož tým skončil po debaklu 0:8 se Švédskem na čtvrtém místě. Před šampionátem se o něm směrem k letošnímu draftu téměř nevědělo, ale zejména ofenzivním příspěvkem (2+6) teď skauty rozhodně oslovil.

Heimosalmi se dostal také do All-Star týmu, společně s Kanaďanem Brandtem Clarkem, jenž strávil většinu letošní sezony ve slovenských Nových Zámcích.

V ideální formaci uplynulého mistrovství je na pozici útočníků doplňují Clarkeův krajan Connor Bedard, nejmladší hráč celého šampionátu, a finský lídr Samu Tuomaala.

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje

Brankář: Benjamin Gaudreau (Kanada)
Obránce: Aleksi Heimosalmi (Finsko)
Útočník: Matvej Mičkov (Rusko)

All-Star tým turnaje podle novinářů

Brankář: Sergej Ivanov (Rusko)
Obránci: Aleksi Heimosalmi (Finsko), Brandt Clarke (Kanada)
Útočníci: Connor Bedard (Kanada), Matvej Mičkov (Rusko), Samu Tuomaala (Finsko)
Nejužitečnější hráč (MVP): Matvej Mičkov (Rusko)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz