Žatec plánuje oživit bývalé papírny, chce v nich městský archiv a kuželnu

  6:54
Žatec se chystá zrenovovat budovu bývalých papíren. V části, která navazuje na muzejní prostory, vybuduje městský archiv a kuželnu. Na investici za více než 62 milionů korun chce radnice získat dotaci v rámci programu regenerace brownfieldů, žádost o podporu schválili zastupitelé.

Bývalé papírny v Žatci. Část areálu už slouží muzeu. | foto: Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci

Projekt počítá s rekonstrukcí severní a střední části budovy. Jižní část objektu byla opravena již před lety a dnes prostory slouží žateckému muzeu k výstavám a uložení části sbírek. Cílem města je zrenovovat i zbytek zchátralé budovy.

V jednom z traktů budovy má vzniknout archiv. „Současný stav uložení sbírek je provizorní a nevyhovující. Chybí dostatečná kapacita pro další přírůstky,“ říká starostka Zdeňka Hamousová s tím, že myšlenkou umístit v papírnách městský archiv se zabývá město již od roku 2006, kdy budovu získalo do svého majetku.

V centrální části bude moderní kuželna se čtyřmi drahami. Pro hráče i návštěvníky má vzniknout zázemí v podobě šaten či WC a sprchy. O provoz čtyřdráhy by se starali členové klubu TJ Lokomotiva Žatec.

Výběrové řízení na rekonstrukci budovy má být vypsáno během září, stavební práce by pak mohly začít na jaře příštího roku a skončit o rok později. Město žádá o dotaci, která může pokrýt až polovinu nákladů. Již dříve podalo žádost i na samostatný projekt vybudování kuželny z programu Národní sportovní agentury.

Budova bývalých papíren byla dostavěna roku 1878 a o několik let později rozšířena. Na konci 19. století patřila továrna k největším kartonážkám v Rakousku-Uhersku, zaměstnávala okolo 300 lidí a vyráběla především lékarnické a klenotnické krabičky či obaly pro cukrovinky a kosmetiku.

Výroba skončila v roce 2002 a od té doby byl objekt bez využití. V roce 2015 skončila oprava části budovy za 47 milionů korun, která nyní slouží muzeu.