Fronta na obranu státního zástupce Zemana: Drahoš, Bartoš, Jurečka, Benda. Ošklivé vzkazy Benešové

07.05.2021 7:31

Šéfka resortu spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešová oznámila, že hodlá podat kárnou žalobu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana za to, že promluvil ke kauze Vrbětice. Opozice nad ministryní kroutí hlavou. Podle Marka Bendy postupuje Benešová bizarně. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše se chce stávající koalice ANO a ČSSD Pavla Zemana prostě zbavit, jelikož se jí „nehodí do krámu“. Ozval se i senátor Jiří Drahoš a šéf lidovců Marian Jurečka.

Fronta na obranu státního zástupce Zemana: Drahoš, Bartoš, Jurečka, Benda. Ošklivé vzkazy Benešové
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marie Benešová, bývalá ministryně spravedlnosti

Ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešová oznámila, že chce podat kárnou žalobu na Pavla Zemana za jeho vystoupení ke kauze Vrbětice na tiskové konferenci po jednání vlády 19. dubna. Podle Benešové měl Zeman jednoznačně mlčet.

„Zcela určitě porušil zákon (o státním zastupitelství). Překračuje kompetence dané zákonem,“ konstatovala členka vlády pro deník Právo s tím, že Zeman neměl ke kauze říct ani slovo, protože ji nedozoruje. 

Opozice za to na Benešové nenechává nit suchou.

„Pokládám to za něco neuvěřitelně bizarního. Vzhledem k tomu, že i premiér řekl, že ke kárné žalobě není důvod a že Zeman jednal na žádost vlády, tak je to rozpad vlády v přímém přenosu,“ řekl Právu poslanec ODS a předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda. „Pravá ruka neví, co dělá levá. Nejvyšší čas, aby tato vláda zmizela,“ uvedl.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše se chce stávající vládní garnitura Pavla Zemana zbavit.

„Státní zástupci Zeman a Bradáčová se této garnituře nehodí do krámu, ale to je známo. Je třeba to sledovat, řešit to na politické úrovni,“ řekl Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Marie Benešová nejprve zpochybní práci tajných služeb ve vrbětické kauze a hned poté se rozhodne zbavit nejvyššího státního zástupce za jeho aktivitu v tomto vyšetřování. Rusové se nemusí ani moc snažit – česká vláda dokáže důvěryhodnost naší země zdiskreditovat úplně sama,“ přidal se senátor Jiří Drahoš.

Marie Benešová pod palbou

Pár slov k tomu napsal i předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Nahlédněte pod pokličku, jak si ministryně Benešová vyřizuje osobní účty: Vláda nejdřív pozvala Pavla Zemana, aby se účastnil jednání o Vrběticích. Tomu paní Benešová přihlížela. Následně nejvyššího státního zástupce obvinila, že vyzradil neveřejné informace z trestního řízení,“ poznamenal Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Marie Benešová pod palbou

Předseda lidovců Marian Jurečka si posteskl, že bohužel nelze vést kárné řízení proti stávající ministryni spravedlnosti.

„Škoda, že nelze vést kárné řízení proti ministryni, která vytváří dezinformace, jde proti tvrzení vlastní vlády, bezpečnosti a zájmům naší země! Vlastně pardon, normálně by takový člen vlády okamžitě odešel, nebo druhý den letěl! To ale u této hradní vlády nehrozí,“ konstatoval.

Marie Benešová pod palbou

Pavel Zeman se brání, že vystoupil po konzultaci kolegy. Dozorující státní zástupce podle Zemana seznal za důležité z hlediska veřejného zájmu informovat české občany a dal to najevo i Zemanovi, který pak v souladu s tím jednal.

„Krajské státní zastupitelství v Brně sepsalo informace, které bylo možné zveřejnit, a tyto zaslalo nejvyššímu státnímu zástupci, aby je jako hlava soustavy státního zastupitelství reprezentující veřejnou žalobu navenek zpřístupnil veřejnosti,“ uvedl k tomu Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …