Hlavní obsah

Základní pravidla skandinávského stylu na míru vašemu bytu

Foto: SCANDIshop

Skandinávský styl se vyznačuje světlými barvami a přírodními materiályFoto: SCANDIshop

Protože skandinávské interiéry perfektně kombinují čistý minimalistický styl s velmi útulnou atmosférou, staly se celosvětovým fenoménem. Jaká jsou základní pravidla tohoto obdivovaného interiérového stylu?

Článek

Vše vychází z geografické polohy, v níž se Skandinávie nachází. Bývají tu drsnější zimy (proto ta potřeba útulnosti), je tu méně denního světla (proto jsou preferovány světlé interiéry a co největší okna) a lidé zde více žijí v souladu s přírodou (proto bohaté využití přírodních materiálů). Následující pravidla tedy vycházejí ze života typických Skandinávců.

1) Tlumené barvy

Na zdech v severských interiérech převládá bílá nebo šedá, ve stejných barvách bývají i dekorace, světlé jsou i zvolené odstíny dřeva, výraznou barvu najdete jen občas v doplňcích. Jednotný barevný ráz příjemně rozbíjí hra s texturou, podlahy zateplí běhoun, útulnost dodá dřevěný nábytek i dřevěné doplňky.

Foto: SCANDIshop

Seveřané milují veliká oknaFoto: SCANDIshop

Tip pro vás: „Pokud chcete interiér v mnoha odstínech šedi rozzářit, raději než spoustu barevných dekorací si pořiďte květiny. Zeleň dokonale propojí vnitřek s venkem, což je další oblíbené skandinávské pravidlo,“ radí Lukáš Nejedlý z e-shopu se skandinávským nábytkem Scandishop.cz.

2) Přirozené světlo

Díky přirozenému osvětlení prostory působí větším, samozřejmě světlejším, a tím pádem také příjemnějším dojmem. Bílé stěny světlost ještě zdůrazňují.

Foto: SCANDIshop

Minimalistická kuchyň ve světlých tónech je pro severské domácnosti typickáFoto: SCANDIshop

Tip pro vás: Dobře vypadají skleněné stěny, které prostor opticky zvětší, ale k dojmu útulnosti a světlosti přispějí i různé typy osvětlení. Lépe než jen jedno stropní svítidlo působí několik různých lamp a lampiček. Nezbytností jsou také svíčky.

3) Moderní nábytek

Starožitnosti v severských domovech nenajdete z prostého důvodu – letí tu čisté, jednoduché linie a tvary. „Skandinávský design je navíc nejen krásný, ale vždy také stoprocentně funkční. Z materiálů je na prvním místě dřevo, klidně masivní a neopracované. I křesla či pohovky mívají detail v podobě dřevěných nožek,“ popisuje Lukáš Nejedlý.

Foto: SCANDIshop

Rozkládací oboustranná rohová pohovka Smart ze Scandishop.czFoto: SCANDIshop

Tip pro vás: Jednodušší a modernější tvary, než má pohovka Smart ze Scandishop.cz, byste hledali jen těžko. Je velmi minimalistická, ale díky jemnému manšestrovému čalounění stylová a neobvyklá. V duchu praktické skandinávské nátury je navíc rozkládací a s úložným prostorem. Variantou je sedací souprava Spark s dřevěnými nohami, taktéž ze Scandishop.cz.

4) Vyčištěný prostor

Každý skandinávský prostor je vyčištěný od všech nepotřebných věcí. Není tu nic navíc, v 50. a 60. letech byly severské domovy velmi malé, vešlo se do nich tedy jen to skutečně potřebné, a to se přeneslo i do současnosti.

Foto: SCANDIshop

Pohovka a relaxační křeslo Elite ze Scandishop.czFoto: SCANDIshop

Tip pro vás: Znovu se vracíme k praktickému pojetí designu – co nemá žádnou funkci, nemá v domě místo. Platí to i o uměleckých dílech a dekoracích – mějte doma jen to, k čemu máte opravdový vztah. Ušetříte tak prostor i peníze.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.

Načítám