Do přípravy jdou házenkářky Kyžvartu s nadšením a s první posilou

  7:28
Házenkářky Sokola Lázně Kynžvart nepodléhají skepsi, trénují a věří ve šťastnější sportovní zítřky. „Snažíme se udržet tréninkový proces,“ hlásí kynžvartský trenér Peter Sabadka.
Veronika Dvořáková z Kynžvartu zpracovává míč.

Veronika Dvořáková z Kynžvartu zpracovává míč. | foto: MAFRA

A to i přes to, že exekutiva ČSH rozhodla na jednání dne 30. března 2021 o zrušení soutěžního ročníku 2020/2021 v amatérských a mládežnických soutěžích. Důvodem je přetrvávající nepříznivá pandemická situace a vládní opatření.

„Osobně jsem si říkal, že je to smutné, naděje se rozplynula. Na druhé straně jsme chápali situaci ve společnosti a respektovali to. Z mého pohledu trenéra mi bylo jasné, že samotnému spuštění soutěží musí předcházet patřičná příprava, která zabere čas. Do zápasů se nedá vstoupit bez kvalitní, kontinuální přípravy,“ vzpomíná Sabadka na okamžik oznámení rozhodnutí.

V té chvíli kohokoliv popadne skepse, beznaděj a frustrace. Nálada se blíží k bodu mrazu. Ne tak v Lázních Kynžvart.

„Takový problém by mohl nastat, pokud bychom situaci neřešili,“ objasňuje kynžvartský trenér a pokračuje. „Situace vyúsťovala u každého ve vnitřní boj. My se snažili v rámci komunikace navzájem se povzbuzovat, snažil jsem se koordinovat individuální přípravu. Říkali jsme si, že nebudeme apatičtí, ale situaci respektujeme a pořád máme naději. Každé uvolnění opatření je pro nás motivací.“ Ovšem hlavní problém bude hlavně v mládeži.

Adéla Pilmajerová (vlevo) z Kynžvartu se snaží uniknout Nikole Motejlové z...

Individuál je jiný než kolektiv A tak kynžvartské házenkářky jsou nyní nehomogenní skupina. Jedná se o fyzickou připravenost, přece jen každý sám se nenamotivuje tak, jako je tomu v rámci kolektivu. 

„Aktuálně vidím na každé jednotlivkyni, že nemají stejnou úroveň trénovanosti. Jedná se také o herní stránku, někdo třeba ztratí jistotu při práci s míčem, prostě musí jej mít stále v ruce atd. Nyní pracujeme na tom, abychom to dali na stejnou vlnovou délku, jako bychom orchestr chtěli sladit, aby to neskřípalo, ale byla z toho symfonie,“ srovnává Sabadka současný proces. Toto by chtěli praktikovat do první poloviny června. 

„Uvidíme podle toho, jak budeme mít možnost doplnit družstvo, na čemž pracujeme.“ Následovat bude dovolená. Předsezonní příprava začne v polovině července. V Lázních Kynžvart se už rýsuje plán. Chtěli by mít minimálně osmitýdenní přípravu.

„Chceme navázat na loňskou náročnost s měřením s interligovými týmy. Nyní už máme přislíbena navíc měření se zahraničními soupeři. Chtěli bychom to tak posunout o malý schůdek výš,“ prozrazuje Peter Sabadka.

Na obměně kádru se intenzivně pracuje. Zatím nikdo neskončil a posilování probíhá. V Lázních Kynžvart už mají první posilu. Je jí Martina Weisenbilderová, která přichází ze Švédska z Kristianstadu. „Pracujeme na dalším doplnění.“

Momentka z přátelského utkání mezi Sokol Lázně Kynžvart a DHC Slavia Praha.

Důvod je jednoduchý. V družstvu stále není dost „žen“, stále převažují mladé hráčky, po nichž vyžadují, aby současně hrály svou věkovou soutěž. Když se budou zápasy paralelně překrývat, tak by rádi měli adekvátní počet klasických žen.

Ovšem je tu problém. I přes veškerou snahu každý vidí, že kynžvartská seniorská házená se na házenkářskou mapu dostala teprve nedávno a stále je to spíš bílé místo.

„Hráčky se snažíme z venku informovat o naší činnosti a nastínit, kam by to mělo směřovat. Nejlepším příkladem je už udělaný krok, že se nám daří naplňovat stanovené cíle. Na házenkářské mapě už získáváme přirozený respekt, vnímá nás široká veřejnost, ale také házenkářská komunita. Daří se nám z minima být efektivní,“ pochvaluje si Peter Sabadka.

I za tak krátkou dobu je vidět kvalitativní posun. Z Lázní Kynžvart se rekrutuje několik aktuálních reprezentantek v mládežnických kategoriích a také v seniorských, Kristýna Königová v české a Annamaria Patrnčiaková ve slovenské.

Trojice má možnost stále hrát Navíc ne všechny hráčky prvoligového Sokola Lázně Kynžvart mají nucenou herní pauzu. Kristýna Königová, Veronika Dvořáková a Annamaria Patrnčiaková mají díky hostování možnost hrát MOL ligu za DHC Plzeň. 

Ta nyní vrcholí. Plzeň hraje ve skupině play out. Na úvod v Písku se týmy domácího Sokola a hostující Plzně o body rozdělily. Písek sice v utkání vedl i pětibrankovým rozdílem (20:15), v závěru ale Patrnčiaková vystřílela Západočeškám vyrovnání na konečných 22:22. Celkem dala osm gólů, z toho tři ze sedmiček. Druhá kynžvartská zástupkyně Kristýna Königová přispěla pěti brankami. Obě měly nejvýraznější gólový podíl na plzeňskou stranu.

Momentka z přátelského utkání mezi Sokol Lázně Kynžvart a DHC Slavia Praha. Na...

V sobotu 8. března jedou plzeňské hráčky do Hodonína, následovat budou tři domácí zápasy v řadě, postupně narazí na Zlín, Písek a Hodonín. Celou mini soutěž uzavřou na konci května ve Zlíně, který si už po prvním zápase (Hodonín 28:17) zajistil udržení v soutěži.

Mimochodem DHK Baník Most, s nímž má Kynžvart nadstandardní přátelské vztahy, si už zajistil třetí mistrovský titul v nejvyšší česko-slovenské soutěži. Nyní chtějí na úspěšný výsledek navázat i v národním play off.

 „Jsou Plzni k dispozici v rámci svých možností. Velký problém měla Veronika Dvořáková, která prodělal covid a dokonce se u ní objevil postcovidový syndrom, proto nemohla být v plném tréninkovém procesu. Patrnčiaková byla se slovenskou reprezentací. Königová je zapojena do dění, absolvovala několik zápasů,“ popisuje trenér kynžvartských házenkářek zapojení svých svěřenkyň do nejvyšší československé soutěže v dresu Plzně.

Slovenská reprezentantka smutní

Annamaria Patrnčiaková, se slovenskou reprezentací, absolvovala první fázi kvalifikace o postup na mistrovství světa 2021 ve Španělsku. V Lucembursku si ve druhé polovině března Slovenky poradily s Ukrajinou 31:28, Izraelem 37:19 i pořádajícím Lucemburskem 37:17, ale v následné baráži prohrály koncem dubna se Srbskem 19:26 (Patrnčiaková 1) i odvetu v Srbsku 32:25 (Patrnčiaková 2) a na mistrovství světa nepostoupily.

Těším se na Vás a nové výzvy, říká posila

Česká házenkářka Martina Weisenbilderová střílí v utkání proti Ukrajině.

První posilu pro nadcházející sezonu ohlásily kynžvartské házenkářky už před časem.

Stala se jí osmadvacetiletá Martina Weisenbilderová. Rodačka z Liberce má za sebou působení v nejlepších tuzemských týmech DHC Slavia Praha a DHK Baník Most.

Odtud v roce 2015 odešla do Švédska a šest let zde hájila barvy Kristianstad Handboll.

„Martina se tak vrací do domácího házenkářského prostředí, na které se velmi těší,“ hlásí kynžvartské házenkářky na klubovém webu.

Weisenbilderová získala během kariéry několik medailí v česko-slovenské nejvyšší soutěži i Českém poháru a na mezinárodní scéně.

V roce 2013 vyhrála s Mostem Challenge Cup, přičemž k úspěchu sama pomohla vstřelením 37 branek.

Evropské soutěže začala hrát už ve svých 19 letech a od dorosteneckého věku byla součástí reprezentačních výběrů ČR.

Za tři roky od mosteckého triumfu uspěla i s českou házenkářskou seniorskou reprezentací, která na mistrovství Evropy ve Švédsku, kde už Weisenbilderová úspěšně působila, skončila na desátém místě.

„Těším se na Vás i na nové výzvy, které nás čekají. Věřím, že společně s Vaší naplněnou halou věrných fanoušků můžeme dosáhnout na velké úspěchy,“ poslala Martina Weisenbilderová první vzkaz do Lázní Kynžvart prostřednictvím klubového webu.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...