Hlavní obsah

Česko překonalo nový milník, má už 1,4 milionu registrovaných domén

Ve čtvrtek večer byla zaregistrována jubilejní .cz doména s pořadovým číslem 1 400 000. Jen od začátku roku přitom vzrostl počet domén s českou národní koncovkou o 28 434. Pokračuje tak trend, který odstartoval v roce 2020 v souvislosti s pandemií koronaviru – nové webové stránky přibývají jak houby po dešti, daleko rychleji než v minulých letech. Vyplývá to z dat sdružení CZ.NIC, které je správcem české národní domény.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Registrovaných domén .cz stále přibývá. Podle našich statistik vzrostl v loňském roce jejich počet oproti roku 2019 o 3,2 procenta. Částečně k tomu přispěla pandemická situace a s ní spojené restrikce, které přinutily uživatele přesunout některé své aktivity čistě do digitálního prostoru,“ prohlásil Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Zdůraznil přitom, že meziročně například stoupl počet e-shopů téměř o polovinu. „Věřím, že současný trend v registracích domén .cz, který ukazuje na jejich nenahraditelný význam, ale i efektivní správu, bude pokračovat i po odeznění koronavirové krize,“ doplnil Filip.

Hranice jednoho milionu zaregistrovaných domén s koncovkou .cz byla pokořena v roce 2012. Podle sdružení CZ.NIC se tehdy Česká republika stala 12. státem v rámci EU, jenž pokořil milionovou hranici.

České domácnosti čelí téměř 10 000 hackerských útoků každý den

Bezpečnost

Internet v Česku byl zprvu jen univerzitní sítí

Někdejší Československá republika byla připojena k celosvětové počítačové síti 13. února 1992. Prvním institutem připojeným k internetu bylo České vysoké učení technické v Praze (ČVUT). První pokusy s připojením do internetu probíhaly už na konci roku 1991. Ještě předtím existovaly v ČSR sítě FidoNet, EUnet a EARN.

V roce 1995, v souvislosti s rozpadem Československa v roce 1993, začala ČR používat jako národní doménu .cz místo původní .cs. Na jaře roku 1996 pak odstartoval svůj provoz vyhledávací server Seznam.cz. Své webové stránky spustila také Poslanecká sněmovna.

Výhody internetového bankovnictví mohli Češi poprvé okusit v květnu 1998 díky bance Expandia. Neomezené připojení k webu za měsíční paušál zákazníci využívají od roku 2003. Magická hranice poloviny českých domácností s internetovým připojením byla podle statistik ČSÚ pokořena v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Za deset let přibylo půl milionu domén .cz

Počet registrovaných internetových domén s koncovkou .cz se za posledních deset let zvýšil o více než půl milionu na 1,329 milionu. Spolu s nasyceností trhu...

Výběr článků

Načítám