The Capitals: V Portu začíná Sociální summit, u stolu sedí odbory i firmy

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


HLAVNÍ ZPRÁVA

LISABON

Start Sociálního summitu. Portugalský premiér António Costa doufá, že Sociální summit v Portu bude mezníkem v historii EU, kde se na společném postupu v sociálních otázkách shodnou nejen státy a evropské instituce, ale vůbec poprvé i sociální partneři. Ke stolu totiž zasednou také zástupci evropských odborů, velkých firem nebo malých a středních podniků. (Lusa.pt, EURACTIV.com)


NOVINKY Z BRUSELU

Společné nákupy léků. Evropská komise představila svou strategii pro nákup léků na COVID-19, kterou označila za další milník v boji proti viru, protože má za cíl urychlit zotavení, snížit počet hospitalizací a pomoci těm, kteří nemocí trpí dlouho. Strategie, která byla představena ve čtvrtek (6. května), se snaží reprodukovat stejný společný přístup při zadávání veřejných zakázek, který už funguje u vakcín. U léků šlo zatím pouze o jednorázové nekoordinované nákupy. (Giedre Peseckyte | EURACTIV.com)


ZÁPAD

PAŘÍŽ

Prezident chce projednat evropskou minimální mzdu. Francouzský prezident Emmanuel Macron se dnes (7. května) spolu se svými evropskými protějšky účastní Sociálního summitu v Portu. Elysejský palác ho pokládá za příležitost, jak „reflektovat dosažený pokrok“ více než tři roky od posledního obdobného jednání o sociálních právech pořádaného v Göteborgu. Prezident Macron má v úmyslu hájit svůj požadavek na zavedení celounijní minimální mzdy, výstupem summitu však nemá být její stanovení. (Mathieu Pollet | EURACTIV.fr)

VÍDEŇ

Fond obnovy vytvoří 25 tisíc pracovních míst. Opatření uvedená v rakouském plánu obnovy vytvoří 25 tisíc pracovních míst a podpoří růst rakouského HDP o 1,21 %. Vyplývá to z nové studie vídeňského Institutu pro pokročilá studia. (Oliver Noyan | EURACTIV.com)


SEVER

HELSINKY

Výhružky od Bruselu? Příští středu (12. května) má finský parlament hlasovat o unijním fondu obnovy a zdá se, že balíček o celkové sumě 750 milionů eur získá potřebnou dvoutřetinovou většinu. Finská vysílací společnost (YLE) i bulvární noviny Iltalehti v této souvislosti informovaly, že nejmenovaný evropský úředník měl údajně Finsko varovat před nepřijetím plánu. Došlo by podle něj k „bezprecedentnímu poškození“ finské reputace. Aby mohl fond obnovy začít fungovat, musí ho schválit všechny členské země. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Reforma polské justice porušuje právo EU. Disciplinární režim pro soudce přijatý polskou vládou je v rozporu s evropským právem. Umožňuje totiž spustit disciplinární řízení proti soudcům v reakci na jejich rozhodování. Alespoň tak zní právně nezávazný posudek generálního advokáta Soudního dvora EU Evgeniho Tančeva.  (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Slovenští farmáři jsou znepokojeni. Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPKK) se obává, že ministr zemědělství Ján Mičovský (OĽaNO) nezvládá přípravy strategického plánu pro rozvoj zemědělství. Do konce roku musí členské země EU předat plány Evropské komisi, aby mohly čerpat peníze z evropských zemědělských fondů. Podle SPKK ale ministerstvo přípravy plánu ani nové dotační schéma se zemědělci nekonzultuje. (Irena Jenčová | EURACTIV.sk)

BUDAPEŠŤ

„Opoziční“ Budapešť mimo kompenzační programy. Město Budapešť vedené opoziční politickou stranou bude vyřazeno z kompenzačního mechanismu s rozpočtem 64 milionů eur. Program má ulevit městským rozpočtům v současné krizové situaci způsobené dopadem pandemie COVID-19. (Vlagyiszlav Makszimov, EURACTIV.com)


JIH

ŘÍM

Malé ostrovy budou již brzy „bez covidu“. Vládní komisař pro koronavirovou pandemii Francesco Figliuolo ve čtvrtek (6. května) schválil změnu v očkovacím plánu, která umožní hromadné očkování na malých italských ostrovech, a to bez ohledu na věkové kritérium. Rozhodnutí přišlo po několikadenní rozepři mezi komisařem a reprezentanty italských regionů. Primárním motivací za změnou přístupu je stimulace cestovního ruchu. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

Střelba na moři. Loď libyjské pobřežní stráže zaútočila na italské rybáře, kteří ve čtvrtek odpoledne lovili v mezinárodních vodách. Libyjská loď plula zhruba 40 mil od libyjského pobřeží, když začala po italské lodi varovně střílet. Incident vedl ke zranění kapitána italské lodi a zástupci italské vlády ho odsoudili jako „velice závažný“. (Daniele Lettig | EURACTIV.it)

MADRID

Španělsko přichází s důležitými strukturálními reformami. Nové daně, reforma trhu práce a reforma důchodového systému. To vše patří k mimořádným krokům, které chce španělská vláda provést v následujících měsících, aby země byla země připravená na důležitou finanční injekci z evropských zdrojů. Pokud Španělsko urychlí zavádění ambiciózních strukturálních reforem, mohlo by do konce roku obdržet z unijního fondu až 140 milionů eur. (EUROEFE)


BALKÁN

LUBLAŇ

Hrozba dřívějšího uzavření uhelné elektrárny. Podle původního záměru mělo Slovinsko od využívání uhlí upouštět postupně až do roku 2033. Vzhledem k rostoucí ceně emisních povolenek by však mohla být jediná uhelná elektrárna v zemi Šoštanj donucena ukončit svou činnost již mnohem dříve. „Situace na trhu donutí elektrárnu ukončit výrobu. Optimistický výhled je uzavření v roce 2029, ale spíše se obávám, že k němu dojde již v roce 2024,“ uvedl ve čtvrtek (6. května) Hinko Šolinc, vedoucí ředitelství pro energetiku ministerstva infrastruktury. (Sebastijan R. Maček | STA)

SOFIE

Skandální zpověď. Zemědělský magnát Svetoslav Ilchovski způsobil poprask v celé zemi, když bulharským poslancům vylíčil mafiánské praktiky lidí z vládní strany GERB končícího premiéra Bojka Borisova. Ilchovski jim údajně odevzdával 350 až 400 tisíc eur ročně, aby si zajistil klidné podmínky pro podnikání. Agrární baron hovořil také o loni zveřejněných fotografiích zachycujících spícího Borisova vedle nočního stolku plného 500eurových bankovek a zlatých cihliček. Fotografie měly pořídit společnice, které Borisovi zaplatili dva významní bulharští podnikatelé. (Kassen Nikolov | EURACTIV.bg Georgi Gotev  | EURACTIV.com)

ZÁHŘEB

Chorvatský prezident útočí na veřejnoprávní HRT. Chorvatský prezident Zoran Milanović prohlásil, že veřejnoprávní stanice HRT „podvedla“ Zlatu Đurđevićovou, kandidátku na post předsedkyně nejvyššího soudu. „Podvod“ spočíval v tom, že si HRT do vysílání pozvala kromě Đurđevićové i další kandidáty a jejího otevřeného kritika. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář