InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Názvy se mění, šmejdi zůstávají. Parazitologický ústav se distancuje od zneužívání v reklamě

Už samotný název přípravku má člověka splést. Podobně znějící Vermox je obchodní název mebendazolu, anthelmintika účinného na hlístice.

Už samotný název přípravku má člověka splést. Podobně znějící Vermox je obchodní název mebendazolu, anthelmintika účinného na hlístice.

ČESKÉ BUDĚJOVICE - V roce 2016 byla e-mailová adresa Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR i adresa parazitologické poradny provozované výborem České parazitologické společnosti doslova zavalována dotazy lidí, vystrašených dezinformacemi o doplňcích stravy a jejich vlivu na parazity v lidském těle. Nejagresivnější reklamu měl tehdy přípravek pod názvem Detoxic, distribuovaný k nám pravděpodobně odněkud z východu.

Přesvědčoval veřejnost, že paraziti jsou příčinou veškerých nemocí včetně rakoviny, že jsme parazity doslova prolezlí a že se musíme nejlépe několikrát ročně odčervovat. Výrobci podobných přípravků, včetně českých, mu přizvukovali a na té hysterii se přiživovali. Oleg Ditrich a Julius Lukeš z Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR poukazují na další vývoj a současnou situaci:

"Nejdříve jsme se naivně domnívali, že v právním státu nemá klamavá reklama místo a snažili jsme se zjednat nápravu na úřadech. Poté, co jsme neuspěli na České obchodní inspekci, Státním ústavu pro kontrolu léčiv, Státní zemědělské a potravinářské inspekci atd., jsme dospěli k názoru, že tudy cesta nevede a že nejlepší bude uvádět dezinformace na pravou míru.

Naše „ofenzíva proti internetovým šmejdům" probíhala na stránkách denního tisku, populárních časopisů, v rozhlasu i v televizi. Nejvíc ohlasů (kladných i záporných) mělo vystoupení v pořadu A dost!, kde se téma redaktoru Tunovi velmi zalíbilo a udělal z toho celý seriál. V něm jsme si kromě reklamy na zbytečné a předražené doplňky stravy vzali na mušku i podvodné diagnostiky, kteří pomocí tzv. biorezonančních přístrojů najdou každému v těle desítky parazitů, včetně tropických a zvířecích. Mimo jiné to ověřila kolegyně metodou infiltrace, kdy jí jedna z mnohých „laboratoří" nalezla doslova smrtelnou kombinaci parazitů, z nichž pochopitelně žádného ve skutečnosti neměla.

Naše protiargumenty zněly (a dosud znějí) následovně:
- Počty parazitů u lidí, zejména těch střevních, v posledních desetiletích klesly minimálně o dva řády.
- I organismy, které se při infekci podvyživeného člověka nebo pacienta s oslabenou imunitou chovají jako paraziti, lidem s fungujícím imunitním systémem a s dostatkem stravy často neubližují. Naopak, mohou mu pomáhat tím, že snižují výskyt některých autoimunních a alergických onemocnění.
- Nebezpeční tkáňoví paraziti se na našem území vykytují velmi vzácně, další jsou importováni velmi vzácně z tropů a subtropů nebo postihují pacienty s těžkou poruchou imunity (AIDS, příjemci transplantátů apod.). Diagnostické laboratoře jsou u nás na vysoké úrovni a dovedou je diagnostikovat.
- Paraziti patří do různých skupin organismů, vzájemně nepříbuzných. Je naprosto vyloučeno, že by vůbec mohl existovat univerzální přípravek, který by hubil všechny parazity, dokonce ani kdybychom výběr zúžili na „všechny střevní červy." A pokud to někdo o svém produktu tvrdí, je to podvodník.
- Jakékoliv preventivní odčervování lidí je v našich podmínkách naprostým nesmyslem.

Dílčí úspěchy naší kampaně jsme brzy zaznamenali:
- Výrazně se snížil počet dotazů na strašlivé zabijáky parazity.
- Někteří výrobci či prodejci doplňků stravy upravili aspoň trochu svá tvrzení o antiparazitických účincích svých produktů. Jeden z nich dokonce objednal testování svého výrobku nezávislou firmou (myší roupy přípravek nezabíjel, ale snížil poněkud počet vajíček produkovaných jednou samicí).
- Agresivní reklama na Detoxic zmizela z českého internetu.

 Antitoxic Nano v podání překladače.

Antitoxic Nano v podání překladače.

Jiný univerzální prostředek byl dle názvu „Červex" určen pro český trh, ale tváří se, že je švýcarský. Vyráběla jej (asi česká) firma SimplyYou.Obrázek 2: Červex nabízely i E-shopy typu pilulka, DrMax atd.

Červex nabízely i E-shopy typu pilulka, DrMax atd.

Pohár trpělivosti znovu přetekl, když na jednom z univerzálních zázračných prostředků – tentokrát Wortex, jehož reklama na kolegu „vyskočila", našel nehorázné tvrzení, že byl vyvinut ve spolupráci s Parazitologickým, tedy naším ústavem. Lživá reklama na Wortex a nehorázným tvrzením, že se Parazitologický ústav podílel na jeho vývoji.

Lživá reklama na Wortex a nehorázným tvrzením, že se Parazitologický ústav podílel na jeho vývoji.

Zbytek textu a obrázků je typicky šmejdovský. Nezbytnou součástí je např. test, který má všechny přesvědčit, že mají parazity.

Něco z toho má občas skoro každý, že? Se střevními parazity by mohly souviset ten průjem a zácpa, ostatní vyjmenované příznaky svědčí spíš pro jiný než parazitární původ.

Něco z toho má občas skoro každý, že? Se střevními parazity by mohly souviset ten průjem a zácpa, ostatní vyjmenované příznaky svědčí spíš pro jiný než parazitární původ.

Pochopitelně jde o všelék, který kromě odstranění všech druhů parazitů odstraní i toxiny, strusky (proboha, kde se v nás ten metalurgický odpad bere?), a vůbec, uzdraví všechny.
Tak s tím opravdu nemá Parazitologický ústav nic společného!Tak s tím opravdu nemá Parazitologický ústav nic společného!

Stejný obchodník, jakýsi microbiologybytes.com, nabízí další doplňky stravy se zaručeným antiparazitárním účinkem, které se sice liší názvy a grafikou, ale deklarovanými účinky a cenou se podobají jako vejce vejci.
Všeléky proti parazitům nabízené na microbytes.com.

Všeléky proti parazitům nabízené na microbytes.com.

A opět, nejvíce je vyzdvihována ta univerzálnost. U Worminu jsou některé vzájemně si nepříbuzné "třídy" parazitů i vyjmenovány, např. opistorchy (lékař by jistě tyto asijské malé jaterní motolice léčil praziquantelem), lamblie (na tyto jednobuněčné bičíkovce zabírá metronidazol) a škrkavky (u nás se léčí mebendazolem.
Příklad vymyšlených a neověřených účinků.

Příklad vymyšlených a neověřených účinků.

Nemůžeme se nezmínit o smutné skutečnosti, že podobné doplňky stravy jsou nabízeny i ve skutečných lékárnách, včetně těch největších řetězců jako Benu a DrMax. V reklamách přejímají lživá tvrzení výrobce.

Nabídkou a prodejem těchto doplňků stravy s podvodnou reklamou jim dodávají důvěryhodnost v očích důvěřivých lidí. Bezesporu nejčastěji nabízeným doplňkem stravy nabízeným v lékárnách je známý Wurm-Ex.
Už samotný název přípravku má člověka splést. Podobně znějící Vermox je obchodní název mebendazolu, anthelmintika účinného na hlístice.

Už samotný název přípravku má člověka splést. Podobně znějící Vermox je obchodní název mebendazolu, anthelmintika účinného na hlístice.

Výrobce tohoto prostředku, společnost Clinex, byl jedním z těch, jehož zástupci nás kontaktovali už po minulé kampani. Nejdříve se tvářili vstřícně, dokonce tvrdili, že mají také zájem o laboratorní testování složek svého produktu na laboratorních zvířatech a provedou i studii na lidech. Odstranili nejagresivnější reklamní výroky a slovo paraziti nahradili zamlžujícím výrazem „externí agenti". Lékárny však vědí, co tím myslí, a na svých stránkách si to překládají. Po zasedání valné hromady akcionářů Clinex zdánlivě vstřícnou komunikaci ukončili a záležitost předali právní kanceláři, která se marně pokusila přimět poskytovatele webových stránek České parazitologické společnosti, aby obrázky Wurm-Exu odstranil z kritických článků o internetových šmejdech. Nepravdivá tvrzení o svém univerzálním antiparazitiku uvádí Clinex bezostyšně dál.

Příklad nepravdivého tvrzení uvedeného na stránkách antiparazitikum.cz (nyní společností Hedapena s.r.o.). Donedávna stránky s totožným názvem vlastnil přímo Clinex a tvrzení, že podrobné závěry budou zveřejněny slibovaly po řadu let. Pochopitelně, nic zveřejněno nebylo!

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Bezpříznakoví zdraví pacienti – přenašeči, jsou odchytáváni a nuceni k testování. Nesmyslné zákazy, které nebyly nikdy vyhodnoceny.

    Vloženo 7.5.2021 15:45:13

    •  

      Reagovat

       

      Zdraví přenašeči...???!!

      Vloženo 7.5.2021 16:45:54

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Na parazity je celá řada antiparazitik. Jeden univerzální není. Co se týče našich laboratoři, tak ty v 95% nic nenajdou. Což už je ověřeno.

    Vloženo 7.5.2021 14:53:02

  • Nick 

    Reagovat

     

    Preventivně neodčervuji ani psy. Ale tak šmejdů je plno všude, viz "vitamín D zdarma"... a podobně.

    Vloženo 7.5.2021 13:35:05

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace