Jablonecká mincovna vydává sérii k 90. narozeninám Jiřího Suchého

07.05.2021 10:34:14 | Autor: Lenka Klimentová | Rubrika: Kultura | Obce: Jablonec nad Nisou

Jablonecká mincovna vydává sérii k 90. narozeninám Jiřího Suchého

Herci Jiří Suchý a Jitka Molavcová spojení s divadlem Semafor si ve čtvrtek 6. května v České mincovně v Jablonci nad Nisou vyrazili pamětní zlatou medaili se svým portrétem. Jde o třídílnou minisérii zlatých a stříbrných medailí, která vznikla u příležitosti 90. narozenin Suchého. Oslavenec je na všech, na jedné s Jiřím Šlitrem, na druhé s Molavcovou a na třetí sám.

„Je to takový pocit nepříliš obvyklý, poněvadž se mi to neděje obden. Dokonce 90 let se mi to nestalo," uvedl po vyražení medaile Suchý. Podle něj sice v minulosti někteří sochaři projevili zájem vymodelovat jeho portrét, kvůli nedostatku Suchého času se tak ale nikdy nestalo. Ražbu vnímá jako ocenění. „Pro mě to znamená, že jsem to přeci jen někam nakonec dotáhl, když už se razí se mnou medaile," uvedl.

I v bezmála 90 letech je Suchý stále velmi aktivní. „Musím, protože mám na krku divadlo. Tam je 40 spolupracovníků, musím je uživit, takže jedeme pořád. Teď bohužel jsme rok nehráli, to je také zvláštní situace," dodal.

Jiří Suchý a Jitka Molavcová v jablonecké mincovně<br />Autor: Archiv Česká mincovnaMolavcové ražba do zlata dnes připomněla dobu strávenou v Semaforu. „Víte, divadlo Semafor je zlaté divadlo, za 12 dnů to bude mých 51 let, co jsem byla do Semaforu přijata. Tak mě celá ta situace dojímá a divím se, že jsme to všichni v Semaforu tak vydrželi a že kráčíme spolu s Jiřím Suchým po cestě upletené z hudby, humoru a poezie, co si vymysleli Jiří Suchý s Jiřím Šlitrem," řekla novinářům.

V 60. letech minulého století tvořili Suchý se Šlitrem jednu z nejoriginálnějších i nejpopulárnějších dvojic historie českého divadla. I proto je motiv jedné medaile ze série věnovaný oběma. Šlitr zemřel na sklonku roku 1969. „Určitě by měl radost, ale jak by reagoval, to nemůžu říci. Poněvadž on vždycky reagoval nějak nečekaně," uvedl Suchý.

Autorem všech tří medailí je Martin Dašek. „Bylo specifické, že jsem pana Suchého dělal ve třech různých obdobích jeho života. Na první je s panem Šlitrem mladý, na druhé s paní Molavcovou starší a na třetí sám téměř současný," řekl Dašek.

Jiří Suchý a Jitka Molavcová v jablonecké mincovně<br />Autor: Archiv Česká mincovna Lícním stranám medailí vévodí portréty herců s jejich typickými proprietami. Rub, který je společný celé minisérii, předkládá logo Semaforu, klaviaturu a dvě pokrývky hlavy, které jsou spjaté se Suchým a Šlitrem. Kompozici dotvářejí ještě podpisy tria Suchý - Šlitr - Molavcová. Zlatá medaile má průměr 28 milimetrů a stříbrná 37. „Jsem tam hrozně malinkej. Jak se tvářím, tak to jsem nevyčetl, ale asi hezky," řekl Suchý.

Výrobní ředitel mincovny Stanislav Bachtík uvedl, že je to první taková jejich kolekce. „Samozřejmě podobné cykly děláme. Dělali jsme třeba cyklus pana Gotta, který byl ztvárněný jako zpěvák, malíř a fenomén, ale podobná série z divadelního prostředí dosud nevznikla," uvedl Bachtík. Emise je limitovaná, pro každou medaili z minisérie mincovna vyrazí ve zlatě 200 kusů a ve stříbře 500. Z každé prodané stříbrné medaile půjde 200 a ze zlaté 500 korun pro divadlo Semafor. Zlatá medaile se prodává za necelých 42.000 korun a stříbrná stojí 2490 Kč.

Sdílet s přáteli na facebooku

Související články

Hokejové legendy razily v mincovně své portréty do zlata a stříbra
Poděkování za pomoc při pandemii medailí ČČK a jablonecké mincovny
Česká mincovna eviduje zvýšený zájem o investiční zlato
Oběžné české mince jsou antibakteriální. Viry ani bakterie nemají šanci
Cyklus Legendy československého hokeje osobně podpořil Jaromír Jágr
K 50. výročí tragédie expedice Peru vydali slavnostní medaile
Hašek a Martinec vstoupili mezi legendy hokeje i na mincích
Zoo Liberec má medaili v rodině nezapomenutelných příběhů
Myšpulín září ve zlatě i stříbře. Na první ražbu dohlížel tvůrce Čtyřlístku
Pavlína Filipovská vyrazila medaili svého otce, českého krále dabingu
Vila Tugendhat má vlastní minci. Česká mincovna ji představila na křtu
Česká mincovna připomíná 500. výročí úmrtí Leonarda da Vinci
Česká mincovna na zlaté minci vyobrazila zpěváka Karla Kryla
Česká mincovna oslaví stříbrnou mincí 120. výročí automobilu NW
Mincovna vydala druhou medaili s Karlem Gottem. Nyní je v roli malíře
Česká mincovna ocenila Jiřího Menzela medailí s jeho portrétem
Sté výročí československé měny oslaví mincovna medailí Aloise Rašína
Dva hokejoví hrdinové z Nagana získali své vlastní mince
Největší zlatou minci představila Česká mincovna na veletrhu v Berlíně
Mincovna předala pamětní medaile rodinám Jana Palacha a Jana Zajíce
Karel Gott si v jablonecké mincovně osobně vyrazil novou medaili
Tenistka Petra Kvitová si vyrazila vlastní minci v jablonecké mincovně
Slavnostně pokřtili knihu Jak se dělá mincovna
Jiřina Bohdalová dohlédla na ražbu mincí Křemílka a Vochomůrky

Diskutujte s námi

 

Náhled fotogalerie

 

OTEVŘÍT FOTOGALERII (celkem 38 fotek)

 

Firmy v regionu Jablonec nad Nisou

Naše Jablonecko s.r.o. ( Internetové služby , Firmy ) , ODS Jablonec ( Volby ) , Petr Rubín - REKUPER ( ) , TOP09 Jablonec ( Volby ) , VisionWorks ( Internetové služby , Firmy ) | Další firmy

 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Krátké zprávy z regionu Jablonecka

Rok české hudby podpoří kraj téměř osmi sty tisíci korun

Téměř osm set tisíc korun věnuje Liberecký kraj na podporu české hudby: Děje se tak prostřednictvím speciálně zaměřeného dotačního programu 7.11 Rok české hudby. Celkem si pořadatelé kulturních akcí z oblasti klasické hudby rozdělí 769 015 korun. „Liberecký kraj se připojil tímto dotačním programem k oslavám české hudby, které Rok české hudby přináší. Jsem ráda, že v kraji vznikají kvalitní hudební projekty, které si podporu zaslouží a přinesou posluchačům a divákům radost a krásný kulturní zážitek," uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výkonná rada ODS v Liberci zrušila členství dvěma členům

Výkonná rada ODS v pátek 12. dubna 2024 v návaznosti na závažné pochybnosti a podezření z korupčního jednání v Liberci rozhodla přijatým usnesením o ukončení členství Petru Židkovi a Petru Syrovátkovi. „Petr Židek byl vyzván, aby z věci vyvodil patřičné důsledky, a rezignoval na své funkce, nicméně výzvu odmítl. Ve stejné věci byl Petr Syrovátko vyzván k pozastavení členství. Oba pánové výzev neakceptovali, proto Výkonná rada ODS využila těchto mimořádných nástrojů. Výkonná rada zároveň rozhodla o zrušení Místního sdružení Liberec, čímž došlo k jeho zániku," uvedl tiskový mluvčí ODS Jakub Skyva.


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

Jarní novinka z Frýdlantu: na zámku ukáží turistům kastelánské křídlo
Jirka Zemler oslavil 85!!!
A bude zase skupina o záchranu
Řidiči mohou o víkendech nechat vozidla v libereckém parkovacím domě
Jarní koncerty v bozkovské sokolovně zakončí Brutus

Nejčtenější články

18.04.: Do centra Liberce přináší kousek exotiky Papilonia – motýlí dům
17.04.: Kvalifikace o 1. volejbalovou ligu pokračuje
17.04.: Program Kulturního centra Vratislavice 101010 v dubnu

Další »

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasejablonecko

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím | Další informace