Plaga: Orientační hranice pro návrat středoškoláků je 75 případů na 100 tisíc obyvatel

7. květen 2021

Vláda pro žáky druhých stupňů ve čtvrtek schválila rotační výuku. Ve školách se tak od pondělí budou po týdnech střídat všechny třídy základních škol. Kabinet zároveň vyčlenil 100 milionů korun na nákup spolehlivějších PCR testů. Testování by mělo probíhat jednou za 14 dní. „Interval testování nenavrhujeme my. Je to na návrh epidemiologů, který schválilo ministerstvo zdravotnictví. Vyšetření by mělo jednou za 14 dní stačit,“ říká ministr školství Robert Plaga (za hnutí ANO).

O školách dalším návratu žáků do lavic mluvil ve čtvrtek při interpelacích ve sněmovně i premiér Andrej Babiš (hnutí ANO): „Řekl jsem jasně, že si přeji, aby ministři udělali maximum pro to, aby 17. května šli všichni studenti a žáci do škol bezrotačně.“

„Já bych si to samozřejmě přál, ale to, co bude rozhodovat je epidemická situace,“ komentuje premiérova slova ministr školství Plaga. Vnímám, že se všichni chceme dostat k normálnímu stavu a je skvělé, že ta priorita školství včera ve sněmovně zazněla

Pokud by to z epidemiologického hlediska šlo 17. května, tak tomu nikdo nebude bránit. Pokud to bude o týden později, tak to bude také dobrá zpráva.

Robert Plaga

Aktuálně je potvrzených 118 nových případů na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Existuje nějaká hranice, při které se budou moct studenti vrátit do škol? „V původních rozvolňujících balíčcích byl návrat středoškoláků k teoretické výuce plánován na hranici 75 případů na 100 tisíc obyvatel. Když bude situace klidná, tak bude mít hlavní slovo hlavní hygienička a ministr zdravotnictví,“ konstatuje ministr.

Čtěte také

Školy v přírodě od 31. května?

Školy v přírodě pro žáky prvních stupňů jsou stále zakázané. Kdy by se jejich pořádání mohlo povolit? „Je to věc, kterou intenzivně řešíme. Pevně věřím, že pravidla a podmínky dokáže Ministerstvo zdravotnictví dát do jednoho týdne dohromady tak, abychom mohli školám říct a já počítám s tím, že od 31. května se budou moci konat,“ nastiňuje Plaga.

autoři: Jiří Chum , vla
Spustit audio

Související