Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Dopřejte si alespoň lžičku denně. Med je elixírem mládí

Dopřejte si alespoň lžičku denně. Med je elixírem mládí

7.5.2021 - redakce Babinet.cz

Již od pradávna se med řadí k přírodním zázrakům a používá se jako pochutina i léčebný prostředek. Divokým včelám vybíral pravěký člověk med už před patnácti až dvaceti tisíci lety a v celé historii se velmi cenil – různé krádeže a zničení úlů se velmi tvrdě trestaly. Palestina se v Bibli popisuje jako „země mléka a medu“. Staří Řekové platili daně medem a jejich milující bůh Amor si namáčel šípy ve sladkosti.

fotografie: Freepik

Staří Aztékové ze střední Ameriky a Staří Egypťané také používali med jako platidlo. V době, kdy Španělé objevovali původní obyvatele Mexika a střední Ameriky v 16. století, již měly rozvinuté chovy včel.

Med byl předepisován na léčení ran a na vyčištění organismu. Byl nejčastější medicínou ve starém Egyptě. Mezi téměř tisíci recepty bylo více jak pět set na bázi medu.

MED tvořen především z fruktózy 30-38%, glukózy 26-33% a vody 17-20%. Nacházejí se v něm enzymy, vitamíny, minerální látky, organické kyseliny, aminokyseliny, rostlinné hormonální látky a barviva. Zdroj okamžité energie, má antibakteriální účinky výborný podpůrný prostředek při všelijaké léčbě – onemocnění dýchacích cest, nachlazení, chudokrevnost, ledvinové potíže, nemoci srdce, alergie, nemoc žaludku. Odjakživa slouží jako sladidlo, potravina i lidový lék. Podle skupin ho můžeme rozdělit na nektarový (květový), druhový (podle rostliny, kterou obsahuje např. lipový, akátový, malinový), medovicový (lesní) smíšený (nektarový a medovicový). Krystalizace nesnižuje jeho kvalitu – pokud ho zahřejeme ve vodí lázni, opět se stane vláčným.

Medové zvláštnosti

Med nemusí být vždy zdravý. V určitých momentech a na jistých místech je včelí med vysoce toxický. Rododendrony, azalky, narcisy a sněženky vytváří hodně jedovatý nektar pro lidi, ačkoliv je neškodný pro včely, které takto vyrábějí smrtelný med. V některých oblastech světa ( Turecko, Řecko, USA) se úly vyprazdňují okamžitě po květinovém období, aby se zabránilo náhodnému požití nějakého jedovatého zbytku. Pokud se někomu stane, že med pozře, dostaví se závratě, mdloby, svědění po celém těle a celková nevolnost. Může to trvat hodinu až několik dnů a zaznamenalo se i několik případů úmrtí. Naštěstí se s jedovatým medem velmi těžko setkáte. Do květu azalky se včely pro nektar těžko dostávají a tak raději volí jiné atraktivnější květy, kterých ve stejném období hodně vykvétá. Existují historky, že se jedovatý med používal kdysi jako válečná zbraň, ale dosud se tyto zprávy nepotvrdily.

Medová sprcha

Tento zvyk mnohých lidí je velmi zdravý a take velmi příjemný. Můžete si ji připravit kdykoliv během dne, ale přece nejlepší je na po ránu. A jak na ni? Dejte si svou sprchu s nebo bez mýdla, podle zvyku a potom se opláchněte. Nechte tělo bez sušení a mokré, a celé ho potřete tekutým medem. Nezapomeňte na žádnou část. Zůstaňte tak, dlouho, jak vydržíte – pět minut postačí. Poté se jednoduše opláchněte vodou a už můžete vykročit do světa s daleko lepším pocitem.

Zajímavosti

  • Med je jediným jídlem lidí, které se získává díky hmyzu?
  • V USA se vyrábí více jak 300 druhů medu. Každý u nich má různou barvu a chuť.
  • Einstein řekl, že pokud včela zmizí jako druh ze země, člověku zbydou pouze čtyři roky života – bez včel není opylení, rostliny ani zvířata a lidé.
  • V písemnostech starého Egypta se píše, že včely se narodily ze slz Boha Slunce, Ra. Jakmile dopadly na zem, přeměnily se na včely a poté začaly stavět plásty a vyráběly med.
  • Možná se někdo z vás považuje za pilného. Dokážete ale trumfnout včelu? Pro získání 100 g medu musí totiž včely sesbírat pyl z jednoho milionu květů, což představuje asi 150 výletů z úlu pro pyl.

 

Napsala Petra Nachtmanová

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz