Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Naději na nalezení zatoulaných psů zvyšuje mobilní aplikace. Pracuje s otiskem čenichu

Ilustrační foto: Unsplash

Zatoulání nebo útěk psa je noční můrou každého pejskaře – obzvlášť v zemích, kde není povinné čipování. S pomocí aplikace NOSEiD však může mít tato nepříjemnost šťastný konec. Díky databázi otisků čenichů, který má každý chlupáč jedinečný, dokáže propojit ztracené psy s jejich majiteli.

Česko je velmocí pejskařů a jedním z průkopníků jejich čipování. I díky tomu se u nás ke své paničce nebo páníčkovi vrací velké množství zaběhnutých psů. Není tomu tak všude. V Americe, kde tato povinnost neexistuje, má mikročip jen tři až pět procent psů. Většina majitelů spoléhá na známky s adresou a telefonem. Za život se přitom ztratí každý třetí, což je ročně téměř deset milionů zvířat. Nalezení psi nejčastěji končí v útulcích, odkud si cestu zpět do svých domovů najde jen něco mezi deseti a třiceti procenty.

Firma IAMS proto přišla s aplikací NOSEiD, která využívá psí obdobu otisků prstů, a to otisk čenichu. Vrásky, kterými je pokrytý, jsou totiž jedinečné. Pejskaři nahrají svou lokaci, popis svého miláčka a sken jeho čenichu do databáze, se kterou mohou pracovat všichni uživatelé. Když se někomu pes zaběhne, může jej označit jako ztraceného a upozornit lidi ve své komunitě, že ho mají hledat. Pokud někdo z nich psa najde, naskenuje pomocí aplikace jeho čumák. Ta se jej bude snažit spárovat s obdobným čenichem již zaregistrovaného chlupáče a poté zkontaktuje jeho majitele. Klíčem k úspěchu je rozšíření aplikace mezi obyvatelstvo, aby měla co největší záběr.

Související články

Zaručeně zlepší den

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Jaké to je řídit své sny? Je to vůbec možné? A hlavně – jak to udělat? Pokud vás sem tam napadaly…