Patrick Dempsey: Šarmantní herec, žonglér a milovník adrenalinových automobilových závodů

Patrick Dempsey: Šarmantní herec, žonglér a milovník adrenalinových automobilových závodů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nejslavnější Patrickova role byla určitě v seriálu Chirurgové, kde se objevil ve 244 epizodách jako charizmatický neurolog Dr. Derek Shepherd. Na svém vrcholu kariéry činil jeho plat 350 000 dolarů za epizodu. To vychází na zhruba 8 milionů dolarů za sezónu.

Patrickovo dětství a kariéra

Dempsey se narodil 13. ledna 1966 v Lewistonu (Maine). Vyrůstal v nedalekém Turneru a Buckfieldu s matkou Amandou a otcem Williamem. Má dvě starší sestry Mary a Alicií a nevlastního bratra Shana. Ve věku 12 let mu byla diagnostikována dyslexie a školu moc v lásce neměl. Studoval na střední škole, kde jeho matka dělala sekretářku, ale těsně před maturitou se studiem skončil. Patrick se vždy zajímal o zábavu, studoval žonglování a zúčastnil se několika soutěží. V roce 1981 byl dokonce druhý na mezinárodní soutěži v kategorii juniorů. V roce 2014 získal čestný doktorát z humanitních věd na Bowdoin College (alma mater jeho postavy ze seriálu Chirurgové), a tak se střední škola sv. Dominika, kterou v mládí navštěvoval, rozhodla dát mu maturitní vysvědčení. 

Jeho filmová kariéra se rozběhla rychle a v devadesátých letech si zahrál v několika filmech a divákům se líbil hlavně v romantických komediích (Mejdan na pláži, Láska není v ceně, Prima děvče, Bláznivá spolubydlící).

V televizi si Patrick zahrál mladého Johna Fitzgeralda Kennedyho v minisérii JFK: Reckless Youth (1993), Pierra Arronaxe v televizním remaku 20 000 mil pod mořem (1997) a Raskolnikova v dramatu Zločin a trest (1998).     

V sitcomu Will & Grace (1998) se představil už mnohem zralejším, ironičtějším a svůdnějším způsobem. Znovu se objevil v romantické komedii Holka na roztrhání (2002), tentokrát po boku Reese Witherspoon. V již zmíněném seriálu Chirurgové ukázal své nepopiratelné charisma a talent. Za roli získal dvě nominace na Zlatý glóbus. Seriál mu přinesl další pracovní příležitosti v lehčím komediálním žánru, například Kouzelná romance (2007), Jak ukrást nevěstu (2008), Na sv. Valentýna (2010), Rande u přepážky (2011) a Dítě Bridget Jonesové (2016). Vážnější roli vytvořil v minisérii o záhadném zločinu The Truth About the Harry Quebert Affair (2018) a jako padouch se představil v dramatickém italském seriálu Devils (2020).

Osobní život

 V roce 1987 se 21letý Patrick oženil se 48letou Rochelle Parker, jeho manažerkou a matkou jeho nejlepšího přítele. Manželství mu vydrželo do roku 1994, kdy se rozvedli. Dne 31. července 1999 se oženil s vizážistkou a kadeřnicí Jillian Fink a uvítali spolu na svět dceru Talulu a dvojčata Darby a Sullivana. Jillian podala žádost o rozvod, ale pár se nakonec usmířil. Matce Dempseyho byla diagnostikována rakovinou vaječníků a poté, co se jí nemoc 5x vrátila, zemřela v roce 2014. Patrick založil centrum podporující pacienty s rakovinou a v roce 2009 uspořádal první ročník Dempsey Challenge. Zúčastnilo se ho 3 500 chodců, běžců a cyklistů, což pro centrum vyneslo 1 milion dolarů.

Závodní kariéra

Dempsey miluje automobilové závody a má působivou sbírku historických a sportovních vozů. Vlastní Dempsey Racing a spoluvlastnil tým Vision Racing IndyCar Series a účastnil se několika závodů, včetně 24 hodin Le Mans.

Zdroj: 

  • https://www.csfd.cz/
  • https://www.imdb.com/
  • https://www.celebritynetworth.com/